Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Επιστήμονες θα "αναστήσουν" 24 είδη ζώων




Την επαναφορά στη ζωή 24 ειδών που έχουν εξαφανιστεί θα επιχειρήσουν Αμερικανοί επιστήμονες
Αναστασία Τρέλλη
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ΤΕDx στην Ουάσιγκτον που χρηματοδοτείται από το National Geographic, οι επιστήμονες συζήτησαν το ενδεχόμενο επαναφοράς στη ζωή εξαφανισμένων ειδών.
Συγκεκριμένα αποφάσισαν την επαναφορά 24 ειδών ζώων που έχουν εξαφανισθεί εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο ένα πραγματικό Τζουράσικ Παρκ δεν είναι πιθανό καθώς το DNA των δεινοσαύρων είναι πάρα πολύ παλιό, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται κάθε φιλοδοξία για επαναφορά και των δεινοσαύρων.
Στα είδη που σκέφτονται να επαναφέρουν περιλαμβάνονται το πτηνό dodo, το είδος παπαγάλου Carolina Parakeet,που βρέθηκε τελευταία φορά το 1904 στη Φλόριντα και το Quagga, ένα είδος ζέβρας που ζούσε κάποτε στη Νότια Αφρική, που το τελευταίο σκοτώθηκε σε αιχμαλωσία το 1883.
Οι ομάδες των επιστημόνων επέλεξαν τα ζώα χρησιμοποιώντας μια σειρά από κριτήρια ενώ συζήτησαν και την ηθική πλευρά του να τα επαναφέρουν στη ζωή.
Επίσης συζητήθηκε το αν θα υπάρχει πρόσβαση σε ιστό με δείγματα DNA καλής ποιότητας ή γεννητικά κύτταρα προκειμένου να αναπαραχθούν τα είδη. Θα εξεταστεί ακόμα κατά πόσον είναι πράγματι σε θέση να επανέλθουν στον κόσμο και ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι εξαφάνισης τους.
Το νέο τεύχος του National Geographic εξηγεί πως θα γίνει η διαδικασία της επαναφοράς αυτών των ειδών, με τη λήψη δειγμάτων DNA και την επανασύνδεση του σε ένα πλήρες γονιδίωμα. Αυτό στη συνέχεια θα εισαχθεί σε εμβρυονικά κύτταρα τα οποία είχαν το δικό τους DNA  και θα βρεθεί ένα κατάλληλο υποκατάστατο για να το γεννήσει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, πριν από δέκα χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων από τη Γαλλία και την Ισπανία έφερε πίσω ένα εξαφανισμένο αγριοκάτσικο - αλλά έζησε μόνο για 10 λεπτά.
Φυσικά προκύπτουν πολλά ηθικά ερωτήματα σχετικά με το αν πρέπει να επαναφέρουν εξαφανισμένα είδη στη ζωή.
Το κόστος αυτής της προσπάθειας ποικίλει ανάλογα με το είδος, αλλά πιστεύεται ότι θα κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
ΠΗΓΗ: Dailymail
ΑΠΟ: www.news247.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ
ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ