Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Έπεσε πείνα στην Κύπρο μετά το κούρεμα στις καταθέσεις


Στα όρια κοινωνικού κραχ η Κύπρος. Πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των απόρων μαθητών ενώ αυξάνονται οι αιτήσεις στα κοινωνικά παντοπωλεία!
Στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και την αρωγή της εκκλησίας και των Δήμων καταφεύγουν όλο και περισσότερες οικογένειες προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το καθημερινό τραπέζι αλλά και για να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες το σπιτιού. Πρόκειται μάλιστα για οικογένειες που τα τελευταία χρόνια είχαν εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Πλέον των νέων δεδομένων και οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας όλο και περισσότεροι αναζητούν μια χείρα βοηθείας για να τα βγάλουν πέρα.
Η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και ο Δήμος Λακατάμιας δέχθηκαν περίπου 30 νέες αιτήσεις για παροχή δεμάτων με τρόφιμα, από το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο απευθύνει έκκληση για την προσφορά κυρίως παιδικών τροφών, από εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από άλλους συμπολίτες μας.
Αυξάνονται καθημερινά οι άποροι μαθητές
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των απόρων μαθητών στα σχολεία, όπως λέχθηκε χθες στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Τορναρίτη.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος εξήρε το έργο που επιτελούν οι αρμόδιοι του Υπουργείου, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν δώσει τη ψυχή τους για το συγκεκριμένο θέμα. Ο υπουργός συμφώνησε για τη σύσταση φορέα διαχείρισης τονίζοντας ότι δε θα συμβάλουμε στη δημιουργία εικόνας αδιαφάνειας. Επίσης είπε με νόημα ότι είναι καλοδεχούμενες οι προσφορές, όμως δε θα πρέπει να υποθηκευτεί ο θεσμός της παιδείας.
Ο Διευθυντής Δημοτικής του υπουργείου Παιδείας Ελπιδοφόρος Νεοκλέους ανέφερε ότι από τους 59.077 μαθητές (49.014 της Δημοτικής και 9.931 της Προδημοτικής και 132 της Ειδικής) οι 7.090 δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και παίρνουν δωρεάν σάντουιτς και χυμό. Ο κ. Ελπιδοφόρος εκτιμά ότι ο αριθμός αυτών μαθητών αυξάνεται διαρκώς με γοργούς ρυθμούς θα ανέλθει σύντομα στις 10.000.
Στη Μέση Γενική Εκπαίδευση, ο Ανδρέας Στυλιανού είπε ότι η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη. Από τους 49,108 μαθητές (23.813 Γυμνάσια, 21.157 Λύκεια και 4.136 Τεχνικής) μόνο οι 3.118 μαθητές δήλωσαν ότι χρήζουν βοήθειας και από αυτούς σιτίζονται δωρεάν οι 2.718.
Ο Διευθυντής Τεχνικής, Ηλίας Μαρκάτζης, είπε ότι από τους 370 που δήλωσαν αδυναμία σίτισης ικανοποιήθηκαν όλοι. Τους 21 ανέλαβαν οι καθηγητικοί σύλλογοι, τους 59 οι σύνδεσμοι γονέων, τους 206 η Εκκλησία, και τους 12 ο Ερυθρός Σταυρός.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΑΝ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΙΝΑΝΕ ΜΕ ΕΥΡΩ?ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ Η ΤΡΙΚΟΛΟΡΕ ΧΟΥΝΤΑ?

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί πείνα να έπεσε αλλά τουλάχιστον αυτοί οι άνθρωποι είχαν αξιοπρέπεια και δεν έκαναν τα δικά μας ρεζιλίκια (παρόλο που τους δημευόταν η περισουσία ενώ εμάς όχι).Ήλπιζαν και ελπίζουν στην αλλαγή.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ,ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΗΔΙΕΣ.ΑΚΟΥ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ!!ΡΕΖΙΛΙ ΓΙΣΕΣΑΙ ΣΥ, ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ.ΝΑ ΣΕ ΣΦΑΖΟΥΝ, ΝΑ ΣΕ ΞΕΥΤΙΛΙΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΣΥ!ΣΦΑΞΕ ΜΕ ΑΓΑ Ν ΑΓΙΑΣΩ.ΡΕ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΙΣ ΜΠΗΧΤΕΣ ΠΡΩΪ ΠΡΩΪ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΗΝ ΡΕ.

Ανώνυμος είπε...

ποία αλλαγη????στη πείνα πρέπει να πιστεύεις για να σου κάνουν αυτά τα πράγματα και να μη κάνεις κάτι.... άκου αλλαγη..... είδες πολλές χώρες να αλλάζουν με τέτοια χρέη.. ΚΟΜΜΑΤΌΣΚΥΛΟ