Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΠΟΛΗ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΑΦΙΕΡΩΝΕΝΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗ


Το Υψιλάντι (Ypsilanti, προφ. Ιπσιλάντι) είναι μία πόλη των ΗΠΑ στην πολιτεία Μίσιγκαν, στην κομητεία Γουάστενω (Washtenaw County), που συχνά αποκαλείται και Ypsi για συντομία, αλλά συχνά προφέρεται λανθασμένα /ˌjɪpsɨˈlænti/ («Γιουπσιλάντι») από τους ξένους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2000 είχε πληθυσμό 22.362 κατοίκους. Ο δήμος συνορεύει στα βόρεια με τον δήμο Σουπήριορ. Το γεωγραφικό κέντρο του Υψιλάντι συμπίπτει με τη διασταύρωση του ποταμού Χιούρον με την εθνική οδό Ντητρόιτ - Σικάγου.
Η πόλη βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 219 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 42°14΄34΄΄ βόρειο πλάτος και 83°37΄6΄΄ δυτικό μήκος. Το «μότο» του Υψιλάντι είναι «Υπερηφάνεια-διαφορετικότητα-κληρονομιά».



Η προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη
στη βάση του υδατόπυργου του Υψιλάντι
 

Ιστορία
Στην τοποθεσία υπήρχε αρχικώς ένας εμπορικός σταθμός, που ιδρύθηκε το 1809 από τον Γκαμπριέλ Γκοντφρουά, ένα Γαλλοκαναδό γουνέμπορο από το Μοντρεάλ. Μόνιμος οικισμός ιδρύθηκε στην ανατολική όχθη του Χιούρον το 1823 από τον ταγματάρχη Τόμας Γούντραφ (Thomas Woodruff). Αναγνωρίσθηκε ως χωριό στα Εδάφη του Μίσιγκαν με το όνομα Γούντραφ'ς Γκρόουβ (Woodruff's Grove). Μία ξεχωριστή κοινότητα λίγο μακρύτερα, στη δυτική όχθη του ποταμού, ιδρύθηκε τον Απρίλιο 1825 με το όνομα Υψιλάντι, προς τιμή του Δημητρίου Υψηλάντη, αγωνιστή και στρατηγού στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το Γούντραφ'ς Γκρόουβ μετονομάσθηκε σε Υψιλάντι το 1829 και τελικώς οι δύο οικισμοί συνενώθηκαν υπό το όνομα αυτό, αναγνωριζόμενοι επίσημα ως χωριό στις 19 Ιουνίου 1832. Στις 4 Φεβρουαρίου 1858 το χωριό αναγνωρίσθηκε ως «πόλη».
Μία προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη πλαισιούμενη από μία ελληνική και μία αμερικανική σημαία βρίσκεται στη βάση του υδατόπυργου του Υψιλάντι, ορόσημου για την περιοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: