Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Νέο φόρο στα τσιγάρα! 2 ευρώ πάνω το πακέτο!

Πρόσθετα έσοδα 1,2 δισ. ευρώ αν ακριβύνουν τα τσιγάρα 2 ευρώ το πακέτο

Σε πρόσθετα κρατικά έσοδα 1,2 δις. ευρώ θα οδηγούσε η  αύξηση κατά 2 ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων στην Ελλάδα, ενώ το κάπνισμα ευθύνεται για το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας.
Αυτά προκύπτουν από συζήτηση που πραγματοποίησαν για  τα Οικονομικά του Καπνίσματος στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του  Καπνίσματος  του Υπουργείου Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Με βάση εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το κάπνισμα ευθύνεται στη χώρα μας για 199.028 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, αντιπροσωπεύοντας το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών. Η  συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων που οφείλεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 400.011.801 ευρώ - 554.123.300 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το  7,7 - 10,7% του συνολικού προϋπολογισμού τους. Με βάση την αναγωγή αυτών των ποσοστών στο σύνολο της δαπάνης υγείας, εκτιμάται ότι το συνολικό άμεσο (ιατρικό) κόστος το οποίο αποδίδεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αντιπροσωπεύοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας (με βάση μια συντηρητική εκτίμηση).
Αν στους υπολογισμούς αυτούς συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες (απώλειες παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας), τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή εκτιμάται στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (1,53% του ΑΕΠ, με τιμές βάσης το έτος 2011 και συντηρητικούς υπολογισμούς).
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας,  υπολογίζεται ότι μια αύξηση της τάξεως του 10% στην τιμή των τσιγάρων θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση κατά 3,7%, ενώ μια αύξηση της τάξεως του 10% στο εισόδημα των καταναλωτών επιφέρει αύξηση στην κατανάλωση κατά 6,7%.
Χαρακτηριστικά, με βάση εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας, απαρτιζόμενης από ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, του Πανεπιστημίου του Chicago, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μια επιπλέον αύξηση της τάξεως των 2 ευρώ ανά πακέτο προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση κατά 20% και πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους 1,2 ευρώ δις. Παράλληλα 330.000 ενήλικες θα κόψουν το κάπνισμα, 125.00 νέοι θα αποτραπούν από το να το ξεκινήσουν, ενώ θα αποφευχθούν 192.000 πρόωροι θάνατοι από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπεχράκης: «Βάσει αυτών των στοιχείων, είναι προφανές πως η παρέμβαση της πολιτείας και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθίσταται επιβεβλημένη» ενώ κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε ότι «μια σωστή φορολογική στρατηγική θα μπορούσε να μετατρέψει το κάπνισμα σε κύριο μοχλό επίλυσης του οικονομικού προβλήματος του ΕΟΠΥΥ.»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΝΟΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ? ΑΝ ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΟΥΝ ! ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ 1,2 δις ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΣΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ !!! ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ! κ.λ.π. ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΣΑΙΝΙΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΑΙ ΑΔΡΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ !!! ΑΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ! ΚΟΤΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ! ΜΟΝΟ ΚΑΝΕΝΑ ΦΤΩΧΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΕ ΥΠΟΤΙΤΛΟ: ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ !!!