Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Τρόικα: Απολύστε «εδώ και τώρα» χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. - Ποιοι θα φύγουν πρώτοι και πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία αποχωρήσεων

Τρόικα: Απολύστε «εδώ και τώρα» χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Την αποχώρηση από το Δημόσιο 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο προβλέπει το σχέδιο που έχει αποστείλει η κυβέρνηση στην τρόικα και αναμένει την έγκρισή της για να το εφαρμόσει.
Οι 12.500 υπάλληλοι  που θα βγουν εκτός Δημοσίου ως τον Ιούνιο, για τους επόμενους 12 μήνες θα αμείβονται με το 75% του μισθού τους.
Κάτι επίσημο προς το παρόν δεν υπάρχει, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι 12.500 υπάλληλοι θα προκύψουν ως εξής:
 •2.500 από τα υπουργεία
 •800 από τους οργανισμούς που καταργούνται
 •3.300 από τις συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων
 •5.500 μετά τα νέα οργανογράμματα της γενικής διοίκησης, κυρίως από τους ΟΤΑ.
Η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι ότι ο αριθμός αυτός των υπαλλήλων θα έχει απομακρυνθεί ως τα τέλη του 2014 και αυτό το γνωρίζουν και οι τροϊκανοί. Το ζήτημα τώρα είναι πως θα βγουν τα… «κουκιά» με τους χιλιάδες υπαλλήλους.
Επίορκοι, κοπανατζήδες και υπάλληλοι που έχουν κάνει χρήση πλαστών στοιχείων και εγγράφων είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν εκτός. Μάλιστα για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να εντοπιστούν ειδικά εκείνοι που έχουν πλαστογραφήσει, οι  φάκελοί τους θα εξεταστούν πρώτοι για να προχωρήσει και η άμεση απομάκρυνσή τους.
Όλα αυτά βέβαια είναι υπό την αίρεση της τρόικας η οποία πριν μερικές μόλις ημέρες στις αρχές του περασμένου μήνα απέρριψε σχεδόν στο σύνολό του το σχέδιο του υπουργείου.
Πειθαρχικές διώξεις για σχεδόν 4.000 υπαλλήλους
Το πλάνο που παρουσιάζει η κυβέρνηση στην τρόικα προβλέπει ότι μετά τις απολύσεις των επίορκων, θα ακολουθήσει η υλοποίηση των πέντε σημείων του σχεδίου Μανιτάκη, με στόχο οι επόμενες αποχωρήσεις να γίνουν το 2014 μέσα από τους 25.000 υπαλλήλους που θα υπαχθούν σταδιακά σε διαθεσιμότητα κατά το τρέχον έτος.
Τα πέντε σημεία του σχεδίου:
• Σχεδιασμός νέων δομών: Θα πρέπει να αποφασιστεί ποιο στόχο καλείται να επιτελέσει κάθε φορέας του Δημοσίου και στο πλαίσιο αυτό θα καθοριστεί ποιες δομές χρειάζονται. Η διαδικασία αυτή ήδη εφαρμόστηκε με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων
• Νέες θέσεις εργασίας: Βάσει των νέων οργανογραμμάτων, σε κάθε διεύθυνση, τμήμα ή άλλη δομή θα προβλεφθεί ο αριθμός των θέσεων που χρειάζονται και για κάθε θέση θα καθοριστεί συγκεκριμένο εργασιακό προφίλ και προσόντα.
• Πρώτη αξιολόγηση: Βάσει των νέων οργανογραμμάτων, θα προκύψει για παράδειγμα πως σε κάποια δομή χρειάζονται 400 θέσεις και υπάρχουν 475 δημόσιοι υπάλληλοι. Θα γίνει μία πρώτη αξιολόγηση προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 75 με τα λιγότερα προσόντα ή όσοι έχουν παραπεμφθεί πειθαρχικά.
• Σταθερή αξιολόγησης: Έχουν κληθεί όλες οι υπηρεσίες να προκαθορίσουν τους στόχους, που θα επιτυγχάνονται σε ετήσια βάση με δυνατότητα τριμηνιαίου επαναπροσδιορισμού.
• Καταργήσεις φορέων: Μέσα στον Απρίλιο θα προωθηθεί και η διαδικασία για τη συγχώνευση ή κατάργηση περίπου 700 φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Σε αυτούς απασχολούνται 13.000 υπάλληλοι, σημαντικό μέρος των οποίων θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και εάν δεν μετακινηθεί μέσα σε ένα έτος θα αποχωρήσει οριστικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: