Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Μάχη για να μην πέσει η Εθνική Τράπεζα στα χέρια Γερμανών

Μάχη για να μην πέσει η Εθνική Τράπεζα στα χέρια Γερμανών

- Πιέσεις σε Σαμαρά από Μπόμπολα-Ψυχάρη-« Διακριτικές κινήσεις»  της κυβέρνησης προς Έλληνες επιχειρηματίες για να καλυφθεί το 10% στην αύξηση κεφαλαίου.- Ποιο είναι το «βαθύ λαρύγγι» της κυβέρνησης που ενημερώνει για όλα το Βερολίνο;
Μετά το ναυάγιο του deal Εθνικής-Eurobank αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις των δανειστών και ιδιαίτερα των Γερμανών.
Στόχος τους ήταν να ματαιώσουν τη συμφωνία γιατί ήξεραν ότι ένας τραπεζικός κολοσσός δεν θα μπορούσε να πουληθεί σε χαμηλή τιμή για να μην πούμε ότι ήταν αδύνατο να πουληθεί και να ελεγχθεί απόλυτα από τους δανειστές.
Το οικόπεδο που λέγεται «Εθνική Τράπεζα» είναι γωνία...
Όποιος το ελέγχει, ελέγχει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, αποφασίζει αυτός ποιες επιχειρήσεις και ποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια δανεισμού. Ελέγχει τις επισφάλειες, τα κόκκινα δάνεια, μπορεί να βάλει στο χέρι ακίνητα και επιχειρήσεις, μέσω των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει πετύχει να διεισδύσει και στις χώρες της Βαλκανικής και να διατηρεί ένα πολύ σημαντικό μερίδιο σε αυτές.
Το «πέρασμα» της Εθνικής σε γερμανικά χέρια φοβίζει τη διαπλοκή αλλά και όσους έχουν δανειοδοτηθεί με χαριστικό τρόπο. αφού θα εκβιάζονται και θα είναι απόλυτα εξαρτώμενοι από τα νέα αφεντικά της Τράπεζας. Δεν θα έχουν να κάνουν με τον οποιοδήποτε κύριο Ταμβακάκη ή Τουρκολιά αλλά με μία απρόσωπη και στυγνή διοίκηση που θα ασκείται από το Βερολίνο.
Φυσικά το μεγάλο ζητούμενο είναι να παραμείνει η Εθνική σε ελληνικά χέρια, αφού η παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας επιβάλλει μία τράπεζα που δεν θα ελέγχεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ουσιαστικά από τους δανειστές.
Την τελευταία εβδομάδα, επιχειρηματίες που ελέγχουν ΜΜΕ αλλά και έχουν και άλλες δραστηριότητες, άσκησαν πιέσεις στον Πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλίες για να καλυφθεί το 10% της αύξησης κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια και να μην περάσει η Εθνική κάτω από τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Υπέρ αυτής της προοπτικής είναι και Έλληνες επιχειρηματίες που φοβούνται το ενδεχόμενο ελέγχου της τράπεζας από τους Γερμανούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται στην κατεύθυνση συγκέντρωσης κεφαλαίων ισχυρά ονόματα της ναυτιλίας αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται, επιχειρηματικά, στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενθαρρύνει διακριτικά το εγχείρημα αφού δεν θέλει να προκαλέσει το Βερολίνο.
Οι Γερμανοί από την πλευρά τους παρακολουθούν και αυτοί από πολύ κοντά τις εξελίξεις. 'Έχουν ήδη πληροφορηθεί την προσπάθεια που γίνεται και αυτό αποδεικνύει ότι εντός των κόλπων της κυβέρνησης υπάρχει ένα «βαθύ λαρύγγι» που παρέχει άμεση και προνομιακή πληροφόρηση στο Βερολίνο για τις κινήσεις αυτές.
Πολλοί είναι αυτοί που δείχνουν συγκεκριμένο υπουργό που θεωρείται τροϊκανότερος των τροϊκανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: