Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Σώστε ό,τι μπορείτε από τις καταθέσεις!

Αυξημένη παρακράτηση φόρου στις προθεσμιακές καταθέσεις

Στο Εurogroup της Παρασκευής το σχέδιο της οδηγίας για το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν συζητήθηκε. Ή τουλάχιστον δεν μάθαμε αν συζητήθηκε, παρόλο που ήταν προγραμματισμένο. Τα αφεντικά της ευρωζώνης έχουν προβληματιστεί από τον θόρυβο που δημιούργησε η σφαγή των καταθετών στην Κύπρο και ανησυχούν για τις επιπτώσεις στις τράπεζες του Νότου και ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία.
Ωστόσο, οι διεργασίες στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη και κανείς καταθέτης δεν μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος. Μετά το Εurogroup της περασμένης Παρασκευής οι αξιωματούχοι απέφυγαν τις δηλώσεις. Οχι όλοι όμως. Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στους «Ιrish Times» είπε ότι δεν προεξοφλεί τι θα συμβεί με τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος άνθρωπος αναφερόμενος στην Κύπρο είχε δηλώσει: «Στόχος μας είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ το εργαλείο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης», αφήνοντας και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Εξι ημέρες πριν, ο επίτροπος Ολι Ρεν χαρακτήρισε «ιερό» το όριο των 100.000 ευρώ για τις καταθέσεις και πρόσθεσε: «Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υιοθετεί ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης τράπεζας».
Λίγες μέρες νωρίτερα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όταν συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, αλλά ποιος την πιστεύει πλέον; Η Ευρώπη πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να έχει οριστικοποιήσει το νομικό πλαίσιο για την τραπεζική ενοποίηση και η οδηγία για το «κούρεμα» των καταθέσεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Θεωρητικά όλα αυτά θα ισχύσουν από το 2015. Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, το νέο μοντέλο της ευρωζώνης για τις καταθέσεις εφαρμόστηκε το 2013, προτού καν η ευρωζώνη αποφασίσει το νέο πλαίσιο. Ποιος λοιπόν πείθεται από τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ ή των άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων; Πόσο μάλλον όταν στην περίπτωση της Κύπρου αρχικά «κούρεψαν» τις καταθέσεις από το πρώτο ευρώ και μια εβδομάδα μετά, οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες καρέκλες του Εurogroup, θυμήθηκαν ότι πρέπει να σεβαστούν το όριο των 100.000 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί
Tι θα γίνει με τους 56.000 τραπεζοϋπαλλήλους
 Απολύσεις τουλάχιστον 15.000 υπαλλήλων και σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους φέρνουν η ανακεφαλαιοποίηση και οι συγχωνεύσεις των ελληνικών τραπεζών.  Με εθελούσιες εξόδους, μακροχρόνιες άδειες, αλλά και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους κατά περίπου 30% έως το 2014 και να κλείσουν 1.000 υποκαταστήματα. Η αναδιάρθρωση του κλάδου θα πλήξει τους εργαζομένους στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται ότι σε λίγους μήνες θα συγχωνευθούν και με μικρότερες τράπεζες που έως τώρα είναι αυτόνομες.
Η αντιστροφή της συμφωνίας μεταξύ Εθνικής και Eurobank είναι σαφές ότι μειώνει τον κίνδυνο άμεσης απομάκρυνσης εκατοντάδων υπαλλήλων και από τις δύο τράπεζες καθώς η αυτόνομη πορεία τους εκτιμάται ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερες θέσεις εργασίας, οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν εξαιτίας της συγχώνευσης.
Από τον Σεπτέμβριο
Αν και η σκέψη των επικεφαλής των τραπεζών βρίσκεται στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αναδιαρθρώσεις στο προσωπικό θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο. Υπό την πίεση της ύφεσης, τραπεζίτες και τραπεζοϋπάλληλοι έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τη νέα κλαδική σύμβαση που προβλέπει μειώσεις μισθών τουλάχιστον κατά 15%-20%.
■ Χιλιάδες υπάλληλοι ανησυχούν έντονα, καθώς στην Εθνική το Δ.Σ. της τράπεζας έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για περίπου 2.000 υπαλλήλους. Προς στιγμήν έχουν παγώσει όλες οι διαδικασίες. Ηδη η τράπεζα έχει μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων της από 7% έως 20%, σε μισθούς άνω των 1.800 ευρώ.
■ Στην Πειραιώς υπολογίζεται ότι στους επόμενους 24 μήνες θα έχουν αποχωρήσει περίπου 2.000 υπάλληλοι της Αγροτικής λόγω συνταξιοδότησης. Η διοίκηση του ομίλου πάντως αποφάσισε να προσλάβει τους εργαζομένους στο Factoring και το Leasing της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική συμφωνία. Η τράπεζα έχει προχωρήσει σε μεσοσταθμικές μειώσεις μισθών κατά 12%.
■ Στην Alpha Bank έγιναν το 2012 μειώσεις μισθών από 10% έως 20%.
■ Στη Eurobank οι μειώσεις μισθών έφτασαν στο 15%.
 ■ Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (που έχει υπαχθεί στο ΤΧΣ) σχεδιάζεται εθελουσία έξοδος 500 έως 700 υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: