Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Καλή εβδομάδα με «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Καλή εβδομάδα με «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο σχετικός νόμος που επιτρέπει πλέον την αξιοποίηση της διασταύρωσης των στοιχείων που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών με αυτά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.
Οι κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων που θα εντοπίζονται από την Τροχαία θα είναι σοβαρές, αφού θα αφαιρούνται η άδεια οδήγησης, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες και θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ενώ για την επιστροφή άδειας και πινακίδων, θα πρέπει να προσκομίζεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Οι παραβάτες, οι οποίοι θα λαμβάνουν τα «ραβασάκια» από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα υποχρεώνονται σε ασφάλιση του οχήματος και σε καταβολή 250 ευρώ υπέρ του δημοσίου ενώ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα αντιμετωπίζουν την ποινή της αφαίρεσης του διπλώματος και του προστίμου.
Σύμφωνα με το νόμο, η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή λειτουργία του αυτοκινήτου, εκτός αν έχει τηρηθεί η διαδικασία της ακινησίας, δηλαδή έχει γίνει η διαδικασία παράδοσης πινακίδων.
Σημειώνεται ότι η ζημιά για το κράτος από τα ανασφάλιστα ΙΧ φτάνει ακόμη και το 1,5 εκατομμύριο. Η οικονομική κρίση έχει επιτείνει το πρόβλημα, προκαλώντας πρόσθετο πλήγμα και στο Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο το 2012 κατέβαλε 9,4 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις για ατυχήματα που προκάλεσαν ανασφάλιστα οχήματα, ενώ είναι σημαντικές οι απώλειες για τις ασφαλιστικές εταιρείες και το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: