Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

''ΛΑΡΝΑΚΙ'' vs ''BEAUX'' !!! ΔΕΙΤΕ ΤΟ... ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!

 
Beaux de Provence : Όπως λέμε...''Λαρνάκι''

 Στην Γαλλική επαρχία της Προβηγκίας, σε ένα όμορφο χωριό, ονόματι Beaux (προφέρεται Μπό) πρίν από αρκετά χρόνια, ανακαλύφθηκε ένα ορυκτό, το οποίο εμπεριείχε σε ικανή ποσότητα το μεταλλικό στοιχείο του αλουμινίου (Al). Άρχισαν εξωρύξεις και επεξεργασία του μεταλλεύματος σε εκείνη την περιοχή, με το Γαλλικό Δημόσιο, να έχει κυρίαρχο ρόλο όσον αφορά την τήρηση των νόμων από πλευράς εκμεταλλευτών αφ' ενός και στην προστασία του περιβάλλοντος αφ' ετέρου. Πρός τιμήν δε του χωριού, το όνομα του μεταλλεύματος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως''Beauxite(Bauxite)''. Είναι το ίδιο μετάλλευμα με το εξωρυσσόμενο στην περιοχή μας, τον γνωστό μας Βωξίτη. Το μοναδικό αξιοθέατο του Γαλλικού χωριού, είναι τα πετρόκτιστα σπίτια του στην μιά πλευρά ενός πέτρινου και απόκρημνου μικρού λόφου. Τίποτε άλλο. Μερικές φωτογραφίες δείχνουν την γραφικότητα του χωριού. Ακριβώς όμως δίπλα από τον οικισμό και σε απόσταση αναπνοής, υπήρχαν οι δραστηριότητες για την εξώρυξη και επεξεργασία του βωξίτη.
 
Παρατηρείστε λοιπόν στην μεγάλη φωτογραφία, το πώς αντιμετώπισαν οι Γάλλοι το θέμα της προστασίας και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Να θυμίσουμε εδώ ότι το χωριό Beaux, δεν προστατεύεται από καμμιά συνθήκη και δεν εμπεριέχεται σε αρχαιολογικής σπουδαιότητας Ζώνη, δεν ζεί από τον τουρισμό και οι γεωργική παραγωγή του δεν είναι ούτε εξειδικευμένη ούτε τεράστια.

 Δεν είναι Τουριστική Πύλη εισόδου στην Γαλλία, δεν είναι επίνειο καμμιάς σπουδαίας μεσόγειας πόλης, δεν έχει τουριστικές υποδομές και ο πληθυσμός του δεν υπερβαίνει τα 800 άτομα. Το δε περιβάλλον του δεν οριοθετείται από ιστορικά σημεία αναφοράς, ούτε βεβαίως από εναλλαγές του τοπίου. Και παρ' όλα ταύτα, δέστε με ποιόν τρόπο το προστάτεψαν οι Γαλλικές αρχές. Δέστε την αποκατάσταση του τοπίου στον χώρο εξώρυξης και επεξεργασίας του μεταλλεύματος, ο οποίος απέχει λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό. Περίπου η αναλογία είναι ίδια με την απόσταση Ιτέα-''Λαρνάκι''. Τα συμπεράσματα δικά σας....
 

Κι όμως αυτό ήταν λατομείο και χώρος εμπλουτισμού του μεταλλεύματος και οι εργασίες αποκατάστασης δεν έχουν τελειώσει ακόμη!.. Δεν είναι ορατό από πουθενά και δίπλα του ακριβώς, υπάρχει κατοικία. 

 Ακριβώς η ίδια κατάσταση με το ''Λαρνάκι´ στην Ιτέα!!!...
http://epikourositeas.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: