Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«Απελευθερωθείτε από το κάπνισμα» το μήνυμα της 31ης Μαΐου

apeleytherotheite-apo-to-kapnisma-to-minyma-tis-31is-maioy
«Απολαύστε τα θετικά οφέλη μιας ζωής χωρίς τσιγάρο, πάρτε την απόφαση και κόψτε το κάπνισμα», προτρέπει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι δυστυχώς η χώρα μας κατέχει την 6η θέση στην κατανάλωση καπνού παγκοσμίως.
«Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη πλήρως αναστρέψιμη αιτία πρώιμου θανάτου», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Ιωάννης Καλλικάζαρος, προσθέτοντας, ότι η διακοπή του δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μόνο 5 στους 100 καπνιστές κόβουν το τσιγάρο χωρίς βοήθεια. Ο κ. Καλλικάζαρος προέτρεψε τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, αναλύοντας τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος:
Είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό τους ρυθμό.
Οκτώ ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο στο αίμα αυξάνει.
Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται.
Εβδομήντα δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η αναπνοή γίνεται ευκολότερη αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.
Δύο μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται θεαματικά η ικανότητα προς άσκηση, ενώ η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι και 30%.
Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή.
Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ!
Το κάπνισμα αποτελεί, χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο εχθρό του ανθρωπίνου είδους, επισημαίνουν οι επιστήμονες, οδηγώντας στο θάνατο περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 600.000 είναι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Η συχνότητα των ενεργών καπνιστών ανέρχεται σήμερα στο 60% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες και σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2010), με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης μέχρι το τέλος του 2020 οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε 10.000.000 ετησίως.
Στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Στέφανος Φούσας, τονίζοντας, ότι οι καπνιστές είναι 7 φορές πιο ευάλωτοι στο θάνατο από κάποιας μορφής καρκίνο συγκριτικά με τους μη καπνιστές.
«Όχι στο τσιγάρο», μας παρότρυνε να πούμε και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Ιωάννης Βλασερός επισημαίνοντας, ότι «το κάπνισμα αναγνωρίζεται ως μία ισχυρή ψυχοενεργή ουσία που προκαλεί ευφορία, γεγονός που την κάνει ισχυρά εθιστική. ‘Ετσι, τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος είναι πολύ χαμηλά συγκριτικά με το ποσοστό όσων επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι μόνο το 3% εξ όσων θέλει να διακόψει το κάπνισμα καταφέρνει να το πετύχει».
Συνεχίζοντας ο Γενικός Γραμματέας τόνισε, ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν φαρμακευτικά και ψυχολογικά οι καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Υπάρχουν πολλά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, όπως φαρμακευτική αγωγή, τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, αλλά και το iCoach, μια δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα (www.exsmokers.eu) παροχής συμβουλών υγείας που βοηθά περίπου 380.000 ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα.
Το πιο σημαντικό όμως, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες στη διακοπή του καπνίσματος, είναι η πραγματική απόφαση του καπνιστή να διακόψει.
Στη σπουδαιότητα να απαγορευθεί και στην Ελλάδα το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, αλλά και «να ληφθούν και το κυριότερο, όπως είπε, να υλοποιηθούν μέτρα για την αλλαγή των συνηθειών των καπνιστών», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Επιδημιολογίας - Πρόληψης Γεώργιος Γκουμάς, καταλήγοντας με το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Απελευθερωθείτε σήμερα κιόλας από το κάπνισμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: