Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Περαιτέρω ύφεση και αύξηση ανεργίας βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα!


Ύφεση 4,8% φέτος και 1,2% του χρόνου προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την χώρα μας στις ανοιξιάτικες προβλέψεις του που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι. Παράλληλα η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 27,8% το 2013 και θα ανέβει στο 28,4% το 2014!
Σύμφωνα με τα σχόλια που συνοδεύουν τις στατιστικές, η εμβάθυνση της ύφεσης αποδίδεται στη δημοσιονομική προσαρμογή, την μείωση των πραγματικών μισθών και τις ασθενείς εξαγωγές.
Η ανεργία έχει φθάσει σε ιστορικό υψηλό δοκιμάζοντας τις κοινωνικές αντοχές. Παρά την αύξηση
της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ δεν περιμένουν στροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά μόνο στο τέλος του 2014, καθώς αναμένεται να αποδώσουν καρπούς η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η επιστροφή των επενδύσεων και η άνοδος της ζήτησης στα εξαγόμενα προϊόντα. Αναφέρεται ακόμα ότι οι ελλειμματικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά μειώνουν την αποτελεσματικότητα της μείωσης των μισθών ως προς την ανταγωνιστικότητα των τιμών.
Παράλληλα, εκφράζεται η άποψη ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να συνεχισθεί, αλλά θα πρέπει να επιστρατευθούν και οι αυτόματοι σταθεροποιητές, σε περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Αυτό μπορεί να απαιτήσει περαιτέρω χρηματοδότηση από την τρόικα.
Προαπαιτούμενο για την αναγέννηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι η αποκατάσταση των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης εξαρτάται από την ταχεία απομάκρυνση των εναπομεινάντων εμποδίων στον ανταγωνισμό.
Τέλος, αναφορικά με τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, αυτοί, τόσο διεθνείς όσο και εγχώριοι, εκτιμώνται ως σημαντικοί αλλά μικρότεροι. Οι κοινωνικές αντοχές και η ανεπαρκής διοικητική διαχείριση εν καιρώ προβληματικής δανειοδότησης των επιχειρήσεων είναι μερικοί από αυτούς. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξόφληση των πιστωτών του δημοσίου μπορεί να συνδράμουν στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης αλλά και της ρευστότητας. Η μεγάλη βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα κόστους μπορεί να προκαλέσει αύξηση των εξαγωγών, ενώ και η βελτίωση της εμπιστοσύνης μπορεί να γίνει ακόμα πιο αισθητή αν πραγματοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: