Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Συντηρήστε το κλιματιστικό σας

Πώς να κάνετε μόνοι σας συντήρηση στο κλιματιστικό σας!

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών κι η θερμοκρασία έχει ήδη ξεκινήσει την ανοδική πορεία της. Για άλλη μια φορά λοιπόν θα χρησιμοποιήσουμε τα κλιματιστικά τόσο στα σπίτια μας όσο και στους χώρους εργασίας προκειμένου να δροσιστούμε. Αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό θα είναι υπεύθυνο τις περισσότερες ώρες της ημέρας για τον αέρα που αναπνέουμε. Αντιλαμβανόμαστε όλοι λοιπόν ότι η σωστή συντήρηση κλιματιστικού είναι σοβαρή υπόθεση και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν προτού ξεκινήσουμε τη λειτουργία του.
Ένα κλιματιστικό το οποίο δεν είναι σωστά συντηρημένο ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και ιών και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, βήχα, δύσπνοια, ερεθισμό των ματιών, ψύξεις κ.τ.λ. Σκεφτείτε να εργάζεστε σε ένα χώρο όπου ο αέρας που αναπνέετε περνάει μέσα από ένα φίλτρο το οποίο είναι γεμάτο σκόνη και βρωμιά. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο επιβαρυντικό είναι κάτι τέτοιο για την υγεία μας.
Η μη σωστή συντήρηση κλιματιστικού μπορεί να επιβαρύνει όμως και το «πορτοφόλι» μας. Κι αυτό συμβαίνει διότι όταν τα φίλτρα του κλιματιστικού είναι βρώμικα και σκονισμένα, ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει μέσα από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι το κλιματιστικό να προσπαθεί περισσότερο να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία άρα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.
Κι ας μην ξεχνάμε και τον πλανήτη μας… Η υπέρμετρη χρήση των κλιματιστικών συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ένα μη συντηρημένο κλιματιστικό μηχάνημα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο αυτή την κατάσταση, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, γίνεται σαφές σε όλους μας πόσο σημαντικό είναι να φροντίσουμε για τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού μας, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας!
Προγραμματίζουμε επισκέψεις από εξειδικευμένα συνεργεία μια φορά το χρόνο (ή όταν διαπιστώσουμε μείωση στην απόδοση του κλιματιστικού μας) ώστε να γίνεται ένας ολοκληρωμένος έλεγχος της μονάδας. Παράλληλα, εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να διατηρούμε καθαρό το κλιματιστικό μας τόσο εξωτερικά (καθαρίζοντας την επιφάνεια και τις γρίλιες της εσωτερικής μονάδας) όσο και εσωτερικά (πλένοντας τακτικά τα φίλτρα). Τέλος, φροντίζουμε η εξωτερική μονάδα να μην εμποδίζεται από αντικείμενα, για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: