Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΙΤΕΑ: RALLY ACROPOLIS 1977 – ΦΩΤΟ


Ιτέα: Παραλιακή Λεωφόρος και Μεταμορφώσεως
 
 
Με αφορμή το Rally Acropolis που ξεκινά σε λίγες ημέρες αλλά, περισσότερο για τις δυο σπάνιες φωτογραφίες του 1977 που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει ο φίλος Ευστάθιος Παρασκευάς, θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στον Εθνικό μας Αγώνα. Τί βλέπαμε και πώς ζούσαμε το Rally Acropolis την εποχή εκείνη.  
 
Σε κάποιους ξυπνά αναμνήσεις γυρίζοντας το χρόνο πίσω, κάποιοι άλλοι το θυμούνται ελάχιστα, και στους υπόλοιπους υπάρχει η δυνατότητα να το γνωρίσουν έστω και λίγο μέσα από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα. Λίγοι σήμερα θα θυμούνται πως το Rally Acropolis την εποχή εκείνη έφτανε μέχρι τα Μετέωρα και την Ολυμπία και πως ήταν και βραδινός αγώνας.
Η Ιτέα όμως και το Rally Acropolis είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ειδικά αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, τρεις από τις καλύτερες ειδικές διαδρομές του αγώνα, ήταν γύρω από την Ιτέα.
 Ήταν η εποχή που πολλοί από εμάς αρκετά νωρίτερα, κάπου τον Μάρτιο, πηγαίναμε στα ξενοδοχεία Nafsika Beach ( τότε Xenia) και Καλαφάτης γα να δούμε από κοντά αυτοκίνητα και αγωνιζομένους, που είχαν έρθει για δοκιμές. Ζητούσαμε αυτόγραφα και αυτοκόλλητα για να τα βάλουμε στα ποδήλατα μας.  
Βλέπαμε μεγάλα ονόματα της εποχής Έλληνες και ξένους. Ποιός δεν θυμάται τον αγέραστο Πεζμαζόγλου, τον ακραίο Ιαβέρη, τον σοβαρό Μοσχού, τον bon viveur Σιρόκο και τους Ευρωπαίους και ψυχρούς θρύλους όπως οι B. Waldegaard, H. Kallström, M. Alen, A. Vatanen, O. Andersson, W. Röhrl.
Ήταν τα χρόνια που με την εκκίνηση του αγώνα τελείωναν και τα σχολεία και τσακωνόμασταν για το ποιος και με τι αυτοκίνητο θα νικήσει. Καθ ένας μας συνήθως υποστήριζε τη μάρκα του αυτοκίνητου της οικογενείας του. Άλλοι πηγαίναμε για την ειδική της Δεσφίνας, άλλοι για την ειδική στους Βωξίτες και άλλοι μέναμε στην παραλία της Ιτέας για να δούμε τα “ανάποδα” όταν έστριβαν τα αγωνιστικά στη Μεταμορφώσεως.
Ήταν εκείνα τα χρόνια που ο δρόμος για τη Δεσφίνα (ο παλιός)  ήταν ασφάλτινη ειδική διαδρομή των 17χλμ και παρέμεινε έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80.
 Ήταν τότε που μετά τη διαδρομή της Δεσφίνας και από την Κίρρα έως τα σφαγεία υπήρχαν παντού αυτοκίνητα των service για ν’ αλλάξουν ελαστικά οι αγωνιζόμενοι για τις δυο επόμενες χωμάτινες και σκληρές ειδικές Βωξίτες και Καρούτες.
Ο αγώνας περνούσε από την Ιτέα δυο ημέρες. Δευτέρα και Τρίτη μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Το Rally Acropolis τότε ήταν στο σπίτι του!
Λίγα στοιχεία για τον αγώνα του 1977.
Το Rally Acropolis του ’77 ήταν αγώνας 7 ημερών! Τα πληρώματα διένυσαν 2760 χλμ εκ των οποίων τα  765 ήταν ειδικές διαδρομές.
Τη σημαία της εκκίνησης πήραν 167 πληρώματα και τερμάτισαν μόλις 29!
Τα αποτελέσματα του 1977
1st.
2nd.
3rd.
4th.
5th.
6th.
7th.
8th.
Βωξίτες. Ο Βjiorn Waldegard με Ford Escort Rs 1800. Νικητής του αγώνα. (φώτο από r40.gr)
 

Βωξίτες. Ο Sirocco με Datsun Violet SSS, 5ος Γενικής (φώτο από r40.gr)

 

2 σχόλια:

Capt. Ilias είπε...

Auti tin fotografia prepei Na tin Dei o paidikos mou fills Nikes Katikas. Se euxaristo, Ilias Katsanis

Καρτερία είπε...

Θα το φροντίσουμε.