Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για «κούρεμα» καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ

WSJ: Ανοίγει ο δρόμος για «κούρεμα» καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ
Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινηθεί προς τη θεσμοθέτηση νέων κανόνων για την κατανομή των ζημιών κατά τη διάρκεια οικονομικών προβλημάτων μιας τράπεζας, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με τους νέους κανόνες για την κατανομή των ζημιών κατά τη διάρκεια οικονομικών προβλημάτων μίας τράπεζας, που θα στοχεύει επιπλέον την προστασία των καταθέσεων που ανήκουν σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων και των ανώτερων ομολογιούχων.
Στόχος των νέων κανόνων είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προστασία των καταθέσεων που ανήκουν σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων και των ανώτερων ομολογιούχων.
 «Οι νέοι κανόνες είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να δώσει τέλος στις τραπεζικές κρίσεις σε χώρες που απειλούνται με πτώχευση, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Κύπρο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 Σύμφωνα με τη WSJ το μέλλον ειδικά των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο των συζητήσεων. «Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι πρόθυμα να μοιραστούν το κόστος της διάσωσης των τραπεζών ιδιώτες επενδυτές και πιστωτές, ωστόσο πολλά ανησυχούν ότι η επιβολή ζημιών στους τραπεζικούς καταθέτες, όπως συνέβη πρόσφατα στην Κύπρο, μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες και να αποσταθεροποιήσει την οικονομία».
Τα νέα μέτρα κινούνται προς την κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής λύσης, αναφέρεται.
Στη πρώτη θέση των πηγών από τις οποίες θα προέρχονται τα χρήματα για την κάλυψη της χρεοκοπίας, παραμένουν καταθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων και ομολογιούχων, ακολουθούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που ανήκουν σε μεμονωμένα άτομα και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους και έσοδα κάτω των 50 εκατ. ευρώ. Ανοιχτό ωστόσο αφήνεται το ενδεχόμενο υποτίμησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, καθώς για εκείνες προβλέπεται ότι «θα βρίσκονται στο τέλος της συγκεκριμένης λίστας» χωρίς επομένως να αποκλείεται το «κούρεμά» τους.
Τέλος, αναφέρεται ότι υπάρχει μια «διαφωνία» σχετικά με τον χρόνο που θα ξεκινήσουν να ισχύουν οι νέοι κανόνες. Η Γερμανία και κάποιες πλούσιες χώρες θέλουν η εφαρμογή τους να αρχίσει το 2015, ωστόσο άλλες χώρες προτιμούν αυτό να μην γίνει πριν το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: