Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Έρχονται κατασχέσεις - εξπρές σε όλες τις καταθέσεις

Νέα μητρώα καταθετών, προκειμένου να γνωρίζουν οι εφοριακοί το ύψος καταθέσεων των φορολογουμένων. Ποιοι εντάσσονται στην υποχρέωση αυτή. Ειδικά διαβαθμισμένοι υπάλληλοι στη μάχη της φοροδιαφυγής
 
news247
Σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών προς το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά από τις αρχές Σεπτέμβρη το υπουργείο Οικονομικών.
Οι κατασχέσεις - εξπρές θα μπορούν να γίνονται μέσω της αξιοποίησης του νέου μητρώου καταθετών, το οποίο επιτρέπει στους εφοριακούς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή το ύψος των καταθέσεων.
Η πρόσβαση θα γίνεται από ειδικά "διαβαθμισμένους" υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και μόνο μετά από σχετική έκδοση εντολής ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.
Η εφαρμογή του μέτρου της άμεσης κατάσχεσης καταθέσεων προκαλεί στις τράπεζες φόβους για εκροή καταθέσεων, αφού οι πολίτες που χρωστούν στο Δημόσιο ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια.
Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και των μνημονιακών συμφωνιών το υπουργείο Οικονομικών "σκληραίνει" τη στάση του για τους φορολογούμενους που δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία ξεκινά η διαδικασία αποστολής στοιχείων πελατών των τραπεζών με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Στην απόφαση ορίζεται το είδος, η διαδικασία, ο χρόνος υποβολής και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τα υποβαλλόμενα στοιχεία που αφορούν πελάτες πιστωτικών ιδρυμάτων που εντάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 8 του άρθρου 82 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Στην υποχρέωση αυτή εντάσσονται:
* Ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά συνολικών εισοδημάτων που υπερβαίνουν το εκάστοτε όριο που τίθεται με την απόφαση αρ. 281/5/17-3-2009 (ΦΕΚ. 650/Β/9-4-2009) της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.
* Νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο έτος υπερέβησαν το εκάστοτε όριο του ποσού που τίθεται με την απόφαση αρ. 281/5/17-3-2009 της ως άνω Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία για κάθε κατηγορία πελατών τους. Η διαβίβαση θα γίνεται απευθείας στη ΓΓΠΣ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου με τη χρήση διαδικτύου. Οι προδιαγραφές του αρχείου, ο τρόπος διαβίβασης και το χρονοδιάγραμμα διαβίβασης αρχείων, θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.
Η συχνότητα διαβίβασης στοιχείων είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 30η Απριλίου του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς. Τα ιδρύματα διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από τη διαβίβασή τους. Η ΓΓΠΣ θα διατηρεί τα στοιχεία για διάστημα έξι ετών από την παραλαβή τους.
Η απόφαση ισχύει για τα στοιχεία της χρήσης 2011 και των επομένων. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, η αποστολή των στοιχείων που αφορούν το έτος 2011 θα γίνει έως την 30/10/2013 και η αποστολή αρχείων των στοιχείων που αφορούν το 2012 θα γίνει μέχρι την 31/12/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: