Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ο Σύλλογος Γυναικών Άμφισσας καταγγέλλει το Δήμο Δελφών. Κάλεσμα σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 πμ στο Δημαρχείο (πλατεία Κεχαγιά)


Ο Σύλλογος Γυναικών Άμφισσας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει  το Δήμο Δελφών, για την απόρριψη (γιατί και οι επιλαχόντες στην ουσία απορριπτέοι είναι) δεκάδων αιτήσεων για φοίτηση βρεφών και νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Δε φτάνει που η άνεργη μάνα, η ανασφάλιστη, αποκλείεται κι απ' αυτή τη δυνατότητα της αίτησης. Δεν φτάνει που η οικογένεια του φτωχού αγρότη, του μικρέμπορου, του βιοτέχνη αποκλείεται, γιατί η γυναίκα αδυνατεί να αποδείξει ότι βοηθά να κρατηθεί το χωράφι ή το μαγαζί που το τσακίζει η αναδουλειά. Δε φτάνει που η μετανάστρια μάνα βρίσκει την πόρτα κλειστή, αφού την τρώει η μαύρη εργασία και η ανεργία. Δε φτάνει που η νεαρή μάνα, που έχει ακόμη ένα μεροκάματο, δε μπορεί να διαγκωνιστεί για μια θέση για το παιδί της με βάση το περσινό εισόδημα της οικογένειας, που σήμερα δεν υπάρχει, έρχεται στο τέλος και η κοροϊδία.
Η κατάσταση στο Δήμο Δελφών πρέπει να ξεσηκώσει όλες τις μανάδες, τους γονείς, τις εργαζόμενες στους Παιδικούς Σταθμούς. Δεν προσεγγίζει ούτε κατά διάνοια τα άθλια πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία με βάση τα οποία μόνο περίπου το 60% των αιτήσεων ικανοποιούνται τελικά. Στο Δήμο Δελφών μόνο το 25% (μόνο 22) των μανάδων που έκαναν αίτηση θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους στον Παιδικό Σταθμό, ενώ πάνω από τις μισές, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, δυστυχώς εξαιτίας “έλλειψης πόρων” θα κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.
Η παραπάνω κατάσταση, που  στερεί από τα νήπια το δικαίωμα στην κοινωνικοποίηση και στη  δημιουργική απασχόληση και φέρνει σε αδιέξοδο τις λαϊκές οικογένειες των νέων ζευγαριών είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής από τη συγκυβέρνηση και την ΕΕ. Η πολιτική αυτή όμως βρίσκει την αποδοχή και τη στήριξη των περισσότερων αιρετών και της Τοπικής Διοίκησης, που εντελώς αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά αντιμετωπίζουν τους σταθμούς σαν απλά παιδοφυλακτήρια και όχι ως δομές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισόρροπη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι, με πρόσχημα την έλλειψη χρηματοδότησης, εμπορευματοποιούν ή κλείνουν κοινωνικές δομές, επεκτείνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας ή τις λειτουργούν με τη μορφή των κοινωνικών επιχειρήσεων, που είναι η άλλη όψη της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής πολιτικής. Το αποδεικνύει η πολύ πρόσφατη προκήρυξη θέσεων εργασίας με δίμηνη σύμβαση για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το σχολικό έτος είναι τουλάχιστον 9μηνο. Το αποδεικνύει η λειτουργία Παιδικών Σταθμών του Δήμου με εθελοντές (όπως πέρυσι στους Δελφούς).
Ο Σύλλογος Γυναικών Άμφισσας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας καλεί κάθε λαϊκή οικογένεια, τις μανάδες, τα νέα ζευγάρια το οργανωμένο κίνημα να παλέψουν για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.
Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 11πμ στο Δημαρχείο (πλατεία Κεχαγιά)
για να διεκδικήσουμε:
- Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν δεκτές όλες οι απορριφθείσες αιτήσεις.
-  Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
-  Να μην κλείσει κανένας σταθμός.
-  Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό σε όσους σταθμούς υπάρχει ανάγκη.
- Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα φαγητού και επαρκής σίτιση χωρίς cetering, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: