Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

«Στάχτη και μπούρμπερη οι Αιωνόβιες Ελιές... Πολιτισμικό - Περιβαλλοντικό έγκλημα»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ
«Στάχτη και μπούρμπερη οι Αιωνόβιες Ελιές... Πολιτισμικό - Περιβαλλοντικό έγκλημα»
Σοφοκλής, Οιδίπους επί Κολωνώ: «Θάλλει δε εις την χώραν ταύτην η γλαυκή παιδοτρόφος ελαία, φύτευμα γηγενές, αχειροποίητον, αντικείμενο φόβου των πολεμίων όπλων, το οποίον ουδέποτε έως τώρα ήκουσα να εβλάστησεν εις την Ασίαν, ουδ’ εις την μεγάλην δωρικήν νήσον του Πέλοπος το δένδρον τούτον ουδείς άρχων, ούτε γέρων ούτε νέος θα καταστρέψη..».
Το κλωνάρι της γκρίζας ελιάς τα παιδιά μας τρέφει…
Και αυτή ούτε νιος ούτε γέρος ούτε κανείς στρατηγός
Δε θα γίνει ποτέ ν’ αφανίσει...
Κι όμως στην Ελλάδα των Μνημονίων αφανίστηκαν 60.000 αιωνόβια ελαιόδεντρα των περιοχών Άμφισσας – Ιτέας – Σερνικακίου – Χρισσού! Αιδώς Αργείοι..
Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιώνας της Άμφισσας αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Δελφικού Τοπίου, χαρακτηρισμένο από την UNESCO, μοναδικό στον κόσμο. Ο μοναδικός αυτός αιωνόβιος ελαιώνας μας έχει ενταχθεί στα Γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (μέτρο 3.14 – Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και με διετή παράταση 2012 – 2013 στο μέτρο 214 Δράση 4.1). Επίσης με το Φ.Ε.Κ. 24Β’/18 – 01 – 1994 έχει αναγνωριστεί η βρώσιμη ελιά Άμφισσας ως προϊόν Π.Ο.Π. Όλος ο ελαιώνας διέπεται από ειδικό Νομικό καθεστώς που έχει καθοριστεί με την Υπουργική Απόφαση ΥΠ.ΠΟ.Τ./ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/ 35829/1801 (Φ.Ε.Κ. 147/ΤΑΑΠ/2 – 5 – 2012) και καθορίζει Ζ.Ο.Ε. για λόγους οικονομικούς, ιστορικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς και αναψυχής.
Όμως η συνεχής υποβάθμιση του μηχανισμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών, η έλλειψη αποτελεσματικού σχεδιασμού αντιπυρικής προετοιμασίας παρ’ όλη την ύπαρξη ειδικής πρόληψης από το Επιδοτούμενο με Ευρωπαϊκά κονδύλια Πρόγραμμα διατήρησης και Διαχείρισης του Παραδοσιακού Ελαιώνα μέσα από τα Γεωργο-περιβαλλοντικά μέτρα του Προγράμματος Μπαλτατζής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ύστερα από τους απίθανους όρους και τις μοριοδοτήσεις που απαίτησε η γραφειοκρατική σκέψη των Αρμοδίων που κατάφεραν και απέκλεισαν μεγάλο μέρος των δικαιούχων ώστε τελικώς να μην ενταχθούν καν στο πρόγραμμα(!) σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαρισμού των δημόσιων εθνικών- επαρχιακών και αγροτικών δρόμων μέσα στον ελαιώνα, την ανύπαρκτη αποκομιδή των εύφλεκτων απορριμμάτων, την έλλειψη ελικοπτέρου κατάσβεσης σε μόνιμη βάση, την ανεπάρκεια, την αδιαφορία…
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια επίσημα χαρακτηρισμένη και μάλιστα προστατευόμενη περιοχή! Όμως, η ανικανότητα, η ανεπάρκεια και η αδιαφορία των αρμόδιων Υπουργών και υπευθύνων οι οποίοι λειτουργούσαν και λειτουργούν στα πλαίσια παλαιοκομματικής ωφελιμιστικής συλλογιστικής καταφέρνουν να μετατρέπουν σε Κρανίου Τόπο έναν προστατευόμενο Αιωνόβιο Ελαιώνα εν μία νυκτί...
Αιδώς Αργείοι…

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: