Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Φοβούνται οι σεισμολόγοι το νέο άγνωστο ρήγμα στη Φθιώτιδα

Φοβούνται οι σεισμολόγοι το νέο άγνωστο ρήγμα στη Φθιώτιδα
Πονοκέφαλο στην επιστημονική κοινότητα και ανησυχία σε κατοίκους έχει προκαλέσει η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή Αμφίκλειας-Ρεγγινίου (μια ανάσα από το ρήγμα της Αταλάντης στη Φθιώτιδα) από τις αρχές Αυγούστου έως και σήμερα.

Οι εκατοντάδες επιφανειακές μικροδονήσεις αλλά και οι σεισμοί της τάξης των 4,5 Ρίχτερ έχουν προηγηθεί και διαδεχθεί τα 5,1 Ρίχτερ της 7ης Αυγούστου και τους δύο σεισμούς της 16ης Σεπτεμβρίου. Οι τελευταίοι μεγέθους 4,5 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τάραξαν και τους Αθηναίους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχετίζεται με το φοβερό ρήγμα της Αταλάντης, ωστόσο δεν εφησυχάζουν, επειδή ο Εγκέλαδος επιμένει νε «χορεύει» στη δύσκολη γειτονιά του Μαλιακού Κόλου με τα 10 ρήγματα. Όπως όλα δείχνουν, η ευρύτερη περιοχή του όρους Καλλίδρομο θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων και γεωλόγων τους επόμενους μήνες.
Εντωμεταξύ ένα περίεργο δημοσίευμα αναστάτωσε σήμερα προς στιγμήν τη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτό τις επόμενες 48ώρες αναμένεται σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.
Το newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Σεισμολόγο – Καθηγητή Γεωλογίας κ. Λέκκα ο οποίος διέψευσε την «είδηση» λέγοντας πως «τέτοιες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Άλλωστε δεν υπάρχει και κάποια επιστημονική μεθοδολογία για να κάνουμε μία τέτοιου είδους εκτίμηση».
Ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτά τα αναληθή δημοσιεύματα που βγαίνουν κατά καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: