Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πελεγρίνης για το Πανεπιστημίου Αθηνών: «Εάν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, είναι πολύ πιθανό να κλείσει οριστικά»

Πελεγρίνης:«Μπορεί να χαθεί το 6μηνο, αλλά να μη χαθεί το Πανεπιστήμιο»

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το Πανεπιστήμιο.

Συνέντευξη Θ. Πελεγρίνη
Για την απόφαση της Συγκλήτου για διακοπή της λειτουργίας του ΕΚΠΑ
«Είναι ιστορικό, αλλά το χειρότερο είναι ότι εάν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, είναι πολύ πιθανό να κλείσει οριστικά. Και δεν είναι σχήμα λόγου αυτό. Δυστυχώς. Υπάρχει και μία υπερβολή στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα το υπουργείο (Παιδείας). Όταν έκανε την τιμή να με καλέσει στο υπουργείο, είπε ότι 1.700 πρέπει να φύγουν. Και τεκμαίρεται το ερώτημα: έγινε κάποια αξιολόγηση για να κρίνει ότι πρέπει να φύγουν τόσοι; Τον κόσμο που πρέπει να δουλέψει στο πανεπιστήμιο, τον απομακρύνει. Είναι κατάφωρα κατά του Συντάγματος και κατά της λογικής. Και δηλώνω ότι και εγώ και η Σύγκλητος θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι ανοιχτό και να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, αλλά εκ των πραγμάτων κλείνει.»
 
Για το αν δεν δέχονται την αξιολόγηση
«Όχι βέβαια. Προτείναμε στον υπουργό να εφαρμόσουμε το σύστημα αξιολόγησης που πρότεινε ο προηγούμενος υπουργός, ο κ. Μανιτάκης. Όπου ορίζει τα κριτήρια, τους εξωτερικούς αξιολογητές και είχε φροντίσει να υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ γι’ αυτήν την έρευνα. Όταν το είπαμε στον υπουργό, είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό, διότι χρειάζονται έξι μήνες και έπρεπε να το έχουμε πει νωρίτερα. Αυτό που προτείνω είναι να γίνει αξιολόγηση, όπως η ίδια η Πολιτεία έχει πει.»
 
Για το ότι η τρόικα απαίτησε να μπουν σε διαθεσιμότητα οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων
«Είναι ψευδεπιχείρημα. Είπε ότι πρέπει να μπει η Παιδεία μέσα σ’ αυτά τα μέτρα; Δεν το είπε… Αυτό έγινε (πήραν στο σωρό κεφάλια).»
 
Για την εγγραφή των νέων φοιτητών
«Είναι σοβαρότατο θέμα, αλλά για μένα δεν είναι τόσο αυτό το πρόβλημα. Όσο το ότι πρέπει να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και μετά να γίνει η εγγραφή.
Και οι εξετάσεις είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί και στο παρελθόν έχει συμβεί, αλλά αναπληρώθηκαν οι εξετάσεις χωρίς προβλήματα. Αυτά είναι ζητήματα που με τη διάθεση και τον πατριωτισμό των ανθρώπων που είναι στο πανεπιστήμιο θα λυθούν. Αλλά θα ζήσει το πανεπιστήμιο; Και δεν δραματοποιώ το πράγμα. Είναι η πραγματικότητα.»
 
Για το αν απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό
«Προσωπικά απευθύνθηκα στον πρωθυπουργό. Έχει ζητηθεί και από τη σύνοδο, αλλά εγώ θεώρησα ότι πρέπει να τον συναντήσω. Έστειλα σήμερα το πρωί μια επιστολή και περιμένω απάντηση.»
 
Για το αν είναι πιθανό να χαθεί το εξάμηνο
«Πολύ πιθανόν… Αλλά για μένα, το μεγαλύτερο θέμα είναι να μη χαθεί το πανεπιστήμιο και δεν υπερβάλλω. Τονίστηκε στην απόφαση της Συγκλήτου και από μένα και από άλλους να παραμείνει ανοικτό το πανεπιστήμιο. Αλλά εκ των πραγμάτων είναι κλειστό.»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: