Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα προπέτασμα στη διαβούλευση του ν/σ που καταδικάζει τα δάση


“Kατάφορη παραβίαση του άρθρου 24 του συντάγματος, που αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί το σχέδιο νόμου με τίτλο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», που έθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπακούοντας στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών μας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κρίτων Αρσένης.
Όπως αναφέρει ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής “με πρόσχημα δήθεν την ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδυτών, το σχέδιο νόμου παραδίδει τα δάση στις ορέξεις πάσης φύσεως καταπατητών, επιτρέποντας την οικοδόμηση ακόμη και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Επιπλέον θα μπορούν να οικοδομηθούν και τα καμένα, αφού δεν προβλέπεται η υποχρέωση κήρυξης ως αναδασωτέας κάθε έκτασης «που απώλεσε τη δασική της βλάστηση από οποιαδήποτε αιτία».
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που ακυρώνει κάθε προηγούμενη νομοθεσία για την προστασία των δασών, επιτρέπεται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις οι εγκαταστάσεις μόνιμων κτηνοτροφικών μονάδων, εργοστάσιων άντλησης και εμφιάλωσης νερού, εγκαταστάσεις βιομηχανιών κοπής και επεξεργασίας ξύλου ή βιομηχανιών που έχουν ως πρώτη ύλη το ξύλο και εγκαταστάσεις συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.
Επιτρέπεται η επέμβαση στα δάση με σκοπό τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε συνδυασμό με έργα τουριστικής υποδομής, καθώς και η εγκατάσταση μονάδων ιαματικής θεραπείας και κέντρων ιαματικού τουρισμού.
Επιτρέπεται η κατασκευή αεροδρομίων, τεχνητών λιμνών, φραγμάτων, ΧΥΤΑ, πάρκων κεραιών και κεραιών ρ/τ μέσων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκπαιδευτήριων, σωφρονιστικών καταστημάτων και κέντρων υποδοχής μεταναστών.
Επιτρέπεται η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων με το δάσος να χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου, επιτρέπεται η διάνοιξη εθνικών και επαρχιακών δρόμων καθώς και η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών.
Επιτρέπεται η χάραξη διαδρομών για τη διεξαγωγή αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού, ενώ επιτρέπεται και οι σκαπτικές εργασίες για την ανεύρεση θησαυρού.
Μεταξύ άλλων πολλών, που αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα επιτρέπονται, δεν κηρύσσεται αναδασωτέο δάσος ή δασική έκταση των οποίων ενεκρίθη νομίμως η μεταβολή του για εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος.
Ο ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης έκανε στην A.V. την ακόλουθη δήλωση: «Είναι ντροπή και προσβολή για την δημοκρατία μας ότι την ημέρα που η κοινωνία μας πληροφορήθηκε την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου που επιτρέπει τη μαζική δόμηση μέσα σε δημόσια και ιδιωτικά δάση, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Το έθεσαν σε διαβούλευση για μια εβδομάδα, ακριβώς την εβδομάδα που η κοινωνία μας είναι εστιασμένη στην αναζήτηση λύσης απέναντι στη φασιστική απειλή. Βάζοντας σε κίνδυνο τον τουρισμό μας, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, θέλουν να περάσουν εν κρυπτώ τη διάλυση της δασικής νομοθεσίας και να επιτρέψουν την εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις βιοτεχνιών, εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων, απορριμμάτων, μπαζών, τυροκομείων, σφαγείων και φυλακών.
Επιπλέον, επιδιώκουν να καταργήσουν την απαγόρευση δόμησης στα καμένα, αφού δίνουν την δυνατότητα άρσης μιας αναδάσωσης, όταν κριθεί ότι ο σκοπός της έχει επιτευχθεί, προκειμένου η δασική έκταση να μπορεί να «αξιοποιηθεί». Να μην τους επιτρέψουμε να το περάσουν στα κρυφά. Να πάρουμε όλοι μέρος στη σχηματική τους διαβούλευση και να κάνουμε γνωστό το ζήτημα. Νομίζουν ότι λόγω της απελπισίας και των οικονομικών αδιεξόδων η κοινωνία μας είναι διατεθειμένη να δεχτεί ότι της σερβίρουν σαν λύση. Πρέπει να καταλάβουν ότι η ανασφάλεια δεν λειτουργεί ως λοβοτομή».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: