Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΤΕΑ: Πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική παρουσίαση ντοκιμαντέρ!

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης» προβλήθηκε το απόγευμα χθες Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο της Ιτέας στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε Η Ι' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το ντοκιμαντέρ ήταν αφιερωμένο στην απόλυση υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι οποίοι έχουν δώσει σημαντικό αγώνα στο πλευρό των Ελλήνων Αρχαιολόγων και αναφέρεται στο υποδειγματικό έργο ανάδειξης της αρχαίας Μεσσήνης από τον καθηγητή και επίτιμο Έφορο Δελφών κον Πέτρο Θέμελη.

Μετά από 10 χρόνια συστηματική δουλειά, αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων και λοιπές ειδικότητες, μετέτρεψαν σε υπόδειγμα μνημείου ένα αρχαιολογικό χώρο ξεχασμένο και αγνοημένο επί αρκετές δεκαετίες. Εκτός όμως από την επαφή με το πάθος και την αγάπη των αρχαιολόγων για την δουλειά τους, το δέος και το σεβασμό προς την πολιτιστική μας κληρονομιά, το ντοκιμαντέρ προσφέρει την ευκαιρία για πλήθος άλλων επίκαιρων προβληματισμών. Γενικών και τοπικών.

Μεταξύ των άλλων ο κύριος Πέτρος Θέμελης αναφέρει πως ένα μνημείο για να αναδεχθεί πρέπει να δένει αρμονικά με το περιβάλλον του, κάτι που είχε αναφέρει και ο κος Πάνος Βαλαβάνης στην παρουσίαση για το αρχαίο ιπποδρόμιο των Δελφών στις 12 Μαΐου στην Ιτέα. Κάτι που δεν αποτελεί αυτονόητο για την Δημοτική αρχή του Δήμου Δελφών. Αυτή και άλλες παρόμοιες Αρχές που αναδεικνύονται σε αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι από αυτές που αγνοούν, ή και αδυνατούν να αντιληφτούν (στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση) κάποιοι αιρετοί του Δήμου Δελφών (σε δυστυχώς υπεύθυνες θέσεις) εκθέτοντας τα εδώ μνημεία αλλά και την εδώ οικονομία σε σοβαρούς κινδύνους. Η οικονομική διάσταση αφορά φυσικά και την τρέχουσα Εθνική οικονομική κατάσταση και τις απολύσεις των εργαζομένων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ψάχνοντας κάποιος πέρα από το ντοκιμαντέρ θα ανακαλύψει ότι στην Ελλάδα του 2013, αντί τα έσοδα από τα μνημεία της Ελλάδας να επανεπενδύονται πρώτα απ’ όλα σε κάθε μνημείο μέχρι να εξαντληθεί η δυνατότητα περεταίρω ανάπτυξης (επέκτασης και προβολής μνημείων και πέριξ οικονομικών δραστηριοτήτων) στέλνονται ανεπίστρεπτα στο Μνημονιακό ταμείο του Λουξεμβούργου. Τα μνημεία καλούνται να συντηρηθούν και να επιβιώσουν με ότι ψίχουλα περισσεύουν από το χρεωκοπημένο Εθνικό μας Ταμείο. Ο χώρος αντιμετωπίζεται σήμερα με απολύσεις και περικοπές σαν ένας ακόμα «ασθενής» του Δημοσίου (που οι ίδιοι οι σημερινοί Κυβερνόντες ευθύνονται για όποια «ασθένεια» έχει). Επειδή δε οι ίδιοι είναι ανίκανοι να πράξουν τα αυτονόητα, οδηγούν «συμπτωματικά» την υπόθεση στον μονόδρομο της τελικής εκχώρησης της εκμετάλλευσης της Ακρόπολης των Δελφών και όλων των Ελληνικών Μνημείων ,αμύθητης οικονομικής παραγωγικής δυνατότητας, στους «καλούς» φίλους τους και δανειστές μας. Σε αυτούς που κάποιοι αποκαλούν και αφεντικά τους.

Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να εμπλακούν στις σκέψεις όποιου έχει την ανάλογη διάθεση. Σε κάθε περίπτωση όμως η παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ είναι πολύ ευχάριστη εκτός από διδακτική και ο καθένας μπορεί να έχει μέρος από αυτή την εμπειρία (δεν θα είναι δυστυχώς στην μεγάλη οθόνη) στις διευθύνσεις που ακολουθούν.

Δείτε το ντοκιμαντέρ
 

Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης (1o μέρος) από KRASODAD


Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης (2o μέρος) από KRASODAD

Δεν υπάρχουν σχόλια: