Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΚΤΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους Ελαιοκτηματίες του καμένου Ελαιώνα Άμφισσας και του Δελφικού Τοπίου από την ανυπαρξία μέτρων από πλευράς υπευθύνων παραγόντων σε όλα τα επίπεδα αρμοδιότητας.
Άλλα μέτρα προτείνει ο ένας , άλλα μέτρα ο άλλος, χωρίς κανένα από τα μέτρα αυτά να δίνει άμεση λύση στα προβλήματα των ελαιοκτηματιών.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος επισκέφθηκε παρεπιπτόντως τα καμένα , αφού κύριος προορισμός του ήταν οι κτηνοτρόφοι της Βοιωτίας, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ της φετινής παραγωγής, ούτε καν αναφέρθηκε στην αναμενόμενη άμεση διαδικασία της χορήγησης προκαταβολής προς ανακούφιση των ελαιοκτηματιών και τον ισοκελισμό της μετά τον οριστικό έλεγχο .
Για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου , οι πληγέντες αγρότες θα πρέπει να περιμένουν πολύ ακόμη τις σχετικές αποζημιώσεις , αφού , όπως είπε , για να υποβληθεί στην Ευρώπη ο φάκελος ΠΣΕΑ, πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτόν όλες οι πυρκαγιές που έγιναν στην Ελλάδα το 2013 …!
Όσο δε αφορά τη χορήγηση της ενίσχυσης του προγράμματος « Παραδοσιακός Ελαιώνας Άμφισσας » ο κ. Υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την επίσπευση των πληρωμών του 2012 και 2013, συμπεριλαμβανομένων και των καμένων , αλλά ούτε και για την επαναφορά των αποζημιώσεων στο καθεστώς της περιόδου 2006-2011 προς ΟΛΟΥΣ τους δικαιούχους, αφού κανείς εκ των παρισταμένων τοπικών παραγόντων δεν μπήκε στο κόπο να του το ζητήσει , απόντων των αγροτών. Τέλος, υποσχέθηκε ότι η παροχή της ενίσχυσης αυτής θα συνεχισθεί και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 , αν βέβαια υπάρξει ….νέα παράταση.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ κ. Κλέαρχος Περγαντάς , με το δελτίο τύπου που εξέδωσε , σχεδόν ταυτίζεται με όσα δήλωσε ο κ.Υπουργός , χωρίς πρόθεση περαιτέρω ανάμειξής του στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον Ελαιώνα , αφού έχει αναθέσει στην Αντιπεριφέρεια όλες τις αρμοδιότητες.
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ κ. Γιώτα Γαζή προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στάση της απέναντι στους εκπροσώπους των ελαιοκτηματιών , τους οποίους απέφυγε επιμελώς να καλέσει κατά την επίσκεψη του κ. Υπουργού στα καμένη περιοχή του Ελαιώνα μας, με το επιχείρημα, ότι «η Συντονιστική Επιτροπή Ελαιοκτηματιών δεν είναι θεσμικός φορέας », όπως θεωρεί ότι είναι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας που η ίδια εποπτεύει , ο κ. Τζαβάρας και 2 - 3 αγρότες και μέσα ενημέρωσης της επιλογής της.
Ο αποκλεισμός της Επιτροπής έγινε για δύο λόγους.
Ο πρώτος , για να μη πληροφορηθεί ο κ.Υπουργός από την Επιτροπή μας τις ευθύνες που έχουν για το κάψιμο του Ελαιώνα τόσο η Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος Δελφών και
Ο δεύτερος , γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει επιλύσει κανένα από τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο Υπόμνημα το οποίο της παραδώσαμε .
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ κ.Νικόλαος Φουσέκης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12-09-2013, χωρίς τη παρουσία Ελαιοκτηματιών και χωρίς τη Συντονιστική Επιτροπή τους , κατέφυγε σε έναν μακρόσυρτο μονόλογο.
Τόσο από τον μονόλογο αυτό , όσο και από το δελτίο τύπου που εξέδωσε , γίνεται φανερό , ότι και αυτός , δεν έχει ασχοληθεί με κανένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους Ελαιοκτηματίες , ούτε αναλαμβάνει και τις ευθύνες που τον βαρύνουν για το κάψιμο του Ελαιώνα.
Αντιθέτως , φθάνει στο σημείο να μειώνει ποσοτικά τις προξενηθείσες ζημίες στον Ελαιώνα τόσο κατά τη συνολική επιφάνεια της καμένης έκτασης , όσο και στον αριθμό των καμένων ελαιοδένδρων και επιρρίπτει ευθύνες στους αγρότες ( μαγνητοφωνημένη συνεδρίαση ) για τα οργωμένα ή όχι κτήματα και σε όσους κάθονταν στα καφενεία και δεν βοήθησαν , όταν όλοι οι δρόμοι ήσαν κλειστοί…….
Ενώ εξακολουθεί να προκαλεί έντονο προβληματισμό στους πληγέντες και μη Ελαιοκτηματίες η συχνή αναφορά του στον όρο α ν ά τ α ξ η των καμένων και τη σχέση που μπορεί να έχει αυτή με την αναδιάρθρωση του Ελαιώνα κλπ.
Με τη κατάσταση όπως διαμορφώνεται και την αδιαφορία όλων των ως άνω διοικούντων , γίνεται ξεκάθαρο πλέον , ότι οι Ελαιοκτηματίες δεν πρέπει να ελπίζουν τίποτα από τους αιρετούς και μη παράγοντες του τόπου.
Εκείνο που απομένει πλέον στους Ελαιοκτηματίες , για να μην τους κοροϊδεύει κανείς , είναι να αγωνισθούν ΟΛΟΙ ΜΑΖΊ με τη Συντονιστική Επιτροπή , να απευθυνθούν στους υψηλά ιστάμενους Κυβερνητικούς Αξιωματούχους , ή ακόμη και να καταφύγουν σε έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις , κλείσιμο δρόμων κλπ.
Σερνικάκι 26-09-2013

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ ΦΩΤΗΣ
ΔΡΟΛΑΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΪΜΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΛΑΓΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΤΣΙΝΤΖΗΡΑΣ ΣΤΑΘΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: