Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η S&B εξακολουθεί να λειτουργεί στη Μήλο με μη υπολογίσιμες συνέπειες

Η S&B εξακολουθεί να λειτουργεί στη Μήλο με μη υπολογίσιμες συνέπειες

Με φυσικό αυτουργό τον βιομήχανο και ηθικό αυτουργό την πολιτεία, που εν προκειμένω επιδεικνύει περίεργη ανοχή, το μείζον οικολογικό ζήτημα παραμένει άλυτο
Ο θόρυβος για τις επικίνδυνες –τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τη δημόσια υγεία -δραστηριότητες του Οδυσσέα Κυριακόπουλου στη Μήλο δεν είναι καινούριος. Άλλωστε η S&B έχει επισήμως κατηγορηθεί ότι ρίχνει καθημερινά στη θάλασσα της Μήλου βιομηχανικά απόβλητα και πιο συγκεκριμένα υπέρλεπτο περλίτη και για περισσότερα από δέκα χρόνια υπάρχουν φωνές που ζητούν εναγωνίως την παρέμβαση της Πολιτείας, για να γίνει το αυτονόητο, να μπουν δηλαδή κανόνες στη λειτουργία των εργοστασίων του βιομηχάνου, ώστε να προστατευθεί το πανέμορφο νησί και να επιδειχθεί επιτέλους ο απαραίτητος σεβασμός στους κατοίκους.
Ωστόσο, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ΄εξακολούθηση, παρά τις γνωμοδοτήσεις επιστημόνων για την οικολογική καταστροφή της Μήλου, παρά, τέλος, ακόμα και τις δεσμεύσεις της ίδιας της εταιρείας ότι θα συμμορφωθεί, το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά αντίθετα, με την περίεργη ανοχή της πολιτείας, συνεχίζει να κακοφορμίζει.
Η ανοχή αυτή που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι διαχρονική και κυρίως υπερκομματική, καθώς επιδείχθηκε από σχεδόν όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις αποδεικνύεται εκ νέου, με αφορμή τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που τηρούνται όσον αφορά δύο σε διαφορετικές βιομηχανίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η πολιτεία επέλεξε να φανεί ιδιαίτερα αυστηρή και άτεγκτη με τη ΛΑΡΚΟ, τη βιομηχανία που βρίσκεται στο στόχαστρο των δανειστών, υποχρεώνοντάς την να έχει λειτουργήσει χερσαία εγκατάσταση απόθεσης των αποβλήτων της έως τις 23 Φεβρουαρίου του 2014, ενώ την ίδια ώρα αγνοείται το πλάνο συμμόρφωσης της S&B που έχει πάρει παράταση απόρριψης των αποβλήτων της στη θάλασσα έως τα τέλη του 2014.
Η S&B έχει υποβάλει κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις εναλλακτικών τρόπων διάθεσης αποβλήτων περλίτη. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα αυτά εξακολουθούν να απορρίπτονται στη θαλάσσια περιοχή του νησιού,παρά τις σαφείς ευρωπαϊκές οδηγίες, αφού η S&B διατηρεί στο ακέραιο τις αμφισβητούμενες διαδικασίες.
Με βάση το τελευταίο σχέδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η S&B του Οδυσσέα Κυριακόπουλου θα έπρεπε ήδη από τα τέλη του 2012 να έχει υποβάλει έκθεση εναλλακτικών τρόπων διάθεσης αποβλήτων περλίτη. Είναι αμφίβολο, όμως, αν η εταιρεία θα διατηρήσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο ήδη εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις.
Το σχέδιο διαχείρισης που είχε υποβάλει η εταιρεία το 2010 στο υπουργείο Περιβάλλοντος, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι εντελώς παρωχημένο, καθώς προέβλεπε τη συνέχιση της ρίψης των αποβλήτων στη θάλασσα. Το σχέδιο αυτό δόθηκε σε διαβούλευση με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς είχε προηγηθεί απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, που εκ των υστέρων ακυρώθηκε από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους. Μάλιστα, τότε τα στελέχη της S&B φέρονται να υποστήριζαν ότι εκείνοι κατάφεραν να χαρακτηρισθεί παράνομη η υγειονομική διάταξη που είχε προωθήσει ο πρώην υπουργός για την προστασία της δημόσιας υγείας των Μηλιών από τη διάχυση περλίτη στον αέρα και τη θάλασσα του νησιού.
Πέρυσι τον Οκτώβριο η εταιρεία, ευθυγραμμιζόμενη με την έγκριση της ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), κατέθεσε την έκθεση εναλλακτικής διάθεσης των αποβλήτων της, η οποία προέβλεπε τρία διαφορετικά σενάρια απόθεσης και αξιοποίησης. Μεταξύ αυτών είναι και η ρίψη τους στα παλιά ορυχεία της στη Μήλο, αλλά και η εμπορική τους αξιοποίηση.
Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ του διαχειριστικού σχεδίου και της έκθεσης εναλλακτικής διάθεσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εκδώσει άμεσα νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα ζητά από την εταιρεία να καταθέσει νέο διαχειριστικό σχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το σχέδιο αυτό αναμένεται να αποτελέσει και τον μπούσουλα, ώστε να μπορέσουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να καθορίσουν την τελική λύση μέσα στο 2014.
Με βάση όλες αυτές τις καθυστερήσεις καθίσταται σαφές ότι η συμμόρφωση της βιομηχανίας δεν θα γίνει νωρίτερα από το 2015 και μέχρι τότε, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα ποιες είναι οι επιπτώσεις τόσο για την υγεία των πολιτών του ξεχωριστού νησιού όσο και για την ευαίσθητη οικολογική ισορροπία του μέρους από τη συνεχιζόμενη τακτική αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: