Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

image
Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
 
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον «πολιτικό γάμο» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας και τα μηνύματα από τους δανειστές δεν είναι ενθαρρυντικά σχετικά με τα μέτρα δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα για τη δικομματική κυβέρνηση.
 
Στα ενδότερα της κυβέρνησης λέγεται ότι κάποιοι παρατήρησαν τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να είναι κατηφής. Πώς να μην είναι… Το κλίμα που εισέπραξε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., μόνο καλό δεν ήταν για την κυβέρνησή του.
Οι Ευρωπαίοι, που τυγχάνει να είναι και οι βασικοί μας πιστωτές, φαίνεται ότι έχουν εξοργιστεί με την αρχική στρατηγική της κυβέρνησης να σηκώσει τους τόνους και να φωνάξει όχι νέα μέτρα. Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, φέρεται ότι ήταν αυστηρή, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι, διότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
 
Η ελληνική πλευρά, μετά τα…απανωτά «χτυπήματα» από τη Μέρκελ και από άλλους κορυφαίους παράγοντες, όπως τον Μπαρόζο, άλλαξε τακτική και συμμορφώθηκε προς τις… υποδείξεις της Καγκελαρίας. Η ανώτατη πηγή ή το ανώτατο κορυφαίο στέλεχος όπως μεταδόθηκε από τα κανάλια το βράδυ της Παρασκευής, είπε ότι δεν είμαστε σε «πόλεμο» με την τρόικα και τους πιστωτές, αλλά σε διαπραγμάτευση.
 
Η άποψη αυτή ήταν του ίδιου του Πρωθυπουργού για να μην έχουμε θολή εικόνα για το ποιος σάλπισε υποχώρηση, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επέτειο του ΌΧΙ, αν και ένα όχι είχε πει και ο ίδιος στα νέα μέτρα και ενώπιον της Μέρκελ, κατά την συνάντησή τους.
Το ερώτημα είναι εάν θα επιμείνει. «Πολύ δύσκολο», λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Η Μέρκελ ήταν απόλυτη και δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας στον Αντώνη Σαμαρά.
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και του υπουργικού συμβουλίου, αναζητούνται εκτός από τους πρόθυμους, βουλευτές ή υπουργοί να στηρίξουν την κυβέρνηση.
 
Η οργή περισσεύει στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ, ειδικά μετά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εξόργισε πολλούς στο γαλάζιο στρατόπεδο. Είχε προηγηθεί και η πλήρης πολιτική κάλυψη του Ευ. Βενιζέλου που ενόχλησε πάρα πολλούς στη ΝΔ και πλέον οι βουλευτές ψάχνουν σάκους του μποξ για να εκτονωθούν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα, ενώ υπάρχουν λίγοι που εντρυφούν σε θεωρίες συνωμοσίας, μην βλέποντας την πραγματική εικόνα. Παράλληλα κάποιοι βουλευτές στοχοποιούν στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, τον Σταμάτη, τον Λαζαρίδη και τον Μπαλτάκο» και άλλοι είναι έτοιμοι να κατακρεουργήσουν πολιτικά τον Γιάννη Στουρνάρα, είναι προφανές πως δεν θα σταματήσουν εκεί.
Τα έμπειρα κομματικά στελέχη της ΝΔ έχουν πιάσει το κλίμα και έστειλαν τα σήματα καπνού: «Κάντε κάτι, το καζάνι βράζει».

Διαρροές και «μαχαιρώματα»

Στο «Σινέ συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προβάλλεται τελευταία, το έργο «βυζαντικά μαχαιρώματα». Ο Πρωθυπουργός μαθαίνει διάφορα, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ πολλές φορές ορισμένοι συνεργάτες του διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα για βουλευτές και υπουργούς.
Όπως φαίνεται ο «όρκος της στεγανοποίησης» των όσων συζητούνται στα υψηλά δώματα της κυβέρνησης παραβιάζεται και ο ένας καρφώνει τον άλλον.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γνώση της ρευστότητας που αποκτούν οι εξελίξεις και γίνονται προσπάθειες να «συμμαζέψουν τα πράγματα». Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να ενισχύσει την παρουσία του και να επαναφέρει το δόγμα ότι η διακυβέρνηση υπόκειται στην «ενός ανδρός αρχή».
 
Πολλά από όσα ανέμενε δεν πάνε καλά και πλέον δίνει μάχη οπισθοφυλακής και οχυρώνεται στο ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια, αλλά διαρθρωτικά μέτρα.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε μια συγκυβέρνηση που φαντάζει μετέωρη, από πολλές πλευρές.
 
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: