Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ;


Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το θέμα. Η καταστροφή έχει συντελεστεί οριστικά. Η πυρκαγιά μαζί με όλα τα άλλα ήταν και ένα δυνατό χαστούκι στο πρόσωπο όλων όσων μέχρι χθες νομίζαμε ότι όλα είναι στον αυτόματο. Σίγουρα για να συντελεστεί η καταστροφή δεν έφτανε μόνο η φωτιά. Αυτό είχε ξανασυμβεί μέσα στον ελαιώνα Αύγουστο μήνα. Αυτό που έκανε την διαφορά ήταν ότι μαζί με την φωτιά αυτή την φορά συνέπεσαν και κάποιος ή κάποιοι ακόμα ευνοϊκοί παράγοντες προκειμένου να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Που  είναι η ουσία από εδώ και πέρα; Κάποιοι «καίγονται» και έχουν ξαμολήσει λυτούς και δεμένους να μπερδέψουν την συζήτηση, να κάνουν αντιπερισπασμούς προκειμένου να περάσει ο χρόνος και να το ξεχάσουμε.   Προσφυγές για τους εμπλεκόμενους έγιναν και  καλώς έγιναν γιατί στην νέα εποχή  όποιοι θέλουν να έχουν θέσεις   πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν και ευθύνες. Εμπλέκονται αυτοί που προκάλεσαν την πρώτη φλόγα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία που είναι αρμόδια να αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές και μετά είναι το μεγάλο «θολό» κομμάτι που περιλαμβάνει την κοινωνία των Δελφών με τους αιρετούς της και τους σχετικούς αρμόδιους (τοπικούς και κεντρικούς) για το «μέχρι την πρώτη φλόγα» και «μετά την κατάσβεση».
Οι ευθύνες αυτών που προκάλεσαν  την πρώτη φλόγα είναι συγκεκριμένες και επίσης πολύ συγκεκριμένο είναι το νομικό πλαίσιο που τους αφορά. Η «πονηρή» προσπάθεια να φορτωθεί ο εμπρησμός σε έναν απλό εργάτη έγινε άμεσα αντιληπτή και εάν ο εργολάβος της άρδευσης έχει ευθύνες αυτές θα αποδοθούν μιας και αυτό αποτελεί θέμα προς διερεύνηση από την δικαιοσύνη.
Ο δεύτερος των εμπλεκόμενων η Πυροσβεστική έχει σταλθεί και αυτή στον Εισαγγελέα και  κανένας δεν έχει να φοβηθεί εφόσον έχει κάνει καλά την δουλειά του. Σε αυτό το μέρος των ευθυνών  όμως, το θέμα  έχει πυραμιδωτή ανάπτυξη και  προς τα πάνω  ξεπερνά την αυστηρή Υπηρεσιακή διάσταση και από ένα επίπεδο και πέρα το θέμα γίνεται πολιτικό με πολλούς αποδέκτες. Σε αυτό ακριβώς το σημείο    καλό θα ήταν να γίνει ένας διαχωρισμός.
Το καθαρά Υπηρεσιακό στοιχείο της Πυροσβεστικής  είναι και αυτό πολύ ξεκάθαρο και υπόκειται και αυτό σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο Νόμων, κανόνων και Πάγιων Διαταγών σχετικά με το τι έπρεπε να γίνει. Γνωρίζοντας ότι και αυτό διερευνάται από την Δικαιοσύνη, ξέρουμε ότι οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν. Από το σημείο που γίνεται όμως το θέμα πολιτικό και πάνω όλα είναι «θολά» επίσης. 
Η ουσία από εδώ και πέρα είναι όχι ο εμπρησμός και όχι το Υπηρεσιακό της Πυροσβεστικής τα οποία έχουν μπει στο αυλάκι περί απόδοσης ευθυνών αλλά όλα τα άλλα. Αφορμή για αυτή την αναφορά είναι ένα στοιχείο  που βρήκαμε και  δημοσιεύουμε  σχετικά με  τα Υπηρεσιακά της Πυροσβεστικής. Τα υπόλοιπα όπως ξανάπαμε θα τα βρει ο Εισαγγελέας. Από εδώ και πέρα ας αγνοήσουμε τους πανικόβλητους αντιπερισπασμούς και ας ασχοληθούμε όλοι με την ουσία. Το «μέχρι την πρώτη φλόγα» που έχουμε να το επεξεργαστούμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Κυρίως όμως πρέπει να ασχοληθούμε με το από εδώ και πέρα. Γιατί ο χρόνος κυλά, οι προθεσμίες χάνονται και το πιο εύκολο είναι να μην αποκατασταθεί τίποτα, να μην αποζημιωθεί κανείς και να μην φταίει κανείς για όλα αυτά. 
Υ.Γ. Εάν μία ελιά με ένα κυβικό ρίζα και δύο κυβικά κορμό νεκρό πετάξει ένα βλαστάρι σε ένα σημείο, αν ένα νέο δεντράκι μόνο τους σε αυτή την θέση θα ήθελε δεκαπέντε χρόνια να μεγαλώσει σε ένα ύψος, το βλαστάρι του καμένου θα θέλει άλλα τόσα μέχρι να σαπίσει το νεκρό υπόλοιπο δέντρο και να του κάνει χώρο. Ή κάνουμε λάθος;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

με ριπες 9 μποφορ δεν σβηνεται καμια φωτια παλικαρια και αν δεν ειχε πεσει ο τρελοαερας του μεσημεριου θα ειχε φτασει η φωτια στην ιτια. καλα τα λεει το αρθρο. οπου φταινε οι πυροσβεστες θα βρεθει και το θεμα εκει εχει τελειωσει, κοιταξτε αλλου για τις πραγματικες ευθυνες και το ξεπουλημα του ελαιωνα. τελος η πολυδιασπαση και ο αντιπερισπασμος.