Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Φόρος ακινήτων… Ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι

Φόρος ακινήτων
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο στην παρούσα του μορφή για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην Βουλή επιβαρύνει όσους έχουν αστικά ακίνητα (ιδίως μονοκατοικίες) , τους κατόχους αγροτεμαχίων (που σήμερα είναι αφορολόγητα) άλλα και αρδευόμενες εκτάσεις σε όλη την χώρα.

Το τελικό σχέδιο νόμου του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων προβλέπει μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία:
1)  Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακίνητων της ΔΕΗ για τις μονοκατοικίες τους. Με το νέο καθεστώς φορολόγησης όμως έρχεται διπλό χτύπημα καθώς α) επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στις μονοκατοικίες και β) επιβάλλεται φόρο και στα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί οι μονοκατοικίες καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία, με το ισχύον σήμερα σύστημα, φοροαπαλλάσσονται! Μάλιστα, με το νέο φορολογικό καθεστώς, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου!
2) Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
3) Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονταν. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις περιπτώσεις που τα αγροτεμάχια είναι εκτάσεις αρδευόμενες με μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ.).
4) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα – ημιτελή ή αποπερατωμένα – κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης), τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: