Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Παραδοσιακός Ελαιώνας Άμφισσας. Και τώρα τι;

Πριν από μερικές ημέρες, στις 18 Δεκεμβρίου, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) νομού Φωκίδας, ανακοίνωσε τους οριστικούς πίνακες δικαιούχων και απορριπτόμενων.
 
της διετούς παράτασης του μέτρου «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας». Και ενώ οι απορριπτόμενοι το παίρνουν σιγά-σιγά απόφαση ότι δεν θα λάβουν άλλα χρήματα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το βασικό ερώτημα των εγκεκριμένων είναι, «ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν» ώστε να λάβουν την ενίσχυση των 87€ ανά στρέμμα, για τα δύο επιπλέον έτη της παράτασης (2012 και 2013);
 
Σύμφωνα με την ΚΥΑ των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων και την πρόσκληση της 2ετούς παράτασης του «Παραδοσιακού Ελαιώνα» η ακολουθία των ενεργειών που πρέπει να γίνουν είναι: Κατ’ αρχήν η αίτηση ενίσχυσης. Η αίτηση που έγινε δηλαδή στις αρχές του 2012 και με την οποία εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους όσοι την υπέβαλλαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα για δύο ακόμη έτη, μετά το πέρας της πενταετίας. Το επόμενο στάδιο, που επίσης έχει ολοκληρωθεί, είναι η ανάρτηση των προσωρινών και οριστικών καταστάσεων δικαιούχων και απορριπτόμενων.
 
Από εδώ και μετά ότι ενέργειες γίνονται αφορούν μόνο τους δικαιούχους. Και το πρώτο που απαιτείται είναι η υπογραφή της σύμβασης, από κάθε παραγωγό, με την οικεία ΔΑΟΚ. Για να πληρωθεί στην συνέχεια η επιδότηση κάθε έτους, απαιτείται η υποβολή αίτησης πληρωμής και δήλωσης εφαρμογής.
 
Η αίτηση πληρωμής γίνεται κάθε έτος μέχρι τις 15 Μαΐου μαζί με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, την αίτηση για την επιδότηση του λαδιού δηλαδή που έχει ήδη υποβληθεί στην ΕΑΣ, τόσο για το πρώτο έτος (2012) όσο και για το δεύτερο (2013). Η δήλωση εφαρμογής υποβάλλεται με την ολοκλήρωση κάθε έτους εφαρμογής, και σε προθεσμία είκοσι εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωσή του, στον φορέα υλοποίησης του μέτρου που είναι η ΔΑΟΚ, και αφού έχει πρώτα υπογραφεί η σύμβαση. Επειδή τα δύο έτη της παράτασης είναι συνέχεια της προηγούμενης πενταετίας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2011, και η ημερομηνία συμπλήρωσης του κάθε έτους εφαρμογής είναι η 19 Δεκεμβρίου.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι θα έπρεπε ήδη να έχει υποβληθεί η δήλωση εφαρμογής για το 2012 και αυτές τις ημέρες και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να υποβάλλεται η δήλωση για το 2013. Επειδή όμως οι συμβάσεις υπογράφονται αυτές τις ημέρες στην ΔΑΟΚ, και οι δηλώσεις εφαρμογής πρέπει να γίνουν μεταγενέστερα, πλέον η καταληκτική ημερομηνία και για τις δύο δηλώσεις -του 2012 και του 2013- είναι οι είκοσι εργάσιμες μετά τις 19 Δεκεμβρίου 2013. Υπάρχει βέβαια και μία μικρή πιθανότητα κάποιας ολιγοήμερης παράτασης καθώς δεν έχει ξεκινήσει η συγκεκριμένη διαδικασία αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα.
 
Πώς, όμως, και πού θα υποβληθεί η δήλωση εφαρμογής;
Η δήλωση εφαρμογής μπορεί να υποβληθεί είτε ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) είτε έντυπα με κατάθεσή της στην ΔΑΟΚ.
Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει ο παραγωγός να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ, μέσω ατομικού κωδικού. Στην συνέχεια θα μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση, πάντα εντός της προθεσμίας των είκοσι ημερών που προαναφέρεται. Τέλος, θα εκτυπώσει την συμπληρωμένη δήλωση και μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτούνται θα την υποβάλλει στην ΔΑΟΚ, εντός μηνός από την ηλεκτρονική υποβολή.
 
Στην δεύτερη περίπτωση, που ο παραγωγός δεν επιθυμεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση εφαρμογής, θα απευθύνεται στην ΔΑΟΚ για να παραλάβει το έντυπο της δήλωσης εφαρμογής. Σε αυτό θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία βάσει της ισχύουσας σύμβασης. Ο δικαιούχος θα συμπληρώνει τα λοιπά απαιτούμενα πεδία (αιτούμενη έκταση, αριθμός δένδρων άνω των τεσσάρων μέτρων, σύστημα άρδευσης) και θα υποβάλλει το έντυπο πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΔΑΟΚ λαμβάνοντας υπηρεσιακό αριθμό πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια, η υπηρεσία θα προβαίνει σε καταχώρηση και οριστικοποίηση της δήλωσης εφαρμογής στο πληροφοριακό σύστημα. Η προαναφερόμενη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των είκοσι εργάσιμων ημερών.
 
Για διευκρινήσεις αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τόσο στην ΔΑΟΚ όσο και στους γεωπόνους μελετητές της περιοχής.
Επισυνάπτονται η καταστάσεις ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ και ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΩΝ του μέτρου καθώς και η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ της διαδικασίας υποβολής της δήλωσης εφαρμογής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: