Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (27-12-2013) και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους (6-8 μποφόρ).
  
Πιο αναλυτικά:
 
Αύριο Παρασκευή (27-12-2013): Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας (πάνω από τα 1200μ υψόμετρο). Ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με ένταση 6-8 μποφόρ θα πνέουν κυρίως στα ανατολικά και νοτιά πελάγη.
 
Μεθαύριο Σάββατο (28-12-2013): Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις απογευματινές ώρες θα επηρεάζουν μόνο τις νοτιοανατολικές περιοχές.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

- Να ντύνονται κατάλληλα.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: