Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΙΤΕΑΣ: Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ: “ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑ” - VIDEO


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-3-2013
Συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου 29-3-2013
Αθλητικές εγκ/σεις Ιτέας

 
Φίλοι και φίλες,
Για ενημέρωση στέλνουμε τις διευθύνσεις στις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε τις τοποθετήσεις αφενός του δημοτικού μας συμβούλου Π. Μέγκου, αφετέρου την παρέμβαση του κ. Β. Αβαρκιώτη εκ μέρους των πολιτών που έθεσαν το θέμα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ιτέα.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε στις 29-3- 2013 και κατέληξε με την υπόσχεση της πλειοψηφίας ότι σε 15 ημέρες θα λειτουργήσει το κολυμβητήριο κανονικά.
Χορτάσαμε …σπουδαία λόγια από μεγάλα σόγια…
http://youtu.be/c50YifGUZhU  Μέγκος για κολυμβητήριο Ιτέας
http://youtu.be/axo7DqemmHE  κ. Βας. Αβαρκιώτης

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ κου ΔΗΜ. ΜΠΑΚΑ ΣΤΟ Δ. Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ 29ης ΜΑΡΤΙΟΥ - «Η επίσκεψη του Δημάρχου είναι αποκλειστικά στα πανηγύρια και ειδικά όταν τα όργανα είναι πληρωμένα από την S&B, ή συνεργάτες της.»

Μικρογραφία
κ. Πρόεδρε,  κυρίες κ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, 

ονομάζομαι Μπάκας Δημήτριος, είμαι Καστελλιώτης  και Δημότης του Δήμου Δελφών. Μέλος της Επιτροπής που εκλέχτηκε 9/3/2013 της Καλλικρατικής Συνέλευσης των Κατοίκων του Χωριού Καστέλλια. 

Καστέλλια : χωριό στα βόρια του νομού Φωκίδας, 35 km από την Άμφισσα, πλησίον της Ε.Ο. Θερμοπυλών – Αντιρρίου.



Διαβάστε την συνέχεια της επιστολής ΕΔΩ  

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ! Δημ. Συμβούλιο Δ. ΔΕΛΦΩΝ (29-3-2013) Καστέλλια - Αλεφάντω. - VIDEO


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31-3-2013
Δημ. Συμβούλιο Δ. ΔΕΛΦΩΝ (29-3-2013) Καστέλλια - Αλεφάντω
Την Παρασκευή 29-3-2013 στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Δελφών μετά από πρόταση της Δημοτικής μας παράταξης, συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε από την παράνομη αδειοδότηση εξόρυξης στη θέση Αλεφάντω των Καστελλιών Φωκίδας.
Στη συζήτηση παρενέβησαν κάτοικοι της περιοχής αλλά και εκπρόσωπος της εταιρείας που παρακολούθησε την συζήτηση μαζί με τους επιτελείς του.
Η παράταξη του Δημάρχου αρνήθηκε να επικυρώσει το ομόφωνο ψήφισμα των κατοίκων (9-3-2013) εμμένοντας στην άποψη ότι οι συνελεύσεις δεν έχουν κανένα σκοπό να γίνονται για τέτοια θέματα!!! Έτσι ίσως εξηγείται, γιατί μέχρι τώρα και παρά τα τόσα προβλήματα σε κανένα πρώην δήμο δεν έχουν γίνει συνελεύσεις. Φοβούνται την γνώμη και την άμεση ενέργεια των πολιτών.
Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός της θετικής ψήφου μόνο 4 δημοτικών συμβούλων, σε πρόταση κατά των ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΒΩΞΙΤΟΥ!!!
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε διευθύνσεις βίντεο μιας σειράς χαρακτηριστικών τοποθετήσεων από το δημοτικό συμβούλιο για τους πολίτες που ενδιαφέρονται .
Είμαστε σίγουροι ότι η Αλεφάντω μπορεί να γίνει η απαρχή μιας νικηφόρας πορείας. Είμαστε σίγουροι ότι οι αγκυλώσεις χρόνων και ο ραγιαδισμός θα παραμεριστούν και οι ΠΟΛΙΤΕΣ θα βάλουν την δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις και στο μέλλον αυτού του τόπου.
Εμείς σαν δημοτική κίνηση θα είμαστε σταθερά αρωγοί σε τέτοιες διαδικασίες.
http://youtu.be/rZAfI22l0sg  κάτοικοι Καστελλιών
http://youtu.be/nFUgYmHtIik  Π. Μέγκος
http://youtu.be/l8jA9Cf6E6Q  κ. Λαίνη
http://youtu.be/mPNW5cY6NcY  2 δημ. Σύμβουλοι υπέρ εταιρείας εξορύξεων
http://youtu.be/es-tTH3hL6U  ομιλία και πρόταση κατά επιφανειακών εξορύξεων κ. Γιαγκή
http://youtu.be/KN67181Rz3o  ψηφοφορία για επιφανειακές εξορύξεις.

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….

 

ΕΦΕΤ: Ήξεραν ότι χρησιμοποιούσαν κρέας αλόγου στα προϊόντα τους


Ευθύνες στις εταιρίες που χρησιμοποιούσαν αλογίσιο κρέας ρίχνει ο ΕΦΕΤ, υποστηρίζοντας ότι γνώριζαν ότι επρόκειτο για κρέας αλόγου.
Ο ΕΦΕΤ υποστηρίζει ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούσαν το αλογίσιο κρέας για τη δημιουργία προϊόντων κρέατος και αλλαντικών γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το κρέας προερχόταν από άλογο.
Μετά το σκάνδαλο με την εισαγωγή αλογίσιου κρέατος στη διατροφική αλυσίδα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αναμένει την παρέμβαση των δύο εισαγγελέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στους φακέλους που έχει αποστείλει ο ΕΦΕΤ στις εισαγγελίες, στοιχειοθετείται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούσαν το αλογίσιο κρέας για τη δημιουργία προϊόντων κρέατος και αλλαντικών γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το κρέας αυτό προέρχονταν από άλογο.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ και τα στοιχεία που έχει καταγράψει μέχρι τώρα, περισσότεροι από 75 τόνοι αλογίσιου κρέατος έχουν καταναλωθεί στην Ελλάδα χωρίς να το γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Ερντογάν «Μισώ Έλληνες και Αρμενίους»

Κρυφάκουσε τον Ερντογάν να λέει:«Μισώ Έλληνες και Αρμενίους»

Αναστάτωση από την αποκάλυψη του Γάλλου τραγουδιστή Σαρλ Ασναβούρ, ο οποίος έχει τοποθετηθεί πρέσβης της Αρμενίας στην Ελβετία
Σάλο προκαλεί στη διεθνή κοινότητα η αποκάλυψη που έκανε ο γνωστός Γάλλος τραγουδιστής Σαρλ Ασναβούρ για άποψη που φέρεται να εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των Ελλήνων και των Αρμενίων, στο περιθώριο των διαβουλεύσεων για την αρμενο-τουρκική προσέγγιση. Ερωτηματικά προκαλεί μάλιστα η σημερινή αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στις διπλωματικού χαρακτήρα δραστηριότητες για την προσέγγιση των δύο πλευρών συμμετέχει ο κ. Σαρλ Ασναβούρ διότι έχει τοποθετηθεί στο θώκο του πρέσβεως της Αρμενίας στην Ελβετία. Σε κάποια στιγμή ο διάσημος τραγουδιστής άκουσε τον Τούρκο πρωθυπουργό να παραδέχεται: «Μισώ τους Έλληνες και τους Αρμενίους»!
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο κ. Ασναβούρ μιλώντας στο ελβετικό κανάλι RTS στο περιθώριο του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στο Φράιμπουργκ. Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον πρέσβη της Αρμενίας στη Βέρνη να διηγηθεί την ιστορία της οικογένειάς του. Εκείνος εξιστόρησε την περιπέτεια της προσφυγιάς μετά την αγωνιώδη σωτηρία από τη γενοκτονία που έκαναν οι Τούρκοι εναντίον των Αρμενίων και των Ποντίων. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, αναφέρθηκε ότι πέρασε σχεδόν ένας αιώνας για να γίνουν τα πρώτα δειλά βήμα επαναπροσέγγισης Αρμενίας – Τουρκίας.
Η προσωπική συνάντηση
Σ’ αυτό το σημείο, ο κ. Ασναβούρ απεκάλυψε ότι σε προσωπική συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εκείνος αναφέρθηκε στο μίσος που τρέφει έναντι των Αρμενίων και των Ελλήνων. Η δήλωση αυτή προκάλεσε έκπληξη στον επικεφαλής της αρμενικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελβετία όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
Μιλώντας στο δημοσιογράφο, ο κ. Ασναβούρ υπενθύμισε ότι είναι απόγονος όσων κατάφεραν ύστερα από μύρια βάσανα και κακουχίες να γλυτώσουν από την μεγάλη γενοκτονία των χριστιανών της Μικράς Ασίας. Επανέλαβε ότι οι γενοκτονίες εναντίον των Αρμενίων και των Ποντίων αποτελούν «θλιβερά στίγματα στην παγκόσμια ιστορία».
«Οι Αρμένιοι σήμερα είναι φυγάδες όταν πηγαίνουν στην Τουρκία, εκεί που ήταν κάποτε τα πατροπαράδοτα χώματα τους. Στην Τουρκία εκεί όπου έζησε ο παππούς μου και οι πρόγονοι μου, σήμερα δεν μπορώ να βρω τα ίχνη τους, το ίδιο το σπίτι του παππού μου δεν υπάρχει και όσα σήμερα έχουν απομείνει στην περιοχή όπου ζούσαν οι προγονοί μου, μου είναι αγνώριστοι», δήλωσε ο κ. Ασναβούρ.
Προσεκτική απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Ύστερα από το ντελίριο της τελευταίας εβδομάδας απέναντι στον Ελληνισμό και στα σενάρια που κυκλοφορούν για το αναθεωρημένο πλαίσιο σχέσεων που εισηγούνται οι επιτελείς της Άγκυρας στο πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο για την Ελλάδα και την Κύπρο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επεχείρησε να απαντήσει στις καταγγελίες του κ. Ασναβούρ.
«Αντικρούουμε σθεναρά αυτή την αβάσιμη και χωρίς νόημα κατηγορία. Έχουμε τονίσει με έμφαση ότι είναι λάθος να αναβιώνουμε την εχθρότητα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι χαιρετίζει τις προτάσεις του πρέσβεως της Αρμενίας στην Ελβετία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε με μέρη της “διαγνώσεώς” του, πιστεύουμε ότι η ορθή μέθοδος για να διαμορφώσουμε ένα κοινό μέλλον με διάλογο και αλληλοκατανόηση», συμπλήρωσε ο συνεργάτης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Ως γνωστόν, οι «διαγνώσεις» του νέο-οθωμανικού κατεστημένου απαιτούν υποταγή, προσκύνημα και πλήρη εκχώρηση δικαιωμάτων.
Αυτά περιγράφει το «Στρατηγικό βάθος», το οποίο ούτε απόρρητο, ούτε διαβαθμισμένο είναι. 

ΙΤΕΑ: "Ποιος μίλησε για γάμο;!" Παιδικό θέατρο το Σάββατο 6 Απριλίου

 
διασκευή του έργου «Το σπίτι των τεσσάρων κοριτσιών» του Δ. Γιαννουκάκη
 Λίγα λόγια για το έργο
Η κυρία Προκόπη Ασημίνα είναι ιδιοκτήτρια εκδοτικής επιχείρησης που δεν πηγαίνει πολύ καλά. Ανακοινώνει στην εργασιομανή κόρη της Μαίρη ότι έχει βρει συνέταιρο που θα τη βοηθήσει να επεκτείνει την επιχείρηση. Πρόκειται για την Σταματία Μακρίδη, μεγαλέμπορα ξυλείας από την Θεσσαλονίκη. Η Μαίρη αρνείται επειδή η μητέρα της κάνει συνοικέσιο με τον γιο της Μακρίδη, Άλκη. Στην συνέχεια προσπαθεί να τον προξενέψει στην δεύτερη κόρη της, την Φούλη και εκείνη όμως αρνείται. Έπειτα, απευθύνεται στην τρίτη της κόρη και ποιήτρια Θάλεια, η οποία όμως είναι δεσμευμένη με ένα έρωτα ποιητικό! Τελευταία της ευκαιρία είναι η ανήλικη κόρη της Λόλα η οποία προς στιγμήν αρνείται αλλά έπειτα θέτει τους όρους της οι οποίοι γίνονται δεκτοί! ............
Ποιος τελικά μίλησε για γάμο!;
Παίζουν
Ασημίνα Προκοπίου: Λιβόττο Λάουρα
Ελένη Προκοπίου (θεία):   Καλλία Έλια
Θάλεια: Παππά Όλγα
Μαίρη: Τσιμίνου Νικολίνα
Φούλη:  Χωνάκη Γιώτα
Λόλα :  Καλύβα Σοφία
Μακρίδης Άλκης: Μούτος Θϋμιος
Σταματία Μακρίδη: Πασαλιμανιώτη Φοίβη
Πέτρος: Σμαράγδης Παντελής
Κοσμάς:  Μουδιώτης Θανάσης
Ντίνος:  Καψάλης Πάυλος
Κατίνα: Φαρέα Ιωάννα   

Είχε συζητηθεί κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα το 2011!


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κούρεμα επί των καταθέσεων στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο του προγράμματος PSI, αντιπροσωπεία της τρόικας φέρεται την Άνοιξη του 2011 να είχε συζητήσει με τις ελληνικές αρχές την πιθανότητα να οδηγηθούν σε κούρεμα οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις τράπεζες Proton και Ασπίς που δεν θεωρούνται συστημικές.
Το κούρεμα των καταθέσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, αποφεύχθηκε με την επικράτηση ψυχραιμότερων φωνών.
Ότι δηλαδή η χρεοκοπία των μη συστημικών τραπεζών, ενδεχομένως να επιτάχυνε την κατάρρευση των συστημικών, που στο πλαίσιο των κουρέματος των ομόλογων αγωνίζονταν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Η τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή τράπεζα δεν αποτελούν ωστόσο τα μοναδικά ευρωπαϊκά ιδρύματα για τα οποία συζητήθηκε ο "ξαφνικός θάνατος".
Στις 2 Οκτωβρίου του 2012, ο προκάτοχος του Όλι Ρεν, κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Έρκι Λίκανεν παρουσίασε την πρόταση 280/3 με στόχο να ρυθμίσει τα θέματα αυτά ταυτόχρονα με τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις ισπανικές τράπεζες.
Στις προτάσεις του ο Έρκι Λίκανεν πρότεινε να δημιουργηθεί από τους μετόχους ένα κεφάλαιο με το οποίο να ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες. Από το κεφάλαιο αυτό θα πληρώνονται, εν μέρει, και τα στελέχη των τραπεζών.
Ο Έρκι Λίκανεν και η ομάδα του πρότειναν ακόμη να υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο οι αξίες των ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Σήμερα υπολογίζονται με απαρχαιωμένο τρόπο οι προβλέψεις έναντι των θέσεων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης.
Σημειώνοντας πως το μέγεθος των τραπεζών τις καθιστά ανίκανες να προβλέψουν σωστά τα ρίσκα, ο Έρκι Λίκανεν προτείνει μικρότερες μονάδες και διαχωρισμό των συναλλαγών με επικίνδυνα προϊόντα από την κλασική τραπεζική.

Πρωταθλητές στους φόρους οι Έλληνες!



Τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ «Φορολογώντας τους μισθούς για το 2013».

Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση -μετά την Ουγγαρία- μεταξύ των 34 χωρών-μελών του διεθνούς οικονομικού οργανισμού όσον αφορά την αύξηση του συνολικού φορολογικού βάρους, που περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στο εισόδημα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως γράφει το «Έθνος», ότι, ενώ από τα 100 ευρώ που λάμβανε ένας μισθωτός το 2009 τα 37,9 τα έτρωγε η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, το 2010 το ροκάνισμα του πραγματικού μισθού αυξήθηκε στα 39,1 ευρώ και το 2012 -λόγω των διαδοχικών φορολογικών επιδρομών- το σχετικό ποσό διαμορφώθηκε σε 41,9 ευρώ στα 100 ευρώ μεικτών αποδοχών.

Συνεπώς, η αύξηση της φορολογικής αφαίμαξης την περίοδο του Μνημονίου ανήλθε σε 4,1 εκατοστιαίες μονάδες του μισθού και την τριετία 2010-2012 σε 2,8 μονάδες.

Από την αύξηση των 2,8 εκατοστιαίων μονάδων, οι 2,15 μονάδες είναι απόρροια της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 από 12.000 ευρώ, τη συρρίκνωση των φοροαπαλλαγών και την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Οι υπόλοιπες 0,65 μονάδες προέρχονται από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τους εργαζομένους και τους εργοδότες.

Επισημαίνεται ότι με κριτήριο κατάταξης το συνολικό φορολογικό βάρος στους μισθωτούς (41,9%) η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην 11η θέση του ΟΟΣΑ, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του οργανισμού. Την πρώτη θέση την κατέχει η Γαλλία με 50,2% και ακολουθεί η Γερμανία με 49,7%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Χιλή, με το συνολικό φορολογικό βάρος επί των μισθών να φτάνει μόλις στο 7%.

Παράλληλα, από την έκθεση προκύπτει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση όσον αφορά τη συνολική φορολόγηση της οικογένειας με δύο παιδιά, στην οποία εργάζεται μόνο ένας από τους συζύγους και λαμβάνει τον μέσο μισθό στην οικονομία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, για το οικονομικό έτος 2012 η επιβάρυνση μόνο από τον φόρο εισοδήματος για μια οικογένεια με δύο παιδιά κλιμακώνεται από 2,5% για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ μέχρι 40,3% για ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ. Στο ενδιάμεσο της κλίμακας, η μέση επιβάρυνση για μια οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ ήταν 11,1%, για εισόδημα 30.000 ευρώ 18,4%, για 50.000 ευρώ 26,4%, για 100.000 ευρώ 35%, ενώ για 150.000 ευρώ το ποσοστό της επιβάρυνσης από τον φόρο εισοδήματος διαμορφώθηκε στο 40,3%.
 

Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων ο δολοφόνος της 25χρονης στα Ίσθμια.


- Ταυτοποιήθηκε ο ένας από τους δράστες που συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή στην Κόρινθο
 - Είναι ο ένας από τους 11 που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Τρικάλων
 - Το αυτοκίνητο που είχαν κλέψει από τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας εντοπίστηκε στο Σολομό Κορινθίας
 - Ο κακοποιός είχε πρωταγωνιστήσει και σε άλλη αιματηρή συμπλοκή το 2010 στο Βύρωνα με θύμα έναν 25χρονο
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του ενός από τους δράστες που συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή στα Ισθμια. Πρόκειται για τον Μάριο Κόλα ο οποίος γεννήθηκε το 1977 στην Αλβανία και είχε δραπετεύσει μαζί με δέκα ακόμα από τις φυλακές Τρικάλων.

H ταυτοποίηση έγινε από αποτύπωμα που βρέθηκε στην ταβέρνα στη Μάνδρα, που ο Κόλα λήστεψε το βράδυ της Παρασκευής μαζί με τους συνεργούς του.

To αυτοκίνητο των δραστών εντοπίστηκε εγκατελειμμένο σε δύσβατη περιοχή στο Σολομό Κορινθίας. Το τζιπ θα μεταφερθεί για έρευνα στα Εγκληματολογικά εργαστήρια.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και των τριών δραστών.


 www.newsit.gr

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ! "ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ" ΚΑΙ ΤΑ 1.200 ΚΥΒΙΚΑ


Βάζουν "φωτιά" στα ΙΧ με έκτακτες εισφορές!
Μεγάλες ανατροπές στη φορολόγηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων εξετάζει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Για να αντιμετωπίσει τις απώλειες κρατικών εσόδων από τις μαζικές καταθέσεις πινακίδων, ετοιμάζει νομοσχέδιο που προβλέπει να φορολογούνται τα αυτοκίνητα όχι βάσει του κυβισμού τους, αλλά βάσει της εργοστασιακής αξίας τους.
Το χτύπημα προβλέπεται να είναι διπλό καθώς πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά «πολυτελείας», αλλά και αυξημένο φόρο εισοδήματος λόγω τεκμηρίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», στο «δόκανο της εφορίας αναμένεται να πιαστούν πρώτα τα «οικολογικά» Ι.Χ. με turbo κινητήρες και χαμηλές εκπομπές ρύπων, τα αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο και υγραέριο και τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών.
Έτσι το κράτος υπολογίζει να εισπράξει τα διπλάσια χρήματα από όσα θα εισέπραττε μόνο από τον φόρο πολυτελείας, ο οποίος θα επιβάρυνε ιδιοκτήτες μεγάλων αυτοκινήτων. Από το νέο σχέδιο θα επιβαρυνθούν πολύ περισσότεροι ιδιοκτήτες, ακόμη και Ι.Χ. των 1.200 κυβικών!

Ατάκες χαροκαμένων παντρεμένων αντρών…Θα λιώσετε από το γέλιο!

Ποιός επιχειρηματίας έφαγε ξύλο από την ερωμένη του;



 Δεν έχω μιλήσει στην γυναίκα μου τους τελευταίους 18 μήνες. Δεν θέλω να την διακόψω…
 Ο τελευταίος καυγάς με την γυναίκα μου ήταν δικό μου λάθος. Με ρώτησε… «Τι έχει η τηλεόραση»; Και εγώ απάντησα «Σκόνη»
Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τη Γη και μετά αναπαύτηκε. Κατόπιν δημιούργησε τον άντρα και μετά αναπαύτηκε. Στο τέλος ο Θεός δημιούργησε τη γυναίκα. Από τότε ούτε ο Θεός ούτε ο άντρας αναπαύτηκαν ξανά.
Γιατί οι άντρες πεθαίνουν πριν από τις γυναίκες τους; Επειδή το θέλουν.

Ένας ζητιάνος πλησίασε μία καλοντυμένη κυρία που έκανε τα ψώνια της στο Κολωνάκι και της είπε: – "Δεν έχω φάει τίποτα εδώ και τέσσερις ημέρες"! Και εκείνη απάντησε:
-«Χριστέ μου μακάρι να είχα τη δύναμη να το κάνω και εγώ»

Ξέρετε ποια είναι η ποινή για την διγαμία; Να έχετε δύο πεθερές.
Συζήτηση μεταξύ πατέρα και γιου:
 - Μπαμπά ξέρεις τι άκουσα; Σε κάποιες χώρες της Αφρικής ο άντρας δεν γνωρίζει την γυναίκα που θα παντρευτεί μέχρι την ημέρα του γάμου τους.
 -Αυτό παιδί μου συμβαίνει σε όλες τις χώρες.

Ένας άντρας έβαλε μικρή αγγελία σε εφημερίδα «Ζητείται σύζυγος». Την επόμενη μέρα έλαβε εκατοντάδες γράμματα. Όλα έλεγαν το ίδιο πράγμα.... «Μπορείς να πάρεις την δική μου».
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να θυμάσαι τα γενέθλια της γυναίκας σου, είναι να τα ξεχάσεις μία φορά.
Απλά σκέψου ότι αν δεν υπήρχε ο γάμος, οι άντρες θα περνούσαν τη ζωή τους θεωρώντας ότι ποτέ δεν κάνουν λάθη.
Αν θέλεις η γυναίκα σου να σε ακούει και να δίνει την δέουσα προσοχή σε αυτά που λες τότε ξεκίνα να παραμιλάς στον ύπνο σου.
Κάποιος άντρας δήλωσε: «Δεν είχα καταλάβει τι σημαίνει πραγματική ευτυχία μέχρι που παντρεύτηκα. Αλλά δυστυχώς τότε ήταν πολύ αργά».
Συζήτηση μεταξύ πατέρα και γιου:
 - Μπαμπά πόσο κοστίζει για να παντρευτεί κάποιος;
 -Δεν ξέρω παιδί μου. Εγώ ακόμα πληρώνω.

 

«Εβδομάδα των Παθών» σηματοδοτεί η επιστροφή της τρόικας

«Εβδομάδα των Παθών» σηματοδοτεί η επιστροφή της τρόικας
Ανοικτά παραμένουν όλα τα μεγάλα θέματα
 Ξεκούραστη μετά το Πάσχα των Καθολικών θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα, ωστόσο η άφιξη των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα σηματοδοτήσει την «Εβδομάδα των Παθών» για την κυβέρνηση.
Η 12η Απριλίου, οπότε η πρόοδος της Ελλάδας θα εξετασθεί στο άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου, αποτελεί την ημερομηνία ορόσημο για την κυβέρνηση η οποία θέλει να κλειδώσει την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες είναι πολλές και εκτείνονται από το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο έως και στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Στις συσκέψεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητήθηκαν τρόποι κάλυψης των εκκρεμοτήτων και εξετάσθηκαν παρεμβάσεις για το κλείσιμο των θεμάτων που οι εκπρόσωποι των δανειστών άφησαν ανοικτά αποχωρώντας από την Αθήνα στα μέσα Μαρτίου. Αν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη ενόψει της άφιξης της τρόικας, ωστόσο όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοικτά.
Η κυβέρνηση έχει έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να μην απειληθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η υστέρηση των εσόδων οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην εξέταση παρεμβάσεων για την τόνωση των εισπράξεων.
Σε αυτές περιλαμβάνεται και το ειδικό τέλος ακινήτων 2013 το οποίο φαίνεται πως θα διατηρηθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα εισπραχθεί κανονικά από τον Σεπτέμβριο, ώστε να διασφαλιστούν έσοδα 1 δισ. ευρώ περίπου. Σκέψεις για μείωση του χαρατσιού κατά 20% τελούν υπό την έγκριση της τρόικα η οποία δύσκολα θα συμφωνήσει εάν η υστέρηση των εσόδων συνεχίσει και στο δεύτερο τρίμηνο 2013.
«Δεν έχει κλείσει το θέμα με το τέλος ακινήτων. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Κάτι θα δώσουμε, κάτι θα δώσουνε», τόνισε  στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 διαμορφώθηκαν στα 7,75 δισ. ευρώ, έναντι 8,06 δισ. ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013. Στο πρώτο τρίμηνο 2013 αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στα 11,4 δισ. ευρώ.
Αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων είναι ήδη πολύ αυξημένες και οι προβολές δείχνουν ότι στο σύνολο του 2013 θα ξεπεράσουν περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ τον ετήσιο στόχο των 12,6 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας αναζητά τρόπους εξοικονόμησης και προς την κατεύθυνση αυτή συντάσσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ωστόσο το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι αμφισβητήσιμο. Υπό το πρίσμα αυτό αμφίβολο κρίνεται το κατά πόσο οι κυβερνητικές προτάσεις για τις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έως και σε 48 δόσεις θα αποφέρουν αποτελέσματα.
Για το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο τρίμηνο 2013, ωστόσο θεωρεί πως θα καλύψει εντός του Απριλίου το χαμένο έδαφος. Το θέμα απασχολεί προσωπικά τον πρωθυπουργό ο οποίος ζήτησε τόσο οι οφειλές προς προμηθευτές όσο και οι επιστροφές φόρων να δρομολογηθούν άμεσα.
Κρίσιμο είναι και το θέμα της κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων όπου ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη να επιταχύνει τις απαραίτητες ενέργειες.
Στην τρόικα θα παρουσιασθεί πλάνο άμεσης αποπομπής από το Δημόσιο των επίορκων, αλλά και οι παρεμβάσεις για την λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, όπως και θέματα σχετικά με την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων.
Θα τεθούν ακόμη προς συζήτηση στοιχεία για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, αλλά και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων οι οποίοι αφού απολέσουν τις οργανικές τους θέσεις θα απολυθούν εντός του 2014 (οι υπάλληλοι που δεν θα απορροφηθούν σε άλλη θέση, για ένα χρόνο θα λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους, μέχρι την απόλυση λόγω εξάλειψης της θέσης τους).
Τέλος, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η κυβέρνηση έχει δώσει διορία στις τραπεζικές διοικήσεις να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου. Οι διαδικασίες έχουν κινηθεί γρήγορα και ήδη καταγράφεται κινητικότητα. Η Alpha Bank ανακοίνωσε πως σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 6 Απριλίου θα τεθούν προς έγκριση η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και η αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της τράπεζας, μέσω μείωσης του αριθμού των μετοχών λόγω συνενώσεως (reverse split).

Π. Κρούγκμαν: "Η Ελληνική πολιτική ελίτ εξαθλίωσε τους Έλληνες μένοντας στο ευρώ"


"Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ"
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο μπλογκ του στους NYT κατήγγειλε πριν λίγο ότι "Η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ παρά την οικονομικά δεινά της χώρας αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή" και συμπληρώνει :"Εκεί έκανα λάθος εκτίμηση, αλλά δεν το περίμενα"!
Δηλαδή ο Π. Κρούγκμαν δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα προτιμούσαν να καταστραφεί μια ολόκληρη οικονομία για να μείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα με απόφαση φυσικά των πολιτικών της!
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι αν και η οικονομική ανάλυση για την Ελλάδα ήταν ορθή, αλλά "η πολιτική ελίτ της Ελλάδας προτίμησε την οικονομική εξαθλίωση παρά να βγει εκτός ευρωζώνης"...
«Τα τελευταία τρία χρόνια προέβλεπα ένα πιθανό σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: μια τραπεζική κρίση, την οποία ακολουθούν περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις παρόμοιοι με το corralito στην Αργεντινή το 2001 και μετά -με το επιχείρημα κατά της εξόδου να έχει εξαλειφθεί- την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρά τον μεγάλο πόνο, η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ παρά την οικονομικά δεινά της χώρας αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή. Η ανάλυσή μου για τα οικονομικά δεν ήταν λάθος, αλλά οι πολιτικές μου προβλέψεις για τους Έλληνες πολιτικούς ήταν άστοχες», γράφει.
Που να προβλέψει ο άνθρωπος την προδιάθεση μειοδοσίας στην Ελλάδα των εγχώριων πολιτικών ανδρών και γυναικών; Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος φαίνεται τώρα να δικαιώνει το πρώτο μέρος αυτού του σεναρίου. Και όπως αναφέρει η χώρα δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να μείνει στο ευρώ.
«Ποιος είναι ο λόγος της παραμονής στο ευρώ; Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει φύγει. Εν τω μεταξύ, το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ είναι ένα μέλλον αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας. Μπορεί η ελπίδα ότι κάποια μέρα με κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το status quo ante να τα δικαιολογήσει όλα αυτά;» διερωτάται ο Πολ Κρούγκμαν.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ


Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που φιλοξενούν οι εφημερίδες Real News, Πρώτο Θέμα και Έθνος της Κυριακής. Στις δύο πρώτες προηγείται η ΝΔ με 0,5% και 0,7% αντίστοιχα, και στην τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,1%.
Στη δημοσκόπηση της Real News και στην "εκτίμηση της ψήφου", η ΝΔ συγκεντρώνει 27,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΠΑΣΟΚ 6,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,75%, η Χρυσή Αυγή 11,3%, η ΔΗΜΑΡ 6,8%, το ΚΚΕ 5,8%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 1,9% και το "άλλο κόμμα" 5,1%.
Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 0,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το ΠΑΣΟΚ 7,75%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,3%, η Χρυσή Αυγή 10,7%, η ΔΗΜΑΡ 4,8%, το ΚΚΕ 6,3%, το «άλλο κόμμα» 6,8% ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 8,7%.
 Το 58% εκτιμά πως η τρόικα θα σκληρύνει τη στάση της έναντι της χώρας.
Στη δημοσκόπηση του Έθνους της Κυριακής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι. Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,1% λαμβάνοντας 27,9% ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 27,8%.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΠΑΣΟΚ με 6,8%, το ΚΚΕ με 5,95%, η ΔΗΜΑΡ με 5,5% και το "άλλο κόμμα" με 7,6%.
Στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς συγκεντρώνει 47,8% και ο Αλ. Τσίπρας 30,9%.
Όμως το 46,6% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει πρώτο κόμμα σε ψήφους έναντι 39,7% που εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει.
Το 63,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι με το 48% να τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και το 41,6% υπέρ του ευρώ

Έπεσε πείνα στην Κύπρο μετά το κούρεμα στις καταθέσεις


Στα όρια κοινωνικού κραχ η Κύπρος. Πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των απόρων μαθητών ενώ αυξάνονται οι αιτήσεις στα κοινωνικά παντοπωλεία!
Στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και την αρωγή της εκκλησίας και των Δήμων καταφεύγουν όλο και περισσότερες οικογένειες προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το καθημερινό τραπέζι αλλά και για να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες το σπιτιού. Πρόκειται μάλιστα για οικογένειες που τα τελευταία χρόνια είχαν εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Πλέον των νέων δεδομένων και οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας όλο και περισσότεροι αναζητούν μια χείρα βοηθείας για να τα βγάλουν πέρα.
Η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και ο Δήμος Λακατάμιας δέχθηκαν περίπου 30 νέες αιτήσεις για παροχή δεμάτων με τρόφιμα, από το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο απευθύνει έκκληση για την προσφορά κυρίως παιδικών τροφών, από εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από άλλους συμπολίτες μας.
Αυξάνονται καθημερινά οι άποροι μαθητές
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των απόρων μαθητών στα σχολεία, όπως λέχθηκε χθες στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Τορναρίτη.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος εξήρε το έργο που επιτελούν οι αρμόδιοι του Υπουργείου, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν δώσει τη ψυχή τους για το συγκεκριμένο θέμα. Ο υπουργός συμφώνησε για τη σύσταση φορέα διαχείρισης τονίζοντας ότι δε θα συμβάλουμε στη δημιουργία εικόνας αδιαφάνειας. Επίσης είπε με νόημα ότι είναι καλοδεχούμενες οι προσφορές, όμως δε θα πρέπει να υποθηκευτεί ο θεσμός της παιδείας.
Ο Διευθυντής Δημοτικής του υπουργείου Παιδείας Ελπιδοφόρος Νεοκλέους ανέφερε ότι από τους 59.077 μαθητές (49.014 της Δημοτικής και 9.931 της Προδημοτικής και 132 της Ειδικής) οι 7.090 δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και παίρνουν δωρεάν σάντουιτς και χυμό. Ο κ. Ελπιδοφόρος εκτιμά ότι ο αριθμός αυτών μαθητών αυξάνεται διαρκώς με γοργούς ρυθμούς θα ανέλθει σύντομα στις 10.000.
Στη Μέση Γενική Εκπαίδευση, ο Ανδρέας Στυλιανού είπε ότι η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη. Από τους 49,108 μαθητές (23.813 Γυμνάσια, 21.157 Λύκεια και 4.136 Τεχνικής) μόνο οι 3.118 μαθητές δήλωσαν ότι χρήζουν βοήθειας και από αυτούς σιτίζονται δωρεάν οι 2.718.
Ο Διευθυντής Τεχνικής, Ηλίας Μαρκάτζης, είπε ότι από τους 370 που δήλωσαν αδυναμία σίτισης ικανοποιήθηκαν όλοι. Τους 21 ανέλαβαν οι καθηγητικοί σύλλογοι, τους 59 οι σύνδεσμοι γονέων, τους 206 η Εκκλησία, και τους 12 ο Ερυθρός Σταυρός.

ΙΤΙΩΤΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2013 – ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΙΤΕΑΣ "Ο ΔΕΣΜΟΣ'


Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ιτέας «Ο ΔΕΣΜΟΣ» πραγματοποίησε και φέτος με πολλή μεγάλη επιτυχία την Καθαρή Δευτέρα την γιορτή του, με άφθονα σαρακοστιανά εδέσματα, ελιές, χαλβά, ταραμά, τουρσιά, κρασί, μουσική και άφθονο κέφι.
 Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας για τις ευγενικές προσφορές τους.
-Την Δημοτική Ενότητα Ιτέας για τη μουσική
-Τους αδελφούς Αναγνωστάκου, και τον κ.Κώστα Μαργαρίτη για τις ελιές.
-Τους αρτοποιούς της Πόλης μας για τις λαγάνες  Αλεξάνδρα Ράλλη Καρπίδα, Γιάννη Αλεξανδράτο ,Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, Ηλία Παπαδρόσο, και τους αδελφούς Δημητρόπουλοι.
-Τον κ. Αργυρίου για το κρασί
-Τον Γεωργικό Συνεταιρισμό Ιτέας για το λάδι
-Το ζαχαροπλαστείο ΖΙΝΑ για την παρασκευή του ταραμά
-Τον κ. Ηλία Μυλωνά για την οικονομική ενίσχυση του Ομίλου
 Ευχόμαστε από καρδιάς υγεία, χαρά, και του χρόνου
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΙΤΕΑ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 12ου ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ RALLY ACROPOLIS


Εξήντα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Ράλι Ακρόπολις και γι' αυτό το λόγο το ιστορικό του σκέλος, ο αγώνας που θυμίζει παλιές καλές εποχές, θα έχει εορταστικό χαρακτήρα.
Πρόκειται για το 12ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις που θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, που προσμετρά στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστορικών Ράλι στις κατηγορίες Sporting και Regularity και συγκεντρώνει και στις δύο κατηγορίες συμμετοχές με κύρος από όλη την Ευρώπη.
Η τελετή εκκίνησης θα πραγματοποιηθεί, ως συνήθως, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αλλά στο πλαίσιο του εορτασμού των γενεθλίων θα έχουμε άλλες δύο εκκινήσεις, στο πρότυπο άλλων εποχών αλλά και στο πρότυπο του Ιστορικού Μόντε Κάρλο. Συγκεκριμένα, όλοι οι αγωνιζόμενοι από τη βόρεια και δυτική Ευρώπη θα εκκινήσουν από τη Βερόνα της Ιταλίας, ενώ από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας θα πάρουν εκκίνηση οι αγωνιζόμενοι από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Οι παραπάνω θα συναντηθούν με τους Έλληνες αγωνιζόμενους κάτω από τον Ιερό Βράχο, απ' όπου θα ξεκινήσουν τη μεγάλη περιπέτεια στις απαιτητικές και πανέμορφες διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας.
Αμέσως μετά την εκκίνηση (15 Μαΐου) τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Regularity θα ξεκινήσουν τον αγώνα τους την επομένη το πρωί από την Αθήνα με κατεύθυνση προς την Ιτέα, όπου τα πληρώματα θα διανυκτερεύσουν τόσο την Πέμπτη 16 όσο και την Παρασκευή 17 Μαΐου, για να επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα και την Ακρόπολη το Σάββατο 18 Μαΐου για την τελετή τερματισμού. Οι συμμετέχοντες στην κατηγορία Sporting θα έχουν ένα ασφάλτινο σκέλος την Παρασκευή 17 Μαΐου, το οποίο θα τερματίζει στην Ιτέα, και ένα χωμάτινο το Σάββατο 18 Μαΐου, που θα ξεκινά από την Ιτέα και θα τερματίζει στην Αθήνα. Η τελετή απονομής θα γίνει την Κυριακή 19 Μαΐου στο λόφο του Φιλοπάππου.
ΠΗΓΗ:  www.enet.gr

Ετοιμάζουν τέλος 70 ευρώ το μήνα στις συντάξεις

Ετοιμάζουν τέλος 70 ευρώ το μήνα στις συντάξεις

Η τρόικα με την κάθοδό της στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες "απειλεί" για νέα μέτρα. Ήδη στην κυβέρνηση έχει προκληθεί πανικός, καθώς κατατίθενται σενάρια για νέα μέτρα, με βασικό ένα νέο "κούρεμα" των συντάξεων κατά 70 ευρώ το μήνα ανά συνταξιούχο.
Κι αυτό, ενώ το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει σχεδόν σε 6 δισ. το πρόσθετο ταμειακό πρόβλημα μόνο για το τρέχων έτος.
ΠΗΓΗ: 6 μέρες
ΑΠΟ: www.enikos.gr

ΒΙΝΤΕΟ- Πολεμικό κλίμα στη χερσόνησο της Κορέας

ΒΙΝΤΕΟ- Πολεμικό κλίμα στη χερσόνησο της Κορέας

Κλιμακώνεται η ένταση στη χερσόνησο της Κορέας καθώς ο κομμουνιστικός βορράς διακήρυξε ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τον νότιο γείτονα του.
 
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έστειλαν στην περιοχή δύο βομβαρδιστικά. Από την πλευρά τους Κίνα και Ρωσία ζητούν από τις δυο πλευρές να επιδείξουν την απαραίτητη ψυχραιμία. Δείτε το βίντεο του MEGA.
 


 
ΠΗΓΗ: www.enikos.gr

ΔΕΛΦΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ!


www.doraki.dimosDelfon.gov
Απευθείας ανάθεση από το δήμο Δελφών 20.000 ευρώ σε εταιρεία των ιδιοκτητών του Amfissapress κυρίους Θανάση Παναγιωτόπουλο και Δημήτρη Ψιμούλη
Ένα «δωράκι» για το ξαδελφάκι;;;;
- Σωρεία ερωτηματικά για την κίνηση του δήμου, που είναι μεν νόμιμη, αλλά ωφελούνται δυο στενά συγγενικά πρόσωπα μελών της Δημοτικής Αρχής.
 - Επιχειρήσεις ιδίου εμπορικού αντικειμένου υποστηρίζουν ότι δεν κλήθηκαν να δώσουν προσφορά, ούτε και ενημερώθηκαν.
- Για «άνωθεν εντολές» κάνει λόγο η αρμόδια Αντιδήμαρχος Γιώτα Λαΐνη που υπογράφει την απόφαση ανάθεσης.
Λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2012 δημοσιεύτηκε ο  ΑΔΑ: Β4Μ1Ω9Θ-14Μ που εγκρίνει την απευθείας ανάθεση με ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ προς την εταιρεία ΙΝΦΩΚ ΟΕ., συνιδιοκτησίας των κ. Αθανάσιου Παναγιωτόπουλου και Δημήτρη Ψιμούλη, ιδιοκτητών της ιστοσελίδας αναρτήσεων δελτίων τύπου Amfissapress, .
Η συγκεκριμένη ανάθεση, αν και βρίσκεται εντός του οικονομικού ορίου, των απευθείας αναθέσεων και είναι νόμιμη , δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, τόσο για την τιμή της, που φαντάζει υψηλή - όταν το portal του Επιμελητηρίου κόστισε περί τα 6.000 ευρώ – και μάλιστα το είχε κατασκευάσει ο ένας εκ των μετόχων της ΙΝΦΩΚ- και πιο συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος, όσο και για το στενό βαθμό συγγενείας δύο εκ των βασικών μελών της Δημοτικής Αρχής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο μεν κ. Παναγιωτόπουλος είναι πρώτος εξάδελφος του συνονόματού του, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο κ. Ψιμούλης είναι υιός εξ αγχιστείας της κ. Λαΐνη, την υπογραφή της οποίας φέρει και η εν λόγω απόφαση που έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
 Αξίζει να σημειώσουμε ότι τοπικές εταιρείες και επιχειρήσεις, ιδίου εμπορικού αντικειμένου, επισημαίνουν στην εφημερίδα μας ότι δεν ενημερώθηκαν, ούτε και τους ζητήθηκε προσφορά. Μάλιστα κάποιοι καταγγέλλουν ότι ο δήμος τους προτιμά όταν πρόκειται να τους φορέσει «φέσι», ενώ στα εύκολα, όπως οι απευθείας, τους γυρίζουν την πλάτη.
 Η κίνηση αυτή προκαλεί σωρεία ερωτηματικών, καθώς ουδείς γνωρίζει αν είχαν ζητήσει από άλλες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα προσφορές και αν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο έργο με μικρότερη δαπάνη, δεδομένου ότι ο δήμος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Η κ. Λαϊνη πάντως, στην οποία απευθυνθήκαμε, δεν θυμόταν αν υπάρχουν άλλες προσφορές, αν είχαν ζητηθεί και αν έχουν καταχωρηθεί. Τόνισε όμως ότι αφενός η δαπάνη είναι εντός του ορίου που δίνει ο νόμος για απευθείας ανάθεση και άρα είναι νόμιμη η απόφαση, αφετέρου ότι «για να πάει οτιδήποτε σε απευθείας ανάθεση έχει περάσει τις διαδικασίες προσφορών και προελέγχου».
 Κληθείσα δε να σχολιάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί αυτή η ανάθεση, η οποία φαντάζει σαν ένα «δώρο» σε στενά συγγενικό πρόσωπο, υποστήριξε ότι αυτό δεν αφορά την ίδια. «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που κάνουν δωράκια. Όπως γνωρίζεται ο γαμπρός μου (σ.σ. κ. Δημήτρης Ψιμούλης) είναι πολιτικός μηχανικός και αντιλαμβάνεστε ότι είχα πολλές ευκαιρίες να του κάνω «δωράκια», αν ήθελα», τόνισε κατηγορηματικά.
Η κ. Λαΐνη με απόλυτο τρόπο που δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν δική της απόφαση και της επιβλήθηκε «άνωθεν. «Όπως είναι ανατεθειμένες οι θεματικές αρμοδιότητες ανά αντιδήμαρχο, ελάχιστα πράγματα μπορούν να κάνουν οι ίδιοι. Συνήθως οι αποφάσεις και οι επιλογές γίνονται «άνωθεν». Αυτή είναι η πραγματικότητα», κατέληξε η κ. Λαΐνη.
Εφόσον λοιπόν η κ. Λαΐνη ξεκαθαρίζει ότι η εν λόγω ανάθεση δεν ήταν «δωράκι» από την πεθερά στο γαμπρό, τότε μήπως έχουμε να κάνουμε με «ένα δωράκι για το ξαδελφάκι»;
Όπως και αν έχει με αυτή την κίνηση φάνηκε ότι η απάντηση που έδωσε κάποτε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος κ. Μαντζώρος στο Σύμβουλο της μειοψηφίας κ Δρακάκη, υποστηρίζοντας ότι «δεν γίνεται να φοράμε «φέσια» στους επαγγελματίες για να προμηθευόμαστε υλικά για τη λειτουργία του δήμου και μετά να πηγαίνουμε αλλού και να δίνουμε έργα» -την οποία τότε βρήκαμε αν μη τι άλλο λογική- δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα στα τεκταινόμενα του δήμου.
 Να υπενθυμίσουμε ότι ο σημερινός δήμαρχος κ. Φουσέκης, μας είχε απασχολήσει ως νομάρχης με τις απευθείας αναθέσεις στην δική του εξαδέλφη. Τώρα, μας απασχολούν με ανάθεση σε εξάδελφο στενού του συνεργάτη. Να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσουν, διότι από ότι φαίνεται, η οικονομική κατάσταση δεν είναι αρκετή να απαλλάξει τη δημόσια διοίκηση από τα σόγια και τις συγγένειες.
 Τέλος, θα αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επίσημη απάντηση του δήμου, όπως και την οικονομική και επιστημονική τεκμηρίωση της αρμόδιας υπηρεσίας που θεωρεί ως την πλέον συμφέρουσα τη συγκεκριμένη ανάθεση.
Δείτε ΕΔΩ την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ»
Δείτε το πρώτο άρθρο από τον Επίκουρο Ιτέας ΕΔΩ

ΕΠΑΛ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Γεμίσαμε… Kινέζους! Μπαλάκι οι ευθύνες!


Τελικά ποιος έχει την ευθύνη για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Άμφισσας; Ας μας ενημερώσει κάποιος, γιατί τώρα τελευταία, μου φαίνεται πως όλοι κάνουν τους κινέζους. Από τη μία Δήμος και Περιφέρεια δηλώνουν αναρμόδιοι, από την άλλη ο ίδιος ο Υπουργός στην απάντησή του προς την Βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα και το ΚΚΕ , ξεκαθαρίζει πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρμόδια για τη σχολική στέγη, σε συνεργασία με τις οικίες περιφέρειες», πετώντας το μπαλάκι σε Γαζή και Φουσέκη.
Αλήθεια, εάν γίνει κάποιος σεισμός στην περιοχή, και υπάρξουν ζημιές, κάτι το οποίο φυσικά και απευχόμαστε, ποιος θα έχει την ευθύνη της κατάστασης. Θα γυρίζουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον;
Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές ενεργούμε κατόπιν εορτής, γι’ αυτό όλοι οι συνυπεύθυνοι, ας κοιτάξουν να συντονιστούν προκειμένου να επισκευαστεί το σχολείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και ας σκεφτούν και μερικοί - μερικοί επιτέλους, ότι θα μπορούσαν να πηγαίνουν τα δικά τους παιδιά στο συγκεκριμένο σχολείο!
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ»

Έδιναν λευκά ποινικά μητρώα σε ληστές και τους διόριζαν στο Δημόσιο

ληστεία-ντάσκας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Ορισμένα κυκλώματα της πολιτικής, δεν είχαν αφήσει σχεδόν τίποτα όρθιο. Ακόμα και το πιο απίθανο. Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι  ο παρ’ ολίγον προφυλακισμένος, πρώην υφυπουργός Παιδείας Ανθόπουλος, έκανε συνεννοήσεις για «αρπαχτές» εκατομμυρίων με δάνεια και μίζες (τη μίζα τώρα τη λένε τοκογλυφική δραστηριότητα!) και μέσα στον ιερό χώρο της Βουλής!
Σε άλλες υποθέσεις που ερευνώνται τώρα και δεν σχετίζονται με τον εν λόγω ανθό της πολιτικής (ναι! ο μπλεγμένος στο Πόρτο Καρράς είναι…) αποκαλύπτεται κύκλωμα που δρούσε στα υψηλότατα κλιμάκια και φρόντιζε να αποκτούν λευκά ποινικά μητρώα ληστές, έμποροι ναρκωτικών, πλαστογράφοι αλλά και χρηματιζόμενοι!
Αν και είχαν αμετάκλητα καταδικαστεί, τους έδιναν «χάρη», προκειμένου να διοριστούν σε καίριες υπηρεσίες, όπως στα σώματα ασφαλείας, στην προστασία ναρκωτικών, σε υπηρεσίες που έφεραν όπλα κλπ.
Τα σχετικά ΦΕΚ ερευνώνται τώρα, καθώς υπάρχουν σαφείς πληροφορίες, ότι η «χάρη» δινόταν με πολιτικές παρεμβάσεις και προφανώς έρεε πολιτικό η και άλλης μορφής χρήμα.
Θα αποκαλύψουμε λίαν προσεχώς συγκεκριμένα σοβαρότατα στοιχεία.
ΠΗΓΗ: www.paraskinio.gr

Διαψεύδει η Michelin οτι φεύγει από την Ελλάδα.


Με επίσημη ανακοίνωσή της, η εταιρεία Michelin, διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία έχει την πρόθεση να κλείσει την Ελληνική θυγατρική της.
«Η Michelin δεν πρόκειται να κλείσει την θυγατρική της στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η Michelin προτίθεται να ενισχύσει μακροχρόνια την παρουσία της στις αγορές που έχουν μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης και η Ελλάδα είναι μία από αυτές» επισημαίνει ο David Jean, Commercial Director της Michelin στην Ελλάδα.
 Η Michelin, σύμφωνα με τον κ. David Jean έχει σκοπό να δημιουργήσει μια νέα εμπορική ζώνη. Αυτή η νέα εμπορική ζώνη ονομάστηκε «Europe Centrale Sud» και περιλαμβάνει μαζί με την Ελλάδα, που θα έχει δεσπόζουσα θέση τις: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, FYROM, Κροατία, Κύπρο, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία. Η κεντρική διοίκηση της εμπορικής ζώνης θα έχει έδρα το Βουκουρέστι.
 «Αυτή η νέα οργάνωση δεν θα επηρεάσει τις καθημερινές εμπορικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και δεν θα αλλάξει τίποτα για τους καταναλωτές και τους πελάτες της εταιρείας. Οι εμπορικές ομάδες της Michelin στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες με την ίδια ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων. Η Ελλάδα άλλωστε, θα είναι η σημαντικότερη αγορά για την Michelin στη νέα εμπορική ζώνη και το ελληνικό εμπορικό τμήμα θα δει την περιοχή ευθύνης του να εξαπλώνεται καθώς αναλαμβάνει και την περιοχή της Αλβανίας» αναφέρει ο κ. David Jean και συνεχίζει: «Ο στόχος της νέας οργάνωσης είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των πωλήσεων μεριμνώντας πάντοτε για το όφελος στον τελικό καταναλωτή. Γι' αυτό η εμπορική διαχείριση των πωλήσεων των κρατών αυτών (τιμολόγηση) θα πραγματοποιείται από το Βουκουρέστι».

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ 4.600 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΥΦΗΠΟΥΡΓΟ ΜΗΤΑΡΑΚΗ! ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΟΡΟΪΔΟ ΛΑΕ...

mitarakis
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Παν. Μηταράκης (ΝΔ) ανέπτυξε τέλεια την φορολογική του δήλωση. Τόσο τέλεια που το Δημόσιο του επέστρεψε και 4.587 ευρώ!!!
 Δείτε: - Συνολικό δηλωθέν εισόδημα: 9.237€ - Φόρος (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ) : -4.587€ !...
 Ιδού και το ντοκουμέντο:
mitaraki-epistrofi-forou
Τι λέτε γι' αυτό;; Ο Έλληνας ο φορολοκλέφτης, να σκάσει και να πληρώσει τους φόρους του γιατί αλλιώς τον περιμένει φυλακή.
 
 

ΑΜΦΙΣΣΑ: Ημερίδα «Αναγνώρισ​η και Αντιμετώπι​ση Ψυχιατρικώ​ν Περιστατικ​ών στην Πρωτοβάθμι​α Φροντίδα Υγείας»


Ημερίδα
«Αναγνώριση και Αντιμετώπιση Ψυχιατρικών Περιστατικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
Πέμπτη 4 Απριλίου 2013
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΓΕΝΙΚΟΎ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, τον Ιατρικό Σύλλογο Φωκίδας και το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία «Ακεσώ» πρόκειται να υλοποιήσουν ημερίδα με τίτλο «Αναγνώριση και Αντιμετώπιση Ψυχιατρικών Περιστατικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Η ημερίδα που διενεργείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης σε θέματα ψυχικής υγείας Φωκίδας, Φθιώτιδας και Κυκλάδων (ΕΣΠΑ 2007-13), θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013, στις 11.00, στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας (1 ος όροφος).
Ειδικός στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του συνόλου της ιατρικής κοινότητας, με την πρόσκληση των ιατρών του Νοσοκομείου Άμφισσας, γενικών γιατρών, ειδικευόμενων γιατρών, αγροτικών γιατρών, καθώς και των νοσηλευτών. Απώτερος σκοπός της ημερίδας είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος συζήτησης και αλληλοενημέρωσης των ειδικών της υγείας που θα συντελέσει στην ενίσχυση της δικτύωσης και των συνεργασιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Στις μέρες που διανύουμε, η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των πολιτών από την οικονομική και κοινωνική κρίση έρχεται πλέον ως αναγκαιότητα σε επίπεδο αντιμετώπισης των δυσκολιών από τους ειδικούς. Με τις εισηγήσεις στην ημερίδα θα παρουσιαστούν ειδικές ψυχιατρικές διαταραχές που εμφανίζονται πολύ συχνά στους κόλπους της ιατρικής, θα περιγραφεί η συμπτωματολογία και θα προταθούν τρόποι αντιμετώπισης.
Γενικός σκοπός του προγράμματος ευαισθητοποίησης είναι η αλλαγή της στάσης της κοινότητας απέναντι στην ψυχική νόσο και την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, καθώς και την ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιτελείται στη χώρα.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.
Πληροφορίες στo τηλέφωνο:2265022924 και στο email: omadaergou.fok@gmail.com
Περισσότερες πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr

Στα επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1970 πέφτει η αγοραστική δύναμη των μισθωτών


Τέλος στο επίδομα γάμου από την 1η Απριλίου. Πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Μείωση 30%-40% στις αποδοχές από το 2010 μέχρι σήμερα
Προαιρετική γίνεται από τη Δευτέρα η καταβολή επιδόματος γάμου από τους εργοδότες, κάτι που αυτόματα θα επιφέρει μείωση στους κατώτατους μισθούς των έγγαμων κατά 10%.
Πλήττονται άμεσα όσοι αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και όσοι αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις των οποίων η μετενέργεια έχει λήξει.
Για παράδειγμα έγγαμος υπάλληλος άνω των 25 ετών με πάνω από 9 χρόνια προϋπηρεσίας εισπράττει 820,51 ευρώ τον μήνα (586,08 βασικό, 175,82 ευρώ, επίδομα τριετιών 58,61 ευρώ επίδομα γάμου). Από τη Δευτέρα θα χάσει το επίδομα γάμου και ο μισθός θα περιοριστεί στα 761,9 ευρώ.
Όπως αναφέρει το "Έθνος", επικαλούμενο στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών, που αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, επιστρέφει στα επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1970.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από το 2010 μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο, οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 30% με 40%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργηση των τριετιών, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα, ένας μισθωτός να μπαίνει στην αγορά εργασίας με 586 ευρώ και να βγαίνει με το... ίδιο ποσό.

Κλιμάκιο τεχνικών της Π.Ε. Φωκίδας επισκέφτηκε την Τολοφώνα για εκτίμηση των καταστροφών


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Άμφισσα, 29 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Κλιμάκιο τεχνικών της Π.Ε. Φωκίδας επισκέφτηκε την Τολοφώνα για εκτίμηση των καταστροφών
Στις 26/03/2013 κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας μετέβη στον Παραλιακό οικισμό της Τολοφώνας, μετά την έντονη θαλασσοταραχή της προηγούμενης ημέρας και διαπίστωσε τις βλάβες που έχει υποστεί τόσο το οδόστρωμα του επαρχιακού δρόμου Ερατεινής -  Τολοφώνας, όσο και ο παραλιακός πεζόδρομος.
Τα φαινόμενα αυτά της καταστροφής, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των τεχνικών της Περιφερειακής Ενότητας , δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των έντονων καιρικών φαινομένων αλλά και από το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια ο χείμαρρος Τολοφώνας έχει εκτραπεί στον χείμαρρο Ερατεινής και δεν εκβάλει πλέον στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μην εμπλουτίζεται με υλικό και να μειώνεται σταδιακά η παραλιακή ζώνη.
Προκειμένου το φαινόμενο αυτό να μειωθεί, η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας εκπονεί ήδη μελέτη με τίτλο: «Αλλοιούμενες ακτές παραλίας Τολοφώνας», η οποία ευρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής έγκρισης από την αρμόδια Υπηρεσία του Υ.ΠΕ.Κ.Α. (Ε.Υ.Π.Ε.) προϋπολογισμού 50.000,00€.
Μετά δε, τις καταστροφικές συνέπειες, υπεβλήθη αίτημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης – Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να ενταχθεί η μελέτη και το έργο σε πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κο Ευάγγελο Λιβιεράτο η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κα Παναγιώτα Γαζή


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Άμφισσα, 29 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κο Ευάγγελο Λιβιεράτο η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κα Παναγιώτα Γαζή
Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κο Ευάγγελο Λιβιεράτο είχε η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κα Παναγιώτα Γαζή, για την προώθηση θεμάτων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το έργο «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής Ταμιευτήρα Μόρνου», ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», για το οποίο πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες και να δημοπρατηθεί άμεσα.
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κα ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ

mornos
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
.
Υπογράφηκε χθες η Πληρωμή του Μέτρου 125Α1 του «Δικτύου Ανοικτών Διωρύγων Πεδιάδας Μόρνου Νομού Φωκίδας. Η πληρωμή πού σχετίζεται με την ηρτημένη εσοδεία του έτους 2009 αφορά 362 δικαιούχους στους οποίους θα διανεμηθεί το συνολικό ποσό των 739.733,09 ευρώ.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γρηγόριο Αποστολάκο, σε συνέχεια της συνεργασίας μας, - τον είχα επισκεφθεί πρόσφατα στο γραφείο του για θέματα αρμοδιότητάς του που αφορούν στο Νομό μας, - οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται μετά την ερχόμενη Τρίτη.
Αθήνα, 28 Μαρτίου 2013,
Ασπασία Π. Μανδρέκα
Βουλευτής Φωκίδας.

ΓΑΛΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΡΑΒΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ


Το μπρίκι «Aγιος Σπυρίδων» των Χαράλαμπου, Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Χ. Αρβανίτη, ναυπηγημένο γύρω στα 1860. Στα μέσα του 19ου αι. η γαλαξειδιώτικη ναυτιλία αγγίζει τη μεγαλύτερη ακμή της με 300 περίπου ιστιοφόρα (πηγή: Μουσείο Γαλαξιδίου, «Γαλαξιδιώτικα καράβια», εκδ. «Μέλισσα» 1988).
<--
Tο 1775 το Γαλαξείδι ήταν το τέταρτο ναυτικό λιμάνι του ελληνικού χώρου με 70 μεγάλα καράβια συνολικής χωρητικότητας 10.000 τόννων και πλήρωμα 1.100 ναύτες. Το γαλαξειδιώτικο ναυτικό επωφελήθηκε από τις ανακατατάξεις κατά τους ναπολεόντειους πολέμους και, σύμφωνα με τον Aγγλο κλασικό φιλόλογο και περιηγητή T. Smart Hughes, εκείνη την εποχή, «κάθε μέλος του πληρώματος έχει μερδικό στο καράβι ή το φορτίο. Αυτή η συμμετοχή όχι μόνο ηλεκτρίζει το επιχειρηματικό πνεύμα και τη δραστηριότητα, αλλά και καλλιεργεί τη φρονιμάδα, τη λιτότητα και την αυστηρή οικονομία. Ξερό ψωμί, ελιές, λίγο παστόψαρο και κρασί από το πιο συνηθισμένο είναι το καθιερωμένο σιτηρέσιό τους. Δεν είδα ποτέ λαό να δέχεται με τόση υπομονή τους κόπους και τις στερήσεις...».
Aπώλειες του Aγώνα
Τις παραμονές της Eπανάστασης του 1821, το Γαλαξείδι ήταν μια ανθούσα πολίχνη, που απολάμβανε ένα είδος αυτονομίας παραχωρημένης από τον Αλή Πασά και πολλοί Γαλαξειδιώτες ναυμάχοι αναδείχθηκαν σε μεγάλες μορφές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Οι Κωνσταντίνος και Σπυρίδων Δεδούσης, Δρόσος Βλάμης, Ηλίας Φούντας, Γεώργιος Αλύκουρης, Ανδρέας Καμμένος, Δημήτριος Μουλδής, Ανδρέας Λουκέρης, Δημήτριος Μπακογεωργάκης, Δημήτριος Ανατσίτος όπλισαν τα καλύτερα από τα πλοία τους και τα έθεσαν στη διάθεση του Αγώνα. Ο Ηλίας Μητρόπουλος, ο επικαλούμενος «περιστερά» προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην πολιορκία της Ακρόπολης και ο Σπύρος Δεδούσης «τίμιος πατριώτης και γενναίος κιντυνώδης» σκοτώθηκε στην ίδια πολιορκία. Κι όταν την 23η Σεπτεμβρίου 1821 αποβιβάστηκε στην πολιτεία όλο το τουρκικό στράτευμα, οι Τούρκοι κράτησαν τα 30 από τα 70 πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι της και έκαψαν τα υπόλοιπα.
Από έκθεση του εκτάκτου Επιτρόπου Κ. Μεταξά προς την κυβέρνηση του νεοπαγούς ελληνικού κράτους, το 1830, γνωρίζουμε ότι: «Το Γαλαξείδιον ήδη έχει 650 οικογενείας και συμπεριλαμβάνουν 2.815 ψυχές... Οι Γαλαξειδιώται είναι όλοι σχεδόν ναύται, μετέρχονται οι ίδιοι με τα πλοία των μικρόν εμπόριον, άλλοι ναύται και άλλοι ως έμποροι. Είναι συγχρόνως και κτηματίαι... Η πόλις και η περιφέρεια αυτής έχουσα πέντε καλούς λιμένας και έχοντας οι κάτοικοι 34 πλοία της Αης κλάσσεως και 73 της Βας και ούσα η πόλις παραθαλάσσιος και κατάλληλος δι' εμπόριον, δυνάμεθα να συμπεράνωμεν ότι ημπορεί να κατασταθή εμπορικήν πόλις της Βας τάξεως».
H μεγάλη ακμή
Η πόλη ανέκαμψε γρήγορα από τις απώλειες του Αγώνα και ο στόλος της άρχισε να ξανακτίζεται στα ναυπηγεία του Πειραιά και της Αίγινας αρχικώς, ενώ λίγο αργότερα μετακαλείται από την Αίγινα ο ναυπηγός Καλούδης κι αρχίζουν να κατασκευάζονται ιστιοφόρα σε ταρσανάδες της πόλης. Εκτός από τον Αντώνη Καλούδη, μεταξύ των πρώτων ξένων ναυπηγών ήταν ο Μαστροθανάσης Καϊμάκης από την Aμφισσα και ο γιος του Ιωάννης.
Από το 1840 αρχίζει η αυτόνομη ανάπτυξη του γαλαξειδιώτικου στόλου. Στη φάση αυτή, η ναυπηγική πέρασε κυρίως σε Γαλαξειδιώτες, όπως ο Μαστρογιάννης Κανάτας -του οποίου τη δουλειά συνέχισαν ο γιος και ο εγγονός του-, ο Αθανάσιος Μπακλαής, ο Αναγνώστης Κανέλλου Μιχαλόπουλος, ο Νικόλαος Αναγνώστου Μιχαλόπουλος και ο Κωνσταντίνος Παπαπέτρου. Eτσι, στα 1848, το Γαλαξείδι μπορούσε να καταμετρεί στην ιδιοκτησία των κατοίκων του εκατό πλοία, με χωρητικότητα όμως όχι μεγαλύτερη από διακόσιους τόννους. Την ίδια χρονιά, οι Γαλαξειδιώτες κινήθηκαν για την ίδρυση ασφαλιστικού οργανισμού, πράγμα που το κατάφεραν το 1860, όταν ιδρύθηκε η «Ανώνυμος Κινδυνασφαλιστική Εταιρεία το ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΝ» για να ακολουθήσει η «Αλληλέγγυος Ασφάλεια το ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΝ» και έξι ακόμη αλληλασφαλιστικές εταιρείες που κάλυπταν τους εταίρους τους σε μια μακρά σειρά από τους θαλάσσιους κινδύνους.
Το 1860 βρίσκει το Γαλαξείδι με περισσότερα από 300 πλοία, πολλά ανάμεσα στους 300 και 800 τόννους. Ο ναυτότοπος έχει φτάσει πια στη μεγαλύτερή του ακμή: 15 έως 20 καράβια ρίχνονταν κάθε χρόνο στη θάλασσα. Στα 1875, ο Παπαπέτρος ναυπηγεί το μπάρκο «Αίολος» του Κουζού 1.150 τόννων, ονομαστό για την κομψότητα, τη στερεότητα και τη γρηγοράδα του. Στα 1880, ο Κανάτας ναυπηγεί το εξαίρετο μπάρκο «Γραβιά» του Ιωάννη Μητρόπουλου, 1.050 τόννων, εφάμιλλο του πρώτου.
Tα πανιά μαζεύονται για πάντα
Είναι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αι. που καταγράφεται προϊούσα η παρακμή του ναυτικού της πόλης. Ενώ το 1872 το λιμάνι του Γαλαξειδίου είχε 297 νηολογημένα πλοία χωρητικότητας μεγαλύτερης από 34.629 τόννους, είκοσι χρόνια αργότερα είχε 126 ιστιοφόρα, τα οποία το 1903 περιορίστηκαν σε 92. Οι ναυπηγήσεις άρχισαν να γίνονται αραιότερες. Το 1903 πέφτει στη θάλασσα το τελευταίο καράβι -είναι η μεγάλη σκούνα του Νικολάου Κωστέλλου-, και τα πανιά μαζεύονται για πάντα. Η παρακμή της ιστιοφόρου ναυτιλίας επέφερε τη ναυτιλιακή, αλλά και την πληθυσμιακή παρακμή του Γαλαξειδιού. Πολλοί Γαλαξειδιώτες κατέφυγαν οικογενειακώς στον Πειραιά, όπου υπήρχε ήδη μικρή εστία για δραστηριοποίηση στον εμπορικό κλάδο, ενώ πολλοί συνέχισαν την ενασχόληση με τη θάλασσα στους στόλους αιγαιοπελαγίτικων εταιρειών. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι., σημειώθηκε νέα σοβαρή πληθυσμιακή συρρίκνωση και η γερμανική κατοχή έδωσε ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην επιβίωση του τόπου.
Ποια στοιχεία εμπόδισαν τους παραδοσιακούς καπετάνιους στο Γαλαξείδι να μετατραπούν σε κοσμοπολίτες εφοπλιστές, όπως συνέβη σε άλλους ναυτότοπους του ελληνικού χώρου, δεν έχει ακόμη διακριβωθεί. Μέσα στις ίδιες τις συνθήκες ανάπτυξης του γαλαξειδιώτικου ναυτικού πρέπει να αναζητηθούν ίσως και τα στοιχεία της αδυναμίας προσαρμογής του. Μια νέα απαραίτητη προσέγγιση της ιστορίας του γαλαξειδιώτικου ναυτικού δεν θα απαντά μόνο στις ανάγκες της τοπικής αυτογνωσίας, αλλά θα αποτελεί ένα ακόμη πρόσθετο τοπικό παράδειγμα στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομικής ιστορίας.
Η μικρή χωρητικότητα του γαλαξειδιώτικου ιστιοφόρου τύπου μπρίκι, δεν άντεξε, στα τέλη του 19ου αι., τον αυξανόμενο τότε ανταγωνισμό του ατμόπλοιου. Και στο σημείο αυτό, το ερώτημα της παρακμής του Γαλαξειδιού ως ενός από τους παραδοσιακούς ναυτότοπους, ανάγεται στο ίδιο το ερώτημα της μετάβασης από το ιστίο στον ατμό και τους μηχανισμούς που την επέτρεψαν ή την εμπόδισαν, στο πλαίσιο της οικονομίας του νησιωτικού και παραθαλάσσιου χώρου της Μεσογείου. Στην περίπτωση του Γαλαξειδιού, οι αιτίες που έχουν προταθεί είναι η αδράνεια των παραδοσιακών δομών μπροστά στο καινοφανές, η αδυναμία του Eλληνα να συνεταιρίζεται -απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσών για επένδυση σε ατμόπλοια- και η νοοτροπία του ανεξάρτητου καπετάνιου-ιδιοκτήτη.
Bιβλιογραφία:
1. Eύα Bλάμη, «Γαλαξείδι, η μοίρα μιας ναυτικής πολιτείας», Bιβλιοπωλείον της Eστίας.
2. Γουργουρής Ν. Ευθύμιος, «Το Γαλαξείδι στον καιρό των καραβιών», τόμοι 3, Αθήναι 1982 (έκδοση του Συνδέσμου Γαλαξειδιωτών).
3. Σκιαδάς Ι. Αναστ., «Το Γαλαξείδι.. Μια πανάρχαια ναυτική πολιτεία», Αθήνα 1999.
4. Παναγιωτόπουλος Βασίλης, «Το γαλαξιδιώτικο ναυτικό και τα ζητήματά του: μια σκιαγραφία», στο: «Μουσείο Γαλαξιδίου, Γαλαξιδιώτικα Καράβια», εκδ. Μέλισσα, β' έκδ. 1988.