Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Μανδρέκα και λοιποί για τα βιβλία των αγροτών

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο κατάθεσης προτάσεων αλλαγής αποφασισμένων μέτρων από μέρους κυβερνητικών βουλευτών, προφανώς στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν το κύμα φυγής των ψηφοφόρων τους. Μία από αυτές τις προτάσεις είναι και η πρόσφατα κατατεθειμένη από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων και την αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των αγροτών. Οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί στην βουλή και ως ερώτηση προς τους υπουργούς οικονομικών, διοικητικής μεταρρύθμισης, αγροτικής ανάπτυξης και εσωτερικών κυρίως από βουλευτές περιοχών με μακρά αγροτική παράδοση.
 
Μεταξύ αυτών και η βουλευτής Φωκίδας κα. Ασπ. Μανδρέκα, αν και ο νομός που εκπροσωπεί δεν διαθέτει δυναμικό αγροτικό πληθυσμό ούτε από συνδικαλιστική άποψη ούτε αριθμητικά.
 
Και οι ιδού οι προτάσεις της κας. Μανδρέκα και των συναδέλφων της:
 
Να ισχύσει το «κανονικό σύστημα φορολόγησης» των αγροτών που εφαρμόζεται σήμερα, με την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων και την απόδοση ΦΠΑ που προκύπτει.
Να φορολογηθεί ο αγρότης με συντελεστή φορολόγησης 5-7% επί των καθαρών κερδών, ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια του για τον επόμενο χρόνο. Ο προτεινόμενος συντελεστής 13% θα εξοντώσει τους αγρότες το αργότερο σε μία διετία.
Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τον αγρότη διότι αυτός δεν είναι έμπορος αλλά παραγωγός ο οποίος δεν κάνει λιανεμπόριο αλλά χονδρική πώληση και πουλάει μια φορά το έτος την παραγωγή του.
Να υπάρξει αύξηση του ορίου τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από τις 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ.
Να μπορούν να λάβουν τρίμηνη βίζα οι αλλοδαποί εργάτες γης οι οποίοι σήμερα έρχονται στη χώρα ως τουρίστες και εργάζονται παράνομα με αποτέλεσμα να χάνει το κράτος έσοδα.Με τον τρόπο αυτό και ο αγρότης θα μπορεί να «κολλάει» εργόσημο για να είναι νόμιμος στη δήλωση εξόδων του.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί τί θα γίνει με το εργόσημο των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να απασχοληθούν συστηματικά ως εργάτες γης.
Πρέπει να δοθεί λύση με τα μέλη της οικογένειας του αγρότη τα οποία ασχολούνται συστηματικά ως εργάτες γης.
Πρέπει να εξεταστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την υποχρέωση των συνταξιούχων του ΟΓΑ και των άλλων ταμείων οι οποίοι κινδυνεύουν να απολέσουν τη σύνταξής τους, διότι η τήρηση βιβλίων φορολογικά σημαίνει έναρξη επιτηδεύματος.
 
Με τα παραπάνω οι κ.κ. βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, ζητούν ουσιαστικά προνομιακή φορολογική μεταχείριση μίας κοινωνικής ομάδας όταν οι υπόλοιποι πολίτες σηκώνουν δυσανάλογα βάρη. Και φυσικά δεν θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες «τέλος επιτηδεύματος» και το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, από τον μεγαλοεπιχειρηματία -ακόμη κι αυτός μπορεί να έχει ζημίες- μέχρι τον υπάλληλο με το «μπλοκάκι». Και φυσικά είναι απαράδεκτη η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ειδικά όταν φορολογείται όλο το εισόδημα και όχι τα κέρδη και μάλιστα με υπέρογκους συντελεστές, αλλά όχι μόνο για τους αγρότες.
 
Σχετικά με τα εργασιακά υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών με ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα που θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν σαν πρότυπα. Γι αυτά οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν καταθέτουν ερωτήσεις αλλά προτάσεις νόμου. Όσο για τα βιβλία είναι το μικρότερο πρόβλημα. Τα σοβαρά είναι η υπερφορολόγηση και τα εξοντωτικά πρόστιμα. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι η ερώτηση αυτή καθαυτή αλλά το γεγονός ότι όταν ψηφιζόταν το εν λόγο νομοσχέδιο στο σύνολό τους οι ερωτώντες βουλευτές και η κα. Μανδρέκα ψήφισαν ΝΑΙ σε όλα!
 
Δείτε ΕΔΩ την ερώτηση των βουλευτών που κατατέθηκε στην βουλή.

www.amfissaface.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: