Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Πώς ξεπλένει μαύρο χρήμα η κοσμική ελίτ

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 η Ελλάδα έζησε έναν οργασμό ζωγραφικής απεικόνισης. Ξαφνικά, οι ζωγράφοι έγιναν περιζήτητοι.
 
Η κοσμική Αθήνα και όχι μόνο ζητούσε με μανία να αγοράσει έργα ζωγράφων. Οι κριτικοί τέχνης έκαναν χρυσές δουλειές. Με περισπούδαστο ύφος πωλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Πίνακες από παλιατζίδικα στο Μοναστηράκι πωλούνταν για πίνακες του Παρθένη.
 
Τι είχε γίνει ξαφνικά;
 
Η κοσμική ελίτ είχε αγαπήσει την τέχνη; Όπως αποκαλύπτει το Hot Doc, οι αγοραπωλησίες έργων τέχνης δεν ήταν παρά μία κεκαλυμμένη μέθοδος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές αγόραζαν με μανία έργα ζωγράφων. Μέσα σε δυο δεκαετίες η κοσμική Αθήνα είχε γίνει φιλότεχνη.
Διαβάστε στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Hot Doc, τον τρόπο με τον οποίο γινόταν το ξέπλυμα. Πώς και ποιοι γνωστοί γκαλερίστες αναλάμβαναν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα για λογαριασμό πελατών τους, με το κατάλληλο αντίτιμο. Όπως επίσης και πώς παλιοί πίνακες που αγοράζονταν από το Μοναστηράκι για μερικά ευρώ πωλούνταν ως αυθεντικοί έναντι εκατομμυρίων σε κοσμικούς συλλέκτες.
 
Διαβάστε περισσότερα στο Hot Doc που κυκλοφορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: