Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Κυβερνητική ΑΠΑΤΗ! Χοντρή κι ανήθικη ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΑ στην πλάτη και τον πόνο των ανέργων

Ζητώ εξ αρχής συγγνώμη για τον προκλητικό τίτλο. Νομίζω όμως ότι όσοι μπείτε στον κόπο να το διαβάσετε, στο τέλος θα οδηγηθείτε σε αυτό το συμπέρασμα. τ

του Στρατή Μαζίδη

Πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε η κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων την καταβολή επιδόματος ύψους € 200,00 μηνιαίως σε μακροχρόνια ανέργους. Το ποσό φυσικά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας, του ΦΑΠ, του ΕΕΤΑ και όλων των εξόδων. Ωστόσο επειδή δεν παύει να είναι κάτι, οι μακροχρόνια άνεργοι όπως είναι απολύτως φυσικό, έστω και για ελάχιστα δευτερόλεπτα χαμογέλασαν με αυτό το - ας το πούμε - παυσίπονο.

Άλλωστε τι καταλαβαίνει κανείς όταν ακούει για επίδομα σε μακροχρόνια άνεργους; Μα τι άλλο από Μ Α Κ Ρ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α άνεργους.

Αμ δε!

Πάει ένας απελπισμένος άνθρωπος, γύρω στα 45-50, με όλα του τα χαρτιά στο γκισέ του ΟΑΕΔ το Δεκέμβριο για να αιτηθεί του επιδόματος.

- Ξέρετε δεν το δικαιούστε;
- Μα τι λέτε! Είμαι δύο χρόνια άνεργος!
- Είναι για όσους έληξε η τακτική επιδότηση από το Νοέμβριο και μετά!

Άρα δηλαδή κύριοι της κυβέρνησης, δουλεύετε την κοινωνία, συντριπτικό κομμάτι της οποίας αποτελούν πλέον οι άνεργοι!

Ως μακροχρόνια άνεργος λοιπόν ορίζεται αυτός που απολύθηκε κάποια στιγμή από το Νοέμβριου του 2012 και μετά αλλά όχι κάποιος που βρέθηκε στην ανεργία πχ το 2010 ή το 2011.

Αλλά αν κανείς σας είπε, ότι παρά την παραπάνω ανηθικότητα, τουλάχιστον το επίδομα μπορούν να το λάβουν οι υπόλοιποι, πλανάσθε πλάνην οικτράν.

Διότι ούτε ένα μεγάλο μέρος αυτών μπορούν να το λάβουν. Πριν λίγες ημέρες έλαβα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από κάποιον αναγνώστη, ο οποίος μου διηγήθηκε το παραπάνω περιστάτικο και που επισκέφθηκε τον ΟΑΕΔ έχοντας λήξει η τακτική του επιδότηση τον Ιανουάριο ώστε να λάβει - όπως νόμιζε - το επίδομα των € 200,00.

Προσέξτε λοιπόν τώρα που είναι η επόμενη πουστιά.

Ο άνθρωπος αυτός κάθισε και άθροισε τα εισοδήματά του για το 2013 και είδε ότι δεν ξεπερνά το όριο των € 10.000,00 για το 2013. Και καθώς δεν έκανε τον κόπο να μπει στη σελίδα του ΟΑΕΔ για να δει τις προϋποθέσεις, φτάνει στο γκισέ. Αφού λέει τα σχετικά, μόλις άκουσε για προθεσμία υποβολής της αίτησης δύο μηνών από την ημέρα της λήξης της τακτικής επιδότησης, είπε:

- Μα ξέρετε, πως θα έχω εκκαθαριστικό του 2013 στα τέλη Μαρτίου; Ούτε δήλωση δε θα έχω κάνει.
- Εκκαθαριστικό του 2012 κύριε!
- Μα τότε εργαζόμουν και ξεπερνούσα το όριο των δέκα χιλιάδων.
- Τότε δεν το δικαιούστε. Ο επόμενος.

Εν τω μεταξύ € 10.000,00 εισόδημα, έστω μόνο από μισθωτές υπηρεσίες και αν το διαιρέσουμε δια του 12 και υπολογίσουμε τα δώρα, τότε προκύπτει ότι τελικά το μέτρο αφορά εργαζόμενους που έπαιρναν τον ιλλιγγιώδη μισθό των περίπου € 700,00 το μήνα.

Είναι όπως η απαλλαγή ή η έκπτωση στο ΕΕΤΑ. Έχει τόσες προϋποθέσεις που πρακτικά επωφελούνται μόνο όσοι έχουν καλύβες.

Και σας ρωτώ με τι σειρά μου, όταν λες επίδομα μακροχρόνια ανέργων αλλά δεν το δικαιούνται άνεργοι δύο και τριών ετών, και όταν βάζεις εισοδηματικό κριτήριο όχι τη χρονιά που βρέθηκε ο άνεργος στον άσο, αλλά την προηγούμενη που εργαζόταν πως το χαρακτηρίζεις;

Πουστιά ίσως;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: