Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ομαδικές απολύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Βρούτση - τρόικας

Ομαδικές απολύσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο επίκεντρο της συνάντησης Βρούτση - τρόικας
Μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Τα θέματα που παραμένουν εκκρεμή και αναμένεται να τεθούν, είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να γίνουν οι απολύσεις πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων και το αποτέλεσμα υποβάλλεται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος έχει το δικαίωμα να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει τις απολύσεις.

Πρακτικά, από το 1983 που θεσμοθετήθηκε η διαδικασία αυτή με το νόμο 1387/83, δεν έχει υπάρξει έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό για ομαδικές απολύσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει κατά το παρελθόν την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας (άσκηση «βέτο») του υπουργού Εργασίας πρακτική που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει με εξαίρεση την Ολλανδία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί ότι η νέα διαδικασία ομαδικών απολύσεων θα είχε θεσμοθετηθεί έως το τέλος του 2013 μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης. Τον περασμένο Ιανουάριο, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων είχε συμφωνήσει σε ένα βασικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις.

Σε περιπτώσεις απολύσεων άνω του επιτροπομένου ορίου θα απαιτείται η έγκριση του ΑΣΕ και όχι του αρμόδιου υπουργού, με βασικό κριτήριο την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης που ζητεί τις απολύσεις, ενώ προβλέπονται προστατευτικές διαδικασίες όπως, κριτήρια για την επιλογή των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν, ρήτρες επαναπρόσληψης και σχέδιο αντιμετώπισης των κοινωνικών επιπτώσεων από την απώλεια των θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: