Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Θα μας αλλάξουν τα… φώτα. Νέες απαιτήσεις της τρόικας για 2,5 εκ Έλληνες μέσω ΔΕΗ

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητεί η τρόικα με την κατάργηση των λεγόμενων σταυροειδών επιδοτήσεων, μέτρο το οποίο επηρεάζει περί τους 2,5 εκατ. καταναλωτές.

Μέσω του επικαιροποιημένου μνημονίου επί της ουσίας ζητείται η αποφυγή των σταυροειδών επιδοτήσεων για νοικοκυριά με κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο που τιμολογούνται με τιμή κάτω του κόστους, αλλά και για την αγροτική κατανάλωση που λαμβάνει επιδότηση.

Επωφελημένες σε ποσοστό 4-5% θα είναι μέσω της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου μόνο οι εμπορικές καταναλώσεις μέσης ή χαμηλής τάσης που επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ζητηθεί παράταση έως το τέλος του 2015 για την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, προκειμένου σε συνεργασία με τη ΔΕΗ να δημιουργηθεί η λίστα με τις χαμηλές οικιακές αλλά και τις αγροτικές καταναλώσεις.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμάται ότι η αλλαγή αυτή θα διορθώσει μία «στρέβλωση» του παρελθόντος καθώς, όπως υποστηρίζεται, οι πραγματικοί δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι πολύ λιγότεροι από όσους τις λαμβάνουν σήμερα.

Παράγοντες του υπ. Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι στην κατηγορία της χαμηλής κατανάλωσης συμπεριλαμβάνονται περί τους 2,5 εκατ. καταναλωτές. Ωστόσο η χαμηλή κατανάλωση δεν συνδέεται άμεσα με φτωχά νοικοκυριά, σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και με εξοχικά, ή δεύτερες και τρίτες οικίες.

Για όσους διαπιστωθεί ότι δεν δικαιούνται των επιδοτήσεων, η επιβάρυνση μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 25%!

Αυξήσεις από τον… Απρίλιο

Ήδη πάντως από την 1η Απριλίου οι καταναλωτές θα δουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι ελαφρώς αυξημένη, ενώ επιβαρύνσεις θα υπάρξουν με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕ-ΑΠ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τη μείωση του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που στηρίζεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας.

Αυτό για τους καταναλωτές σημαίνει επί της ουσίας ότι το κόστος της «πράσινης» ενέργειας θα ανέλθει στα 22,5 ευρώ η μεγαβατώρα κατανάλωσης από τα 20 ευρώ που πληρώνουν έως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: