Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΦΩΚΙΔΑ: Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε στο τεράστιο θέμα που λέγεται ΥΓΕΙΑ, μήπως και καταφέρουμε κάτι την τελευταία στιγμή και σώσουμε την κατάσταση. Μια κατάσταση που στο νομό μας έχει γίνει εκρηκτική και επιδεινώνεται ώρα με την ώρα.

 To Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας (ΓΝΑ) τείνει να μετατραπεί σε «ενισχυμένο» Κέντρο Υγείας, μετά και την δραματική μείωση του Προϋπολογισμού από το 2009 έως και σήμερα, που αγγίζει το 45% , ενώ για τα έτη 2013 και 2014 είναι 15% και 15% αντίστοιχα. Mε τόσο μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού το Νοσοκομείο είναι αδύνατο να λειτουργήσει με ασφάλεια.
Το ΓΝΑ είναι γνωστό ότι διαθέτει επείγοντα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εργαστήρια, κλινικές και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Επίσης διαθέτει τις απαραίτητες τεχνικές, λειτουργικές και διοικητικές υποδομές. Το πρόβλημα είναι ότι η υλικοτεχνική υποδομή είναι αναντίστοιχη με την στελέχωσή του σε ανθρώπινο δυναμικό και ειδικευμένους γιατρούς, με αποτέλεσμα το ΓΝΑ να υφίσταται δραματική υποβάθμιση, την οποία μάλιστα κατήγγειλε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.Οι όποιες υποσχέσεις και προσπάθειες των τοπικών παραγόντων , εκ του αποτελέσματος κρίνοντες , απέβησαν άκαρπες.
Οι μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε όλες τις βασικές ειδικότητες: καρδιολόγου, παιδιάτρου, χειρουργικής, ορθοπεδικής, μαιευτικής-γυναικολογίας, αναισθησιολογίας, βιοπαθολογίας, ακτινοδιαγνωστικής, νεφρολογίας, παθολογίας, παρά τους επαναλαμβανόμενους άκαρπους διαγωνισμούς για την κάλυψη κάποιων θέσεων.
Οι λόγοι γνωστοί: Οι μνημονιακές πολιτικές, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδοχές των ιατρών (σε αντίθεση με το κόστος διαβίωσης) και η \"κακή\" φήμη του Νοσοκομείου, πράγμα για το οποίο φρόντισε ιδιαίτερα η προηγούμενη διοίκησή του, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ιατρική κοινότητα. Όσο και αν καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες το υπάρχον προσωπικό δεν είναι δυνατό να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά.
Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις, ιατρικά λάθη, με οτι αυτό συνεπάγεται. Τεράστια είναι επίσης και η έλλειψη στα αναλώσιμα, γεγονός που δυσχεραίνει ή πολλές φορές καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση εγχειρήσεων, ενώ πρόβλημα υπάρχει επίσης και στο μικροβιολογικό τμήμα εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων.
Ίδια και χειρότερη η κατάσταση στα δύο Κέντρα Υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία του νομού.
Το Κέντρο Υγείας Λιδορικίου στην εντατική. Ψυχορραγεί και παραμένει ανοικτό με έναν γιατρό που στέλνεται απο το ΚΥ Ιτέας ή τα περιφερειακά ιατρεία για να καλύψει τις εφημερίες.
Το Κέντρο Υγείας Ιτέας μετά βίας πλέον καταφέρνει τις βάρδιες και αυτό χάρη στην υπερ-προσπάθειας που καταβάλει το προσωπικό, το οποίο βρίσκεται στα όριά του. Ήδη υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για ομαδικές παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού και μάλιστα μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι τραγικό για όλους μας.
Η πίεση που ασκείται σε αυτούς τους ανθρώπους είναι φοβερή. Με μειωμένους προϋπολογισμούς, αποδοχές, με υλικοτεχνική υποδομή που μόλις ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες, με μειωμένο αριθμό συνταγογραφήσεων και ημερών συνταγογράφησης, με μειωμένο έως ανύπαρκτο προσωπικό... είναι λογικό να μην μπορούν να ανταποκριθούν 100% στα καθήκοντά τους, έστω και εάν υπερβάλλουν πολλές φορές εαυτόν.
Ο κόσμος άγεται και φέρεται και βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη και είναι λογικό να είναι εξοργισμένος. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε, οτι για όλη αυτή την κατάσταση, δεν ευθύνονται ούτε οι γιατροί, ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε το πολιτικό προσωπικό του ΓΝΑ ή των Κέντρων Υγείας. Και δεν θα πρέπει η δικαιολογημένη κατά τα άλλα οργή του κόσμου να στρέφεται εναντίον τους.
Είναι χρέος όλων μας να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους στηρίξουμε και μαζί να διεκδικήσουμε από τους κατέχοντες την εξουσία την ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.
 ΒΕΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ - μέλος των ΠΟΛΙΤΩΝ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο περισπουδαστος αυτος κυριος που γνωριζει τοσο καλα τον χωρο υγειας, αντιγραφοντας την ανακοινωση του σωματειου , τοσο καλα ηξερε και τα περιβαλλοντικα στην ανακοινωση του της προηγουμενης βδομαδας ; Τι επαγγελεται ο ¨επα ιζων ¨¨ για να ξερουμε τι βαρυτητα θα δινουμε σε οτι διαβαζουμε ,μιας και οι εποχες ειναι πονηρες .Τις προαλλες ηταν ειδικος εξω απο τα δικαστηρια για το θεμα των καθηγητριων , η πολλη και ανουσια εκθεση στην επικαιροτητα μαλλον εκλογικη ζημια κανει παρα καλο .