Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Επιμένουν στη συνταγή της ανεργίας

Η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Το ποτάμι της ανεργίας φουσκώνει όλο και περισσότερο, απειλώντας να πνίξει κάθε απόπειρα για ανάκαμψη της οικονομίας. Με το πραγματικό παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό, να παραμένει απαξιωμένο και τους νέους με προσόντα να καταφεύγουν στο εξωτερικό, η συνταγή που εφαρμόζεται, για την έξοδο από την κρίση, εξακολουθεί να αποτελεί το σίγουρο δρόμο προς την αποτυχία.
Σε αυτή τη συνταγή επιμένει η τρόικα, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκρύπτει από τους πολίτες το εύρος των κλιμακούμενων απαιτήσεων των δανειστών. «Πουλούν» αισιοδοξία, μιλούν για «σκληρή γραμμή», ενώ οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης μαρτυρούν ότι δεν υπάρχει ούτε ενιαία στάση, αλλά ούτε και κοινές διαπιστώσεις, ακόμα και εντός του υπουργείου Οικονομικών.
Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα μέχρι την Κυριακή, όταν και θα αποκαλυφθεί το πραγματικό εύρος των υποχωρήσεων της κάθε πλευράς. Η τρόικα δείχνει να μη συμμερίζεται την ανάγκη για διανομή του πλεονάσματος, σύμφωνα με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, και πιέζει να «πέσει» χρήμα στην αγορά.
Σε ποια αγορά, όμως, όταν η ζήτηση μειώνεται όλο και περισσότερο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας εξακολουθεί να ανεβαίνει; Ποια ανάπτυξη και ποια ανάκαμψη μπορεί να ζήσει η χώρα εάν δεν λυθεί το θέμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας; Και ποιων θέσεων, όταν ήδη στην Ελλάδα η μισθωτή εργασία είναι στο 63,1%, πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο στην Ε.Ε., όπου ανέρχεται στο 80% των απασχολουμένων;
Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ανεργία σκαρφάλωσε στο 27,5 % στα τέλη του 2013 και αναμένεται να φτάσει στο 29% στα τέλη του χρόνου. Και τα στοιχεία αναφέρονται στην επίσημη ανεργία, που εμφανίζει ρυθμό ετήσιας ανόδου 5,77%, πλήττοντας κυρίως γυναίκες και νέους.
Στις ηλικίες μέχρι 24 ετών η ανεργία ανεβαίνει στο 57%. Το ποσοστό των νέων ανέργων -όσων δεν εργάστηκαν στο παρελθόν- είναι στο 23,3% του συνόλου, ενώ όσων αναζητούν εργασία για διάστημα άνω των 12 μηνών στο 72%! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Και σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η μεν κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενώ οι δανειστές επιμένουν σε «προαπαιτούμενα» και αριθμούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: