Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ: ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ

  Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η
Αθήνα 12.3.2014
 
Ευστ. Μαρματάκη                        Προς το Δήμο Δελφών       
πρώην Προέδρου της                   Πρόεδρο του  Δ.Συμβουλίου Κοιν.Πεντεορίων               
Γαλαξίδι Τ.Κ. 33052
ΘΕΜΑ . ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ
( Ν.3463/2006,3851/2010 και 3983/2011 )
Κύριε Πρόεδρε ,
Βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από την ενημέρωση που είχα τόσο από εσάς όσο και από τον κ. Γ.Γραμματέα σχετικά με το παραπάνω θέμα προκύπτουν τα παρακάτω .
Επίσης παραμένει αναπάντητο ένα βασικό ερώτημα .
 
α) Απόδοση του ποσοστού 20% στη Δ.Ε. Γαλαξιδίου.
Η αντίθεσή μας στο θέμα αυτό δε νομίζω ότι επιλύεται από  τη θέση ισχύος που κατέχετε αλλά από την προσφυγή στο αρμόδιο Υπουργείο κάτι που επιμελώς έχει αποφύγει ο Δήμος αν και εγγράφως έχω γνωρίσει τις απόψεις μου στον κ. Δήμαρχο από τις 31/8/2012 και στην Αντιδήμαρχο κ.Μ. Γουργουρή από τον Ιανουάριο του 2013 !!!
 
β) Επίσπευση εκτέλεσης έργων
Το Μάρτιο του έτους 2011 έγγραφα είχα ενημερώσει τον τότε Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Γαλαξιδίου για την προετοιμασία στο τέλος του έτους σύνταξης τεχνικού προγράμματος ενόψει των αναμενόμενων εσόδων από τις ΑΠΕ.Τις δε συνεχείς προφορικές οχλήσεις μου προς τον κ. Δήμαρχο ακολούθησαν τα έγγραφα μου προς το Δήμο (Απρίλιο και Ιούνιο του 2012)
Για τη λειτουργία των ΑΠΕ της περιόδου 2010-2011 ο Δήμος πιστώθηκε το Νοέμβριο του 2011 και Φεβρουάριο του2012.
Παρά ταύτα σε υπηρεσιακή σύσκεψη του Δήμου αποφασίστηκε να δοθεί οδηγία στις Κοινότητες της Δ.Ε. Γαλαξιδίου να συντάξουν τεχνικά προγράμματα για το έτος2013– εκτός της Βουνιχώρας και Πεντεορίων που δόθηκε προφορική εντολή από τον κ. Δήμαρχο, παρουσία Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων στις πλατείες των χωριών στις 21.8.2012, λόγω έντονης αντίδρασης των πολιτών , για άμεση κατάρτιση των τεχνικών προγραμμάτων.
Επίσης υπήρξε δέσμευση επιστροφής στις Κοινότητες της τυχόν διαφοράς μεταξύ των ποσών της διακήρυξης του μειοδοτικού διαγωνισμού και της προσφοράς .
Η παραπάνω απόφαση σε συνδυασμό με τις συνεχείς τροποποιήσεις των τεχνικών προγραμμάτων από τα Τοπικά Συμβούλια και τις προφορικές τροποποιήσεις στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. έχουν να επιδείξουν την εκτέλεση ενός μόνο έργου , της κεραμοσκεπής και βαψίματος του κτιρίου της Κοινότητας Πεντεορίων τον Ιανουάριο του 2014 αν και η απόφαση του Τ.Σ. είχε ληφθεί στις 21.9.2012 και σε αντίθεση με την δέσμευση του κ.Δημάρχου το έργο έγινε με ανάθεση !!! και
γ) Έλεγχος της τύχης των εσόδων από τις ΑΠΕ
Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία ενημέρωση από την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου , στην οποία είχατε διαβιβάσει το έγγραφο που σας είχα στείλει , σχετικά με τη διαδρομή και την τύχη των ποσών που πιστώθηκε ο Δήμος από τα έσοδα των ΑΠΕ από το Νοέμβριο του έτους 2011 μέχρι και σήμερα.
 
Ενδεικτική η παρακάτω καταγραφή των ημερομηνιών χρή-σεως των ΑΠΕ και του υπολοίπου λογαριασμού πίστωσης .
χρήση των ΑΠΕ μέχρι 31/12/2011 υπόλοιπο 258.418,87 €
>> >> >>  30/04/2012   >>   340.144,95 €
>> >> >> 30/06/2012 >> 383.333,86€
>> >> >> 30/11/2012 >> 439.272,96 €
>> >> >> 28/02/2013 >> 512.797,75 €
 
Κύριε Πρόεδρε ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα που έχουν τα έσοδα των ΑΠΕ για τις τοπικές κοινωνίες προέβλεψε ώστε εκτός από τη λογιστική τήρησής τους σε ειδικό κωδικό , την παρακολούθηση από δικλείδα ελεγκτικού μηχανισμού της εκτέλεσης των έργων που έχουν αποφασίσει τα Τοπικά Συμβούλια και την τήρηση-φύλαξη των ποσών αυτών ξεχωριστά από λοιπές χορηγήσεις( προγράμματα ΣΑΤΑ , ΕΣΠΑ κ.ά. ) .
Μάλιστα σε Δήμους που δεν είχαν ταμειακή διαχείριση όρισε η φύλαξη των χρημάτων να γίνεται στις ΔΟΥ !!!
Ύστερα από τα παραπάνω και με την επισήμανση ότι το συνολικό ποσό για τη Δ.Ε.Γαλαξιδίου είναι 264.193,43 € το 80%του οποίου αφορά για έργα και το υπόλοιπο 20% ανήκει στην α΄ περίπτωση σας επισημαίνω ότι διάχυτη είναι η γνώμη των πολιτών της Δ.Ε. Γαλαξιδίου ότι τα έργα εντέχνως έχουν καθυστερήσει γιατί το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων από τα έσοδα των ΑΠΕ έχει αναλωθεί από το Δήμο ,κατά παράβαση των νόμων , για άλλες υποχρεώσεις του .
Κύριε Πρόεδρε , δοθείσης της ευκαιρίας , θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω τη δικαστική διαμάχη που έχει ιδιώτης ( ενάγων)κατά του δημοσίου (εναγόμενος) για περιοχή στην οποία συμπεριλαμβάνεται , εκτός λάθους , και η τοποθεσία ΤΣΙΤΟΜΗ , όπου λειτουργούν τρεις ανεμογεννήτριες δικαιοδοσίας της Κοινότητας Γαλαξιδίου .
 
Εφόσον ισχύει αυτό κι επειδή η Κοινότητα έχει έννομο συμφέρον δε θα έπρεπε ο Δήμος να παρευρίσκεται στη δίκη ως υπεράσπιση του εναγομένου ;
 
Υπάρχει κίνδυνος απώλειας εσόδων από τις ΑΠΕ για το Γαλαξίδι εκτός αν η νομική υπηρεσία του Δήμου γνωρίζει το θέμα και το χειρίζεται αναλόγως . Και όλα αυτά χωρίς να αντιτίθεμαι στο αναφέρετο δικαίωμα του ενάγοντος για διεκδίκηση των όσων θεωρεί ότι του ανήκουν.
 
Ήδη η δίκη , με αίτηση του ενάγοντος , έχει αναβληθεί δύο φορές και μάλλον τον Μάϊο έχει οριστεί η τρίτη και τελευταία .
Κοιν. - κ.Δήμαρχο
- κ. Γ. Γραμματέα
- Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
- Νομική Υπηρεσία
- Αντ/ρχο κ.Γουργουρή
- Κοιν. Γαλαξιδίου
Ο ενεργός πολίτης Ευστάθιος Μαρματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: