Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Δ.Σκαρμούτσος: "Χωρίς συνταγή" στη Φωκίδα. Δείτε την εκπομπή

Ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος επισκέφτηκε τη Φωκίδα αλλά και την Αράχωβα, μέσα από την εκπομπή "Χωρίς Συνταγή".
Η εκπομπή προβλήθηκε το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014.

Περιγραφή επεισοδίου
 
Πρώτη στάση το Γυαλί - Καφενέ, ένα ιστορικό καφενείο στο κέντρο της 'Αμφισσας, ο χώρος αυτός υπήρξε η θεατρική σκηνή της πόλης για πάνω από 50 χρόνια με πολλούς διάσημους να παρελαύνουν! Ο ιδιοκτήτης του, ο κύριος Θανάσης φτιάχνει καφέ στο μπρίκι και αφηγείται την ιστορία του μαγαζιού με το δικό του μοναδικό τρόπο.
 
Ο ελαιώνας της 'Αμφισσας είναι ο αρχαιότερος και ο μεγαλύτερος της Ελλάδας με πάνω από ένα εκατομμύριο ρίζες. Στο χωριό Χρισσό «ο σεφ χωρίς συνταγή» επισκέπτεται το ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού, συναντά παραγωγούς και δοκιμάζει φρέσκο λάδι τη στιγμή που βγαίνει από το λιοτρίβι!
 
Το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, το σπληνάντερο χαρακτηρίζουν τη Ρούμελη. Ο Γιώργος Φούρλας ένας μάστορας στο είδος, φτιάχνει όλα αυτά τα παραδοσιακά και αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της σούβλας! Η υπόθεση όμως σηκώνει και γλυκό, έτσι όσο ψήνονται τα κρεατικά, ο Δημήτρης ετοιμάζει με την κυρία Γιώτα κοκοτάκια, τις στερεοελλαδίτικες δίπλες.
Αυτή είναι η εποχή που τα τυροκομεία της Αράχοβας φτιάχνουν το διάσημο τοπικό τυρί, την φορμαέλα και από ένα τέτοιο γεγονός δε θα μπορούσε να λείψει ένας μάγειρας. 'Ετσι λοιπόν, μια ενδιάμεση στάση στο τυροκομείο της οικογένειας Μπακολουκά λύνει όλες τις απορίες του Δημήτρη σχετικά με την παρασκευή αυτού του ιδιαίτερου τυριού.
 
Το ταξίδι ολοκληρώνεται στο μαγευτικό Γαλαξίδι. Εκεί ο Δημήτρης συναντά το μάγειρα και ζωγράφο Γιώργο Μηνά-Γαλαξιδιώτη, στο παλιό λιοτρίβι του παππού του, που σήμερα είναι και ταβέρνα και γκαλερί. Φτιάχνουν μια μικρασιάτικη συνταγή, τα μύδια της γιαγιάς Μαλάμως.
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατι δεν εδειξε και την Ιτεα?Αρχαιολογικης αξιας ειναι και τα περισσοτερα μαγαζια στην παραλια.Αν δειτε τα τραπεζοκαθισματα διπλα στην παιδικη χαρα και παραδιπλα που τα εχουν παρκαρισμενα μονο 100 χρονια πριν σου θυμιζουν.Αν δειτε τις πλαστικες τεντες σε πολλα ,νομιζεις οτι ειναι σε εγκαταλειψη.Οι δημαρχοι που ψηφιζονται δεκαετιες τωρα, και προ κρισης, τα εκατομυρια που περασαν απο τα χερια τους δεν τα εριξαν για το καλο της Ιτεας.
Τωρα την τελευταια στιγμη πριν τις εκλογες, γινεται η στρωση ενος μικρου κομματιου της παραλιακης βολτας(και πρεπει να πω οτι φαινεται οτι θα γινει πολυ ομορφο).
Αλλα η Ιτεα για να κατεβει ο καθε Σκαρμουτσος να την κινηματογραφησει θελει και αλλα πολλα.
Θελει να αλλαξουν ριζικα τα μισα μαγαζια της παραλιας(μαλιστα τα κομματια τους πανω απο τον δρομο ειναι ακομη χειροτερα)!!!Γυρω απο το σκακι να γινει κατι ομορφο, οχι αυτο το συνοθυλευμα που δεν μπορεις να περασεις.
Να επεκταθει η βολτα απο τον ΜΩΛΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΙΡΡΑ με ωραια επιστρωση (αυτο θα αναζωογονησει και το παραλιακο Ναυσικα), να γινουν αλλαγες στο Τροκαντερο κλπ
Υπαρχει κανεις που προεκλογικα θα αναλαβει συγκεκριμενες δεσμευσεις, η ολα θα ειναι φλου για τα ψηφαλακια?
(Αν θυμαμαι καλα η παρουσα δημοτικη αρχη ειχε υποσχεθει αλλαγη σωληνων νερου και λυση του αποχετευτικου.Την ειδατε?)

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΡΩΣΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΙΚΟΥΣ ΜΩΛΟΥΣ ! ΘΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑΞΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ ! ΘΑ ΦΩΤΙΣΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΠΑΡΚΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ! ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΕΓΑΣΛΛΥΤΕΡΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ! ΘΑ ΜΑΖΕΥΩ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ! ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΩ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ! ΘΑ ΣΑΣ ΦΕΡΝΩ ΜΠΑΛΛΕΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ! ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ !!!!! ΘΑ ΜΕ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ?????