Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, η ΝΔ κλυδωνίζεται. Του Γ. Δελαστίκ

Φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, ταξιτζήδες, κτηνοτρόφοι. Ψηφοφόροι της ΝΔ ήταν κατά πλειοψηφία οι επαγγελματίες που δραστηριοποιού­νταν στους κλάδους αυτούς.

Τώρα όμως εξαιτίας του πολυνομοσχεδίου περνούν συντριπτικά στο στρατόπεδο των ορκισμένων εχθρών του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου. Τους καταστρέφει και αυτούς η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Οπως έχει ήδη καταστρέψει σχεδόν κάθε κοινωνικό στρώμα και επαγγελμα­τική ομάδα στην Ελλάδα. Μόνο πολλοί συνταξιούχοι και τμήματα αγροτών έχουν παραμείνει ως μεγάλα κοινωνικά στρώματα που ακόμη ψηφίζουν τη Δεξιά. Ο λόγος είναι ότι με τις διαρκώς μειούμενες συντάξεις τους ζουν ολόκληρες οικογένειες των παιδιών και των εγγονών τους!

Οι πολιτικές συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι πολύ σοβαρότερες και βαθύτερες από όσο φαντάζεται πολύς κόσμος. Απειλούν να στερήσουν το κατεστημένο από μεγάλα κόμματα, ικανά να εκπροσωπήσουν με στιβαρό τρόπο τα συμφέροντά του, εξασφαλίζοντας όμως παράλληλα και εκτεταμένη λαϊκή επιρροή. Διακυβέρνηση με συνάθροιση κομμάτων του 15%, του 10% και του 5% δεν είναι σοβαρή.

Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα ως κόμμα-πυλώνας του συστήματος. Μέσα σε δυόμισι χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου από τον κολοφώνα του 44% το καταπόντισε στο 13% και ήδη κατατάσσεται στα κόμματα με μονοψήφιο ποσοστό. Νέο κεντροαριστερό κόμμα που να διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ και να κινείται στο πλαίσιο του 30%, του 40% ή και παραπάνω όχι μόνο δεν έχει φτιαχτεί, αλλά και ούτε φαίνεται στον ορίζοντα για το ορατό μέλλον. Σίγουρα αυτό συνιστά απώλεια για το κατεστημένο. Δεν θα ήταν σοβαρή η ζημιά αν περιοριζόταν στον έναν από τους δύο πυλώνες του κομματικού σκηνικού. Η κρίση όμως συγκλονίζει και τον δεξιό κομματικό πυλώνα.

Η ΝΔ κλυδωνίζεται βίαια από την πολιτική του Σαμαρά. Πλέει πλησίστια προς διαλυτική πολιτική κρίση ανάλογη με αυτήν που εκμηδένισε το ΠΑΣΟΚ. Αν όντως οι κάλπες των ευρωεκλογών δείξουν ότι η ΝΔ κυμαίνεται πλέον σε ποσοστό της τάξης του 20% συν-πλην μία-δύο εκατοστιαίες μονάδες, δεν υπάρχει σωτηρία για τη ΝΔ! Ακόμη και σήμερα άλλωστε τη ΝΔ ψηφίζουν μόνο οι 2 από τους 3 συντηρητικούς ψηφοφόρους - ο άλλος ψηφίζει ή τους αντιμνημονιακούς Ανεξάρτητους Ελληνες ή την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή.

Χωρίς κυβέρνηση είναι αδύνατον να λειτουργήσει οποιοδήποτε επιχειρηματικό κατεστημένο. Με το ΠΑΣΟΚ όμως «ξοφλημένο», αν σε δύο μήνες περιδινείται και η ΝΔ σε υπαρξιακή κρίση και καταρρέει και η κυβέρνηση «ανάγκης» Σαμαρά-Βενιζέλου, τι θα κάνει σε πολιτικό επίπεδο η ελληνική άρχουσα τάξη; Δεν έχει πολλές επιλογές. Στην πραγματικότητα έχει μία και μόνη.

Θα στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ! Δεν έχει άλλη επιλογή! Φυσικά και δεν αρέσει στο σύστημα ο Τσίπρας. Σαφώς και προτιμούν τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο και εκατοντάδες ομοίους τους. Οι οικονομικοί παράγοντες όμως διακατέχονται από έναν ρεαλισμό. Μια δυσάρεστη κυβέρνηση είναι πάντα προτιμότερη από το χάος της ακυβερνησίας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δυνατότητα διακυβέρνησης, θα τον στηρίξουν, δεν θα τον ανεχθούν απλώς!

Με σταυρωμένα χέρια δεν θα καθίσουν. Αφενός θα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να τον ενσωματώσουν πλήρως στο σύστημα. Θα πετύχουν; Την έκβαση θα τη δούμε στην πράξη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ, Η.. ΤΡΟΜΠΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ..ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ!!!!