Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Γ. Κατρούγκαλος: "Ισχυροί θεσμοι άμεσης δημοκρατίας το φάρμακο στην έκπτωση της πολιτικής"



Με αξιοσημείωτη παρουσία κοινού και πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η εκδήλωση της δημοτικής παράταξης "Πολίτες στο Προσκήνιο" με θέμα Μνημόνια, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Άμεση δημοκρατία και με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κι υποψήφιο ευρωβουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στην εκδήλωση, ομιλητές και κοινό αναζήτησαν απαντήσεις στα σύγχρονα αδιέξοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην αναζωογόνησή της με ισχυρές, ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες "ενέσεις" αμεσοδημοκρατίας καθώς και στη δημιουργία νέων συλλογικοτήτων που σκοπό οφείλουν να έχουν την εμβάθυνση της δημοκρατίας, ιδίως σε εποχές πολυεπίπεδης κρίσης, με την ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών και την προαγωγή και προάσπιση των συμφερόντων τους.
Εισήγηση κας. Κασούτσα
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό-παρέμβαση του υποψηφίου δημάρχου των "πολιτών" κ. Παν. Μέγκου. Πρώτη ομιλήτρια ήταν η δικηγόρος κι υποψήφια σύμβουλος της κίνησης κ. Γιώτα Κασούτσα. Στην τοποθέτησή της, που ήταν επικεντρωμένη σε ζητήματα άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας σε επίπεδο Ο.Τ.Α. , επεσήμανε τα εργαλεία και τις μεθόδους για την ουσιαστική εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών στη ζωή του Δήμου και την ισχυρή ανάγκη αντικατάστασης του παρωχημένου δημαρχοκεντρικού και συγκεντρωτικού συστήματος. Από τις προτάσεις της κ. Κασούτσα σημαντική ήταν η αναφορά στιςΚανονιστικές αποφάσεις, ένα είδος δηλαδή νέου κοινωνικού συμβολαίου της δημοτικής αρχής με τους δημότες. Ενδεικτικά, τονίστηκε η ανάγκη διαβούλευσης για αποφάσεις που μπορεί να αφορούν ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, η προστασία του αστικού πρασίνου, ο πολεοδομικός σχεδιασμός ή οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.
Άλλα θεσμικά ανάλογα όργανα μπορεί να είναι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η Επιτροπή Τουρισικής Προβολής κι Ανάπτυξης, το Συμβούλιο ένταξης μεταναστών και το Τοπικό Συμβούλιο πρόληψης παραβατικότητας. Έμφαση έδωσε, επίσης, η κ. Κασούτσα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, το οποίο μπορεί να αποβεί κεντρικό όργανο χάραξης τοπικών πολιτικών.
Τοποθέτηση Κ. Κατρούγκαλου
Το πρώτο μέρος της ομιλίας του κ. Κατρούγκαλου αφιερώθηκε στην πολιτική των μνημονίων και σε εμβάθυνση γύρω από τις σχετικές πολιτικές. Ο γνωστός συνταγματολόγος τα χαρακτήρισε ως "είδος παγκοσμίου πολέμου" κι αφού ανέλυσε τη συνειδητή αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, έτσι όπως αναπτύχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την περίοδο 1950-1980, από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριάρχησαν και κυριαρχούν έκτοτε, στάθηκε στην απορύθμιση και την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με κύριο ωφελημένη την ιδιωτική κερδοφορία.
Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλασσε στη διόγκωση των ευρωπαϊκών περιφερειακών ανισοτήτων και στη διόγκωση του χάσματος μεταξύ Βορρά-Νότου, λόγω της μερκελικής πολιτικής, που απειλεί, κατά τον κ. Κατρούγκαλο τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Eνώ στην Ευρώπη ασκούνται περιοριστικές οικονομικές κι εισοδηματικές πολιτικές, απότοκες της γερμανικής νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, στις ΗΠΑ, αντίθετα επιφυλάσσονται επεκτατικές ανάλογες. Ερχόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, τονίστηκε ως επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας οι "αμαρτίες" του πολιτικού μας συστήματος. Κεντρικό ρόλο στην Κρίση απέδωσε ο καθηγητής του Συνταγματικού δικαίου στη "μη παραγωγική-παρασιτική" ελληνική αστική τάξη, ενώ υπογράμισε πως τα μνημόνια επαναλαμβάνουν τις πολιτικές που έφεραν την κρίση. Κλείνοντας τις αναφορές του στις μνημονιακές πολιτικές, δήλωσε αισιόδοξος, μιας κι αυτές επετάχυναν τη διάλυση του παλιού πολιτικού συστήματος.
Περνώντας στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ο κ. Κατρούγκαλος στηλίτευσε τον αντιδημοκρατικό κι αντισυνταγματικό συνάμα τρόπο με τον οποίο πέρασαν στη Βουλή πλειάδα νόμων, είτε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είτε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στοιχεία που συνέδραμαν στην ποιοτική έκπτωση της δημοκρατίας στη χώρα μας και συντέλεσαν στην άνοδο του νεοναζισμού. Ως "φάρμακο" σε αυτή την εξέλιξη ο κ. Κατρούγκαλος θεωρεί την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών στο νέο Σύνταγμα, σε μια δραστική συνάρθρωση της αντιπροσωπευτικής με την άμεση δημοκρατία.
Ειδικότερα, με την Ανακλητότητα αιρετών που σημαίνει ότι με ένα ικανό αριθμό υπογραφών θα μπορούν οι δημότες να ανακαλούν την εντολή προς τον αιρετό που έχει εξωκοίλει από τις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Τόνισε την ανάλογη αποτελεσματικότητα τη εμπειρίας αυτής στις ΗΠΑ κι αλλού, ενώ σημείωσε επιπρόσθετα πως έτσι ελέγχεται δραστικότερα η ροή του "μαύρου" πολιτικού χρήματος. Επίσης, εφαρμόσιμοι αμεσοδημοκρατικοί θεσμοί μπορεί να είναι η Λαϊκή Νομοθετική Πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία, αφου προηγηθεί ένας ικανός αριθμό υπογραφών των πολιτών, πάλι, αυτοί θα μπορούν να εισηγούνται και να γίνονται αποδεκτοί νόμους και μέτρα που προάγουν τα συμφέροντα και την ποιότητα ζωής των δημοτών, καθώς, επίσης, τα Κυρωτικά ή Ακυρωτικά δημοψηφίσματα. Με τη συνταγματική πρόβλεψη αυτή οι πολίτες θα μπορούν, ύστερα από διενέργεια στοχευμένων δημοψηφισμάτων, να δίνουν ισχύ ή να ακυρώνουν μια δημοτική πρωτοβουλία που θα συνιστά εξέλιξη που θα προάγει ή θα επιβαρύνει τη ζωή των δημοτών.
Συζήτηση με τους πολίτες
Η εκδήλωση ήταν στοχοπροσηλωμένη προς τους πολίτες του Δήμου και στο πλαίσιο αυτό δε θα μπορούσε να λείψει κι ο διάλογος του κοινού με το διακεκριμένο Συνταγματολόγο. Τα θέματα που θίχτηκαν κι αναλύθηκαν αδρομερώς ήταν η γενικότερη εμβάθυνση γύρω από ζητήματα άμεσης δημοκρατίας, το ελληνικό χρέος κι η δέουσα αντιμετώπισή του, οι τρόποι εξόδου από την κρίση, τα μνημόνια κι οι εναλλακτικές που υπήρχαν και που μπορεί να προκύψουν. Επίσης, το ενδιαφέρον αρκετών πολιτών συγκέντρωσε το θέμα των δημοψηφισμάτων σε θέματα της κεντρικής πολιτικής, καθώς κι ο προβληματισμός γύρω από τον "Καλλικράτη", τις σωρευμένες εμπειρείες από την ως τώρα εφαρμογή του, οι εναλλακτικές κι οι τρόποι άρσης των στρεβλώσεων που έχει παρατηρηθεί ότι παράγει.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φωτογραφιες απο την αξιοσημειωτη παρουσια πολιτων δεν βλεπω ,εκτος μια που δειχνει τις πορτες εξοδου .Μαλλον ουτε οι υποψηφιοι δεν παρεστησαν .

Ανώνυμος είπε...

θαυμασια ομιλια ερωτησεις και απαντησεις χωρις περιορισμο και μια απλη ιστορικη ανασκωπηση για το πως φτασαμε στη κριση για να το καταλαβουμε ολοι μα ολοι,λυσεις για το μελλον νομικα κατοχυρωμενες και το συμπερασμαΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΕΣ.Ευχαριστο απο καρδιας τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟγια την υπεροχη εμπειρια

Ανώνυμος είπε...

Με σαφείς αιχμές κατά του συνυποψηφίου του Δημήτρη Χριστόπουλου και κατά των χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Σαμπιχά, αποχώρησε το Σάββατο από την λίστα του ευρωψηφοδελτίου ο συνταγματολόγος Ηλίας Νικολόπουλος.

ΠΑΙΔΙΑ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ..

Ανώνυμος είπε...

φωτογραφιες με προσωπα απο αυριο το βραδυ.
π σ π

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΕΔΕΙΧΘΕΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ η ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ η ΠΕΡΝΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ !!!!! η ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ η ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙ !!! ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ !!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτος δεν ηταν που μαζι με Βαρουφακη και κατι αλλους το επαιζαν ανεξαρτητοι και καταστροφολογουσαν εναντιον της χωρας , οτι πτωχευσαμε και δεν προκειται να δουμε ασπρη ημερα ? Ετσι εξηγηται γιατι καποιοι φωστηρες οικονομολογοι κ.λ.π. που τελευταια μετα το πρωτογενες , το οποιο δεχεται η Ε.Ε. και πληθος καθηγητων οικονομολογων του εξωτερικου , εξαφανιστηκαν απο τις τηλεορασεις ! Αντε να δουμε τι αλλο μας επιφυλασσει το Συριζα αρκει να κυβερνηση .! Μεχρι τωρα εχουμε την αποκαλλυψη των οικονομολογων , το ρατσιστικο και το ανθελληνικο-προδοτικο προσωπο του και του Τσιπρα , που νομιζει οτι η διακυβερνηση ειναι ενα απο τα πλουσια παιχνιδια που επαιζε μικρος !!!!!!!!!!!!!