Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Παρέμβαση Ν.Στουπή σχετικά με την Ηθική στην Πολιτική



«Η ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»
Πορευόμαστε προς τις Αυτοδιοικητικές Περιφερειακές  εκλογές του Μαίου. Κρίσιμο θέμα αποτελεί για όλους μας η πορεία αυτή να μην επηρεάσει την συνέχιση λειτουργίας του θεσμού και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του λαού μας. Θέμα που κυρίως αφορά αυτούς που ασκούν διοίκηση αλλά και την αντιπολίτευση. Σε ότι με αφορά, εξ αρχής έχω δηλώσει πως ανεξάρτητα της εμπλοκής μου  στην εκλογική διαδικασία θα υπηρετήσω μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του παρόντος περιφερειακού Συμβουλίου τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της θεσμικής μου θέσης ως εκπροσώπου της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Παρακολουθώντας όμως τις ίδιες τις προεκλογικές εξελίξεις και βλέποντας πράγματα που  προκαλούν τον κοινό νου, αισθάνομε την ανάγκη να δηλώσω τα ακόλουθα:
«Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου και την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων και κανόνων, που έχει θεσπίσει, η Πολιτεία ωστε να διασφαλιστεί η ισοτιμία στον πολιτικό ανταγωνισμό, η αντικειμενικά ελεύθερη επιλογή της ψήφου, η λειτουργία εν τέλει της Δημοκρατίας.
Ο νόμος προέβλεψε για τους Δημόσιους Υπαλλήλου,ς που κατέχουν Διευθυντικές θέσεις και άλλες κατηγορίες, το ασυμβίβαστο της υποψηφιότητας αν δεν έχει παρέλθει προσδιορισμένο μακρύ διάστημα παραίτησής τους από το αξίωμα που κατέχουν, ακριβώς για να μην μπορούν εκ θέσεως να επηρρεάσουν ή να κρατούν υπό ομηρία την ελεύθερη βούληση των πολιτών. Δυστυχώς όμως δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα με ήδη αιρετούς που κρατούν αξιώματα (θεματικοί – χωρικοί αντιπεριφερειάρχες κα) και επαναδιεκδικούν την ψήφο των πολιτών.
Έτσι είμαστε μάρτυρες σήμερα, στην κορύφωση της εκλογικής διαδικασίας, τέτοιες περιπτώσεις αιρετών να παραμένουν και να εκμεταλεύονται  τις θέσεις τους για την συλλογή ψήφων, να αξιοποιούν χωρίς κόστος προνόμια (μετακινήσεις, επικοινωνία, προβολή κλπ), να εφαρμόζουν αρεστές  και ωφέλιμες ψηφοσυλλεκτικές πολιτικέ – μάλιστα αντιτιθέμενες με αυτές βάσει των οποίων εκλέχτηκαν αφού μεταγράφησαν ήδη σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα - , να εκφυλίζουν τελικά τον θεσμό που υπηρετούν.
Είναι σαφές πως αποτελεί πολιτική απαίτηση η κατάσταση να σταματήσει  εδώ. Και αν – είναι απόλυτα κατανοητό – ο πολιτικός προιστάμενος αυτών των αιρετών δεν δύναται νομικά να προχωρήσει στοιχειωδώς στην αντικατάστασή τους, τότε οφείλουν οι ίδιοι οι αιρετοί να σταματήσουν την λειτουργία τους και να παραιτηθούν των αξιωμάτων τους. Αν δε οι ίδιοι δεν διαθέτουν την ανάλογη πολιτική τόλμη απαιτείται οι επικεφαλής τους στις νέες πολιτικές στέγες που επέλεξαν να φιλοξενηθούν -  αν πραγματικά πιστεύουν στο «νέο» και «αδιάφθορο» που επαγγέλλονται – να το επιβάλλουν.
Αναμένουμε…»
Εύβοια 11 Απριλίου 2014
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ –ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: