Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΑΜΦΙΣΣΑ... Οδεύει προς το «τέλος» το Γηροκομείο;

Μετά από έναν ακόμη άγονο πλειστηριασμό
Οδεύει προς το «τέλος» το Γηροκομείο;
-Αν και ξεκίνησε στις 400.000 ευρώ δεν πουλήθηκε το οικόπεδο στο Χολαργό.
Σημείωμα σύνταξης: Ο φάκελος «ΥΓΕΙΑ» συνεχίζει λόγω έκτακτης επικαιρότητας με το Γηροκομείο Άμφισσας.
Ώρα της Φωκίδας, Αρ. Φυλ. 1934/18-4-2014
Για πολλοστή φορά βγήκε άγονη η δημοπρασία για την εκποίηση του οικοπέδου στο Χολαργό, ιδιοκτησίας του Γηροκομείου Άμφισσας, το οποίο πλέον αντιμετωπίζει εμφανώς τον κίνδυνο της εκκαθάρισης.
Για το οικόπεδο που έφτασε τη Μεγάλη Τετάρτη να βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τις 400.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν 780.000 και η εμπορική του το 2009 ήταν 1.760.000 ευρώ, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, αφού αυτοί που κάνουν κατ’ επάγγελμα αυτή τη δουλειά, ξέρουν ότι την επόμενη φορά που θα βγει σε πλειστηριασμό θα είναι ελεύθερο, δηλαδή δεν θα έχει ορισμένη τιμή εκκίνησης.
Να σημειωθεί ότι το ίδρυμα έχει μεγάλες οφειλές προς το προσωπικό του, οι οποίες ξεπερνούν το μισό εκ ευρώ, αλλά «θηλιά» για τη βιωσιμότητά του είναι οι οφειλές του προς το ΙΚΑ που αγγίζουν τις 250.000 ευρώ. Παράλληλα όμως, αδιέξοδο σημειώνεται και προς την πληρωμή του από τον ΕΟΠΥΥ, όπου του οφείλει 300000 ευρώ. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι αφενός δεν τους δίνουν το δικαίωμα συμψηφισμού των χρεών, αφετέρου, δεν τους βάζουν σε ευνοϊκή ρύθμιση με αποπληρωμή σε 100 δόσεις. Γεγονότα που καταδεικνύουν εμφανώς ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ούτε σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, καθώς, τόσο η Βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα, όσο και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Κώστας Παπαθανασίου θα μπορούσαν να πιέσουν αποτελεσματικά, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο γόρδιο δεσμό των χρεών του, τουλάχιστον ως προς το δημόσιο.
Οι εργαζόμενοι που γογγύζουν μισοπληρωμένοι επί 26 μήνες νιώθουν τις αντοχές τους να τους εγκαταλείπουν. Ήδη έχουν αποχωρήσει έξι από αυτούς, αναζητώντας αλλού δουλειά, ενώ οι 5 από τους 22 που απέμειναν έστειλαν έγγραφο που προμηνύει ότι θα προβούν σε δέσμευση λογαριασμών. Αυτό φυσικά θα σημάνει και το τέλος του ιδρύματος, αφού δεν θα μπορεί να προμηθευτεί φάρμακα, φαγητό και τα τελείως απαραίτητα για τη φροντίδα των παππούδων. Φυσικά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και το ίδρυμα θα αναγκαστεί να περάσει στην τοπική ιστορία.
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα και αν δεν γίνει άμεσα ένα «θαύμα», η πλέον αναμενόμενη κίνηση είναι η άμεση σύγκλιση της Διαχειριστικής επιτροπής, η οποία στερείται τον πρόεδρό της π.Μητροπολίτη Φωκίδας κ. Αθηναγόρα, ο οποίος έχει παραιτηθεί. Η Διαχειριστική Επιτροπή πιθανότατα να αποφασίσει να τεθεί σε εκκαθάριση το ίδρυμα, δίνοντας ένα εύλογο διάστημα να πάρουν οι συγγενείς τους παππούδες από εκεί.
Το γηροκομείο σήμερα εξυπηρετεί 32 τροφίμους, ενώ εργάζονται 22 άτομα, από τα 28 που ήταν συνολικά. Το πρώτο διάστημα το ίδρυμα ήταν πολύ επιβαρυμένο, ως προς τα έξοδα, αφού έμπαινε μέσα μερικές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Μάλιστα, αν και ο τότε Δήμαρχος Άμφισσας κ. Νίκος Φουσέκης, το είχε εγκαινιάσει το 2006, ενώ είχε γίνει ήδη η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού, ο διάδοχός του κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος, αρνιόταν πεισματικά να το ανοίξει, καθώς σε οικονομοτεχνική μελέτη που είχε κάνει διαπίστωνε ότι θα είναι ελλειμματικό. Διαπιστώθηκε πρακτικά από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ότι υπήρχε πρόβλημα με τα οικονομικά, αφού τα έσοδά του δεν μπορούσαν να αντιπαλέψουν ούτε τα έξοδά του με τόσο προσωπικό, αλλά ούτε και τις καθυστερήσεις των πληρωμών που προέκυπταν από τα ταμεία, ενώ καταλυτικό ρόλο στη συσσώρευση χρεών έπαιξε το γεγονός ότι κυρίως το ΙΚΑ δεν κάλυπτε όλους τους τροφίμους, αλλά μικρότερο αριθμό από αυτούς που φιλοξενούσε.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και δείχνουν ότι δεν αντέχουν άλλο, να δουλεύουν και να μην πληρώνονται. Εξάλλου, οι περισσότεροι έχουν οικογένειες που πρέπει να τις συντηρούν από τις δουλειές τους. Το αμέσως επόεμενο διάστημα θα είναι κομβικό για την τύχη του Ιδρύματος και για το εάν υπάρχει τρόπος σωτηρίας. Αν και ήδη έχουν πειστεί, ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ότι χωρίς μια γενναία πολιτική απόφαση δεν σώζεται.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ