Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Facebook: Μην ανοίξετε το αρχείο rar που έρχεται σαν μηνυμα. Είναι ιός!

Ένα μήνυμα από έναν φίλο μας, μας ενημέρωσε για μια νέα απειλή (Trojan) κυκλοφορεί στο Facebook. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία προσωπικών μηνυμάτων του κοινωνικού δικτύου, οι απατεώνες προσπαθούν να πλασάρουν trοjans στους ανυποψίαστους χρήστες.

Ο φίλος μας από το safer-internet.gr, μας έστειλε δύο διαφορετικές εικόνες από μηνύματα του Facebook. Τα μηνύματα αναφέρουν κάτι σαν «δες το και μην το πεις σε κανέναν» και περιέχουν δύο αρχεία .rar με διαφορετικό όνομα:
Ζητήσαμε τα αρχεία για να τα αναλύσουμε και φυσικά δεν περιείχε κάτι να δούμε. Αν και τα δύο rar είχαν διαφορετικό όνομα το εκτελέσιμο αρχείο που περιείχαν ήταν ακριβώς το ίδιο (ίδιο CRC Checksum.) και το όνομα αυτού: Watch This!!!.vbs

Τα εκτελέσιμα αρχεία ήταν μορφής .vbs. Η vbscript είναι μια γλώσσα scripting (σεναρίου όπως το μεταφράζουν) και έρχεται μαζί με τα Windows. Με αυτή μπορείς να κάνεις διάφορα χρήσιμα πράγματα, όπως έχετε διαπιστώσει και από την κατηγορία Tweaks του iGuRu.gr, αλλά μπορείς να γράψεις και trοjans.

To script που περιείχαν τα 2 rar είχαν το TrοjanDownloader.Agent.NJV trοjan που έχει ευρετηριαστεί από την ESET στις 11 Φεβρουαρίου του 2012.

Τι κάνει ένα Trοjan Downloader;
Ένα Trοjan downloader με το που τρέξει στον υπολογιστή του θύματος, αναζητά πρόσβαση σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή για να κατεβάσει αρχεία που στη συνέχεια εγκαθιστά στον υπολογιστή που έχει μολυνθεί.

Το συγκεκριμένο Trοjan, TrοjanDownloader.Agent.NJV trojan,είναι παλιό και έτσι είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από τα antivirus, αν φυσικά τα έχετε ενημερώσει.

Περιττό να σας πούμε ότι δεν ανοίγετε αρχεία zip, rar που δεν τα περιμένετε και σας έρχονται σε μηνύματα, ακόμα και αν γνωρίζετε αυτόν που σας το έστειλε.

Αν έχετε τρέχει ήδη το αρχείο και δεν το έχει «χτυπήσει» to antivirus που χρησιμοποιείτε αλλάξτε ή ενημερώστε την εφαρμογή ασφαλείας σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: