Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Stop από ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη – Ποια είναι τα τέσσερα άρθρα που δεν ψηφίζει


Υπό την απειλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου ότι το κόμμα τους ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο γίνονται τροποποιήσεις στον Καλλικράτη διεκόπη η χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή. Η συζήτηση πρόκειται να συνεχιστεί σήμερα προκειμένου να αναζητηθεί η χρυσή τομή στα άρθρα για:
- Το διορισμό του Συμπαραστάτη του Δημότη από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (άρθρο 4),
 
- Την εκχώρηση ή την ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τόνισαν πως πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω η μισθοδοσία.
 
- Τη δυνατότητα να τίθενται σε αργία οι αιρετοί που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη μόνο όταν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση σε περίπτωση πλημμελημάτων και όταν υπάρχει πρωτόδικη απόφαση σε περίπτωση κακουργημάτων. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ δια του κ. Ντόλιου ζητησε η διάταξη να γίνει πιο αυστηρή και συγκεκριμένα για πλημμελήματα να τίθενται σε αργία οι αιρετοί με απόφαση του εφετείου ενώ για τα κακουργήματα να τίθενται σε αργία όταν η παραπομπή έχει γίνει με αμετάκλητο βούλευμα και έχουν εξαντληθεί οι προσφυγές.
 
- Την απαλλαγή όσων οφείλουν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για παράνομες πινακίδες. Μάλιστα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο άρθρο «μνημείο κακής νομοθέτησης το άρθρο 77 για τις παράνομες πινακίδες, καθώς νομιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο όσοι παρανόμησαν και δεν πλήρωσαν τα πρόστιμα».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε και ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν περάσει το άρθρο 4 για τον Συμπαραστάτη του Δημότη θα είναι κόλαφος και χαστούκι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να φέρετε ρύθμιση που θα κατοχυρώνει τον θεσμό, αποσύρετε το. Είναι μείζον ζήτημα και δεν μπορούμε να το δεχτούμε», τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ. Το ίδιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κ. Αναγνωστάκης για τη διάταξη που αφορά τα ανταποδοτικά τέλη, επισημαίνοντας ότι «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου», αλλά και για τη «χαριστική ρύθμιση με τα πρόστιμα για παράνομες πινακίδες που τιμωρεί τους συνεπείς και επιβραβεύει τους παράνομους» καθώς και στη διάταξη για την αργία των αιρετών.
 
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, έκανε δεκτές βουλευτικές τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και του ΠΑΣΟΚ, με την οποία εναρμονίζεται το καθεστώς των υπαλλήλων Δημοσίου Δικαίου, που εξελέγησαν και τοποθετήθηκαν σε κάποιες θέσεις και έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ της αντιμισθίας της θέσης που έχουν τοποθετηθεί ή του μισθού που είχαν, με τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: