Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

19 Οκτωβρίου στήνει κάλπες ο Σαμαράς - Ο σχεδιασμός στο Μαξίμου κι η Φωκίδα


Ότι ο "κύβος έχει ριφθεί" κι ότι το επιτελείο Σαμαρά μαζί με τον Πρωθυπουργό έχουν λάβει τις οριστικές τους αποφάσεις είναι εδώ και λίγες εβδομάδες γνωστό.
Το Amfissaface από νωρίς σας έχει αποκαλύψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για διενέργεια εκλογών το Φθινόπωρο με αναλυτικό ρεποτάζ. Σήμερα επανερχόμαστε στο θέμα με περισσότερες πληροφορίες.
Αν κι η αρχική απόφαση ήταν για προκήρυξη εκλογών γι τις 12 Οκτωβρίου, το Μαξίμου καταήγει να τις τοποθετήσει 1 εβδομάδα αργότερα. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ημερομηνία που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών σε σχέση και με την ολοκλήρωση των προθεσμιών του Γ΄Θερινού τμήματος της Βουλής. Εκείνο, ωστόσο, που αποτελεί νεότερο στοιχείο από όσα εκπορεύονται από το ρεπορτάζ είναι ότι η απόφαση διενέργειας εκλογών για το Φθινόπωρο είχε ληφθεί προ των αυτοδιοικητικών κι ευρωπαϊκών εκλογών στις 18 και 25 Μαίου και του μηνύματος, κατά συνέπεια, που αυτές εξέπεμψαν.
Το win-win παιχνίδι με την Εκκλησία
Στην ηλεκτρονική έκδοση του "ΒΗΜΑΤΟΣ" - και σε άλλα μέσα, παρομοίως - στις 16 Μαίου φιλοξενούταν ένα ρεπορτάζ στο οποίο, 2 μέρες πριν τον ά γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ελάχιστοι έδωσαν σημασία. Λογικό, μιας και τις ημέρες εκείνες το πανελλήνιο πολιτικό ενδιαφέρον μονοπωλούσαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αφορούσε στην επίσκεψη Σαμαρά στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και στις συνομιλίες που είχε εκεί ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη της Ιεραρχίας. Μάλιστα, η επίσκεψη Σαμαρά εκεί χαρακτηρίστηκε ως "πρωτόγνωρη κι απρόσμενη" κι αυτό γιατί ποτέ στη νεότερη Ιστορία του ελληνικού κράτους Πρωθυπουργός δεν είχε επισκεφτεί ποτέ ξανά το Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη. Περιεχόμενο των επαφών αυτών ήταν η σύσφιξη των σχέσεων του συντηρητικού κόμματος με τα μέλη της Δ.Ι.Σ. κι η εξασφάλιση της αρωγής της ελλαδικής Εκκλησίας στον εκλογικό σχεδιασμό Σαμαρά.
" Ήταν σαφές ότι το μήνυμά του είχε αποδέκτες τους ανθρώπους που έχουν στενή σχέση με την Εκκλησία και αυτό κατέστη πιο ισχυρό όταν είπε: «Στον πόλεμο δεν υπάρχουν άθεοι! Ολοι σταυροκοπιούνται στα χαρακώματα! Και εμείς ζούμε πόλεμο επιβίωσης τα τελευταία χρόνια. Πόλεμο που τον κερδίζουμε πια...». Για πολλούς η επιχείρηση συσπείρωσης της βάσης των συντηρητικών ψηφοφόρων συνδέεται άμεσα με την προσέγγιση της λεγόμενης «ψήφου της Εκκλησίας», η οποία διαθέτει διαχρονικά ισχυρούς διαύλους στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης" ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας.
Σχεδιασμός που, όπως πρόσφατα επισημάναμε σε άλλο ρεπορτάζ μας, εξηγεί αφ ενός την επίσπευση των διαδικασιών πλήρωσης των κενών μητροπολιτικών θέσεων, κίνηση που συνδέεται άμεσα κι εξυπηρετεί τη στρατηγική Σαμαρά για στήσιμο εθνικών καλπών τον Οκτώβριο. Αφ ετέρου εξηγεί το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος την επομένη περάτωσης των διαδικασιών εκλογής νέων μητροπολιτών, αναφορικά με την πάγια υποχρέωση της Πολιτείας να μισθοδοτεί τους κληρικούς. Μήνυμα που εντάσσεται στο πλαίσιο των win-win σχέσεων που σφυρηλατούνται στον άξονα Μαξίμου-Πεντέλης και της αλληλοεξυπηρέτησης των δύο πόλων, αλλά και που ως αποδέκτη έχει το ΣΥΡΙΖΑ ή όποιον άλλο κομματικό φορέα επιχειρήσει να ενσωματώσει στον προεκλογικό του λόγο αναφορές στο διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας και στην άρση υποχρέωσης του πρώτου να συνεχίσει τη μισθοδοσία των ιερέων. Θέση, άλλωστε, που κι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς απέφυγε να αναπτύξει κατά την προ 2 μηνών περίπου παρουσίαση της δέσμης προτάσεών του για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η "αμφίπλευρη διεύρυνση"
Αποτελεί βασική επιδίωξη στους σχεδιασμούς Σαμαρά και του επιτελείου του. Τόσο προς το χώρο δεξιότερα της ΝΔ, χώρος που στις ευρωεκλογές απέσπασε ποσοστό περί του 17% και που αποτελεί, ως εκ τούτου, μείζονα δεξαμενή άντλησης εκλογικής δύναμης, στοιχείο απαραίτητο για την κατάκτηση της 1ης θέσης και του bonus των 50 εδρών που χορηγεί ο εκλογικός νομοθέτης στον πρωτεύσαντα της αναμέτρησης. Παράλληλα, ωστόσο, το Μαξίμου επείγεται να επεκτείνει τις εισροές του και στο χώρο αριστερότερά του, ιδίως όσο οι διεργασίες ενιαιοποίησης της εν Ελλάδι Κεντροαριστεράς βαλτώνουν στο χάος των προσωπικών στρατηγικών των στελεχών της και της πολυδιάσπασής της. Πιο καίρια, ωστόσο, στοχεύει στην αποκοπή του ΣΥΡΙΖΑ από το χώρο αυτό και της στέρησης της δυνατότητας εμπλουτισμού της "βεντάλιας" των συμμαχιών του.
Μπορεί στην Κουμουνδούρου , από "επαγγελματική υποχρέωση" κυρίως, να κάνουν λόγο για δυσαρμονία του εκλογικού σώματος με την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως αυτή προέκυψε από τις ευρωεκλογές, γνωρίζουν, ωστόσο, ότι η κινηματική διαμαρτυρία έχει προ πολλού φτάσει τα όριά της κι ότι, αν θέλει το κόμμα να διεκδικήσει την πρωτιά και στις εθνικές εκλογές, οφείλει να αρδεύσει εκλογική δυναμική από τα κανάλια της σοσιαλδημοκρατίας. Εκμεταλλευόμενος ο Πρωθυπουργός και τις έντονες ενστάσεις που διατυπώνονται ακόμα και στο περιβάλλον Τσίπρα για τη στροφή αυτή, είναι σίγουρο ότι από εδώ και στο εξής θα επιχειρήσει να απλώσει δίχτυα και προς το χώρο αριστερότερά του, είτε μέσω των απ ευθείας εισροών στη ΝΔ είτε με την ενίσχυση του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ ή της ΕΛΙΑΣ, όπως εν τέλει αποφασιστεί να κατέβει σε αυτές τις εκλογές.
Το "σαφάρι" για τα άφθαρτα-μεταμνημονιακά πρόσωπα του ψηφοδελτίου
Παράλληλα, και στο πλαίσιο της όλης στρατηγικής του πρωθυπουργικού μεγάρου για τις φθινοπωρινές εκλογές εντάσσεται και η εκστρατεία προσέγγισης νέων προσώπων που επείγεται να εμφανίσει η ΝΔ στα ψηφοδέλτιά της ανά την επικράτεια. Πρόσωπα που θα ενσαρκώνουν την ανανέωση στο προφίλ του κόμματος και που θα αντανακλούν το μήνυμα της στρατηγικής που έχει υιοθετήσει το επιτελείο Σαμαρά.
Κεντρική στόχευση της ΝΔ είναι τα νέα αυτά πρόσωπα να σηματοδοτούν το πέρασμα στη "μεταμνημονιακή φάση" που εισέρχεται η χώρα, σύνθημα που θα είναι από τα βασικά σημεία της προεκλογικής της εκστρατείας. Ηλικιακή ανανέωση, που, παράλληλα, θα επιχειρηθεί να συναρθρωθεί με επιλογές έξω από το στενό κομματικό "σωλήνα" ή τις φθαρμένες στις τοπικές κοινωνίες δεξαμενές ατόμων που συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και που έχουν περάσει από θέσεις Συμβούλων, Αντιδημάρχων κλπ. , έχουν κουράσει την κοινή γνώμη και εκπέμπουν μήνυμα αναπαλαίωσης. Ταυτόχρονα εξ ίσου σημαντική στόχευση είναι οι νέες αυτές προσθήκες στις λίστες των υποψηφίων να έχουν αναφορές σε περιπτωσεις ανθρώπων αυτοδημιούργητων, μακριά κι έξω από το χώρο του Δημοσίου. Στόχευση, θα προσθέταμε εμείς, εξαιρετικά φιλόδοξη, γι αυτό και ιδιαίτερα αμφίβολη για την επιτυχία της. Πόσο εφικτό είναι δελεαστούν νέοι, φιλόδοξοι κι επιτυχημένοι επιστημονικά κι επαγγελματικά άνθρωποι να συγχρωτιστούν με ένα κόμμα με ξεχειλίζοντα πελατειακά, παλαιοκομματικά, κρατικιστικά και πατερναλιστικά χαρακτηριστικά όπως η σημερινη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά κι όπως με ενάργεια διαφάνηκε και στον τελευταίο ανασχηματισμό;
Το ψηφοδέλτιο στη Φωκίδα
Αυτή η ανανεωτική λογική θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί και στο ψηφοδέλτιο της Φωκίδας. Μπορεί, βέβαια, η πληθυσμιακή της δυναμική να την καθιστά δευτερεύουσας σημασίας εκλογική περιφέρεια, η μονοεδρικότητά της, εν τούτοις, αναγκάζει τη Συγγρού να είναι προσεκτική στις κινήσεις της. Ιδίως, όταν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών την καθιστούν έντονα διακυβευόμενη, μιας κι η ΝΔ πρώτευσε με μόλις 138 ψήφους διαφορά.
'Ενα στοιχείο που προβληματίζει τους επιτελείς της ΝΔ και τους υπεύθυνους κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι η Δωρίδα. Αν κι έσωσε την παρτίδα στις ευρωεκλογές δίνοντας, ουσιαστικά, την πρωτιά στο κόμμα-στο Δήμο Δελφών υπενθυμίζουμε ότι πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ- το μεγάλο πρόβλημα είναι η ένδεια νέων προσώπων που θα προσεγγίζουν έστω τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Κυρίως πάνω σε αυτό είναι ο προβληματισμός, καθώς η Συγγρού επιθυμεί να αποφύγει τη συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο ατόμων φθαρμένων που δε θα εμπνέουν τους Δωριείς υποστηρικτές του κόμματος, ιδίως σε μια εποχή που η τοπική οργάνωση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διάσπασης κι ηττοπάθειας.
Ένα ψηφοδέλτιο που περιπλέκεται επιπλέον επίσης λόγω της περίπτωσης Παπαθανασίου. Κι αν ως τώρα μάλλον γνωρίζαμε τους 2 από τους 3 υποψήφιους του κόμματος, η πρώτη θέση, βέβαια, καλύπτεται από τη νυν Βουλευτή Φωκίδας, κα. Μανδρέκα, η σοβαρή πιθανότητα ανάληψης της Διοίκησης του ΙΚΑ από τον τώρα Υποδιοικητή, κ. Παπαθανασίου, μετασχηματίζει σε σημαντικό βαθμό τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την έδρα στο νομό για λογαριασμό του μείζονος κυβερνητικού εταίρου, αλλά και τις συμμαχίες και τις διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος στη Φωκίδα. Ταυτόχρονα, στη ΝΔ συνυπολογίζουν και τα προ μηνός αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και στους δύο δήμους, ιδίως σε αυτόν των Δελφών, όπου διαφάνηκε η σαφής τάση του σώματος των εκλογέων για επιλογή νέων ατόμων με ευδιάκριτα "αντισυστημικά" διαπιστευτήρια.
Πρόθεση της Συγγρού είναι να πλαισιωθεί το ψηφοδέλτιο από πρόσωπα με τα γνωρίσματα που παρατέθηκαν. Ανάλογες, ωστόσο, είναι κι οι - αναμενόμενες - δυσκολίες.
Το βέβαιο είναι ότι η κούρσα έχει αρχίσει και η πιστολιά του αφέτη έχει ακουστεί...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΑΜFISSAFACE ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ. ΤΙ ΑΡΛΟΥΜΠΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ?
ΛΑΔΙ, ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΘΑ ΕΒΑΖΑ ΤΟΝ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ !!! η ΟΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ν.Δ. ΠΕΡΑΣΑΝ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ !!! ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ 30-40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑΤΙΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ {βλεπε ΜΑΝΔΡΕΚΑ} ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ Τ Ι Π Ο Τ Ε ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΗΤΑΝ Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ !!!!!!!!!