Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΦΟΙ... Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών κοσμηματοπωλείων - Είχαν δράση και στη Φωκίδα

Εξαρθρώθηκε σπείρα αλλοδαπών, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές, με την μέθοδο της απασχόλησης, από κοσμηματοπωλεία σε διάφορες περιοχές της επικράτειας
Συνελήφθησαν τρεις (3) υπήκοοι Σερβίας (δύο άνδρες και μία γυναίκα), οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών
Εξιχνιάστηκαν, μέχρι τώρα, έντεκα (11) περιπτώσεις κλοπών – αποπειρών κλοπών, από κοσμηματοπωλεία σε περιοχές της Χαλκιδικής, Σπάρτης, Κορίνθου, Φλώρινας και Δελφών
Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, περιλαμβάνει κοσμήματα που η συνολική τους αξία υπερβαίνει τις -155 .000- ευρώ
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, χρήματα, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, κινητά τηλέφωνα και είδη ρουχισμού που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας για την απόκρυψη των αφαιρεθέντων κοσμημάτων
 
Εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο μεθοδικής αστυνομικής έρευνας που διεξάγει το Αστυνομικό Τμήμα Δελφών, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Άμφισσας, οργανωμένη σπείρα αλλοδαπών, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές, με την μέθοδο της απασχόλησης, από κοσμηματοπωλεία σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
 
Συνελήφθησαν, προχθές (25-06-2014) το μεσημέρι στους Δελφούς Φωκίδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δελφών, τρεις (3) υπήκοοι Σερβίας και συγκεκριμένα δύο άνδρες, ηλικίας 58 και 51 ετών, καθώς και μία 39χρονη γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.
 
Εξιχνιάστηκαν, μέχρι τώρα, έντεκα (11) περιπτώσεις κλοπών - αποπειρών κλοπών, που διέπραξαν τα μέλη της σπείρας, από κοσμηματοπωλεία σε περιοχές της Χαλκιδικής, Σπάρτης, Κορίνθου, Φλώρινας και Δελφών.
 
Αναλυτικότερα, προχθές το μεσημέρι, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Δελφών, κατά την διάρκεια της περιπολίας τους, εντόπισαν και προσήγαγαν διαδοχικά τους τρεις κατηγορούμενους (αρχικά τον 51χρονο και στην συνέχεια τον 58χρονο και την 39χρονη), από περιοχές των Δελφών Φωκίδας, ως υπόπτους τέλεσης εγκληματικών ενεργειών.
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, που διεξήγαγαν με επιμονή και μεθοδικότητα, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Άμφισσας, καθώς και από την συνδυαστική - διεξοδική ανάλυση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από κοσμηματοπωλεία σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
 
Η δράση της εγκληματικής ομάδας, που διέθετε δομημένη εσωτερική διάρθρωση, διακριτούς επιχειρησιακούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), προσδιορίζεται, χρονικά, τουλάχιστον από τις αρχές Ιανουαρίου του 2013 και γεωγραφικά, σε διαφορές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Χαλκιδική, τους Δελφούς, τη Σπάρτη, τη Κόρινθο και τη Φλώρινα.
 
Τα μέλη της σπείρας ακολουθούσαν πάντα συγκεκριμένους τρόπους και προκαθορισμένη σειρά ενεργειών. Αρχικά προέβαιναν στην κατόπτευση των υποψήφιων στόχων τους, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες και στοιχεία, που θα τους επέτρεπαν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια.
Στη συνέχεια εμφανιζόταν ως πελάτες και ο 58χρονος αναλάμβανε να απασχολεί τους ιδιοκτήτες των κοσμηματοπωλείων, τους οποίους σε πολλές περιπτώσεις, έντεχνα και με διάφορες προφάσεις κατάφερνε να οδηγεί έξω από τα καταστήματά τους. Με την τακτική αυτή παρείχε τη δυνατότητα και τον απαραίτητο χρόνο στους δύο συνεργούς του (39χρονη και 51χρονο) για να αφαιρούν κοσμήματα. Το τελικό στάδιο περιλάμβανε την αποχώρηση από τα καταστήματα, αφού ο 51χρονος είχε φροντίσει να αποκρύψει τα κοσμήματα σε ειδικές θήκες – κρύπτες μέσα στα ρούχα του.
 
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί:
  • Κλοπή που διέπραξαν την 24-06-2014, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 32χρονης ημεδαπής, στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής,
  • κλοπή που διέπραξαν την 29-04-2014, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 64χρονου ημεδαπού, στην Ιερισσό Χαλκιδικής,
  • κλοπή που διέπραξαν την 21-05-2014, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 48χρονου ημεδαπού, στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής,
  • κλοπή που διέπραξαν την 03-06-2014, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 53χρονου ημεδαπού, στην Σάρτη Χαλκιδικής,
  • κλοπή που διέπραξαν την 04-06-2014, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 57χρονου ημεδαπού, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής,
  • κλοπή που διέπραξαν την 12-03-2014, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 48χρονου ημεδαπού, στη Κόρινθο,
  • κλοπή που διέπραξαν την 08-04-2014, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 60χρονης ημεδαπής, στη Φλώρινα,
  • κλοπή που διέπραξαν την 06-06-2014, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 54χρονου ημεδαπού, στους Δελφούς Φωκίδας,
  • κλοπή που διέπραξαν την 17-01-2013, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 39χρονου ημεδαπού, στη Σπάρτη,
  • απόπειρα κλοπής επίσης την 17-01-2013, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 24χρονου ημεδαπού, στη Σπάρτη και
  • απόπειρα κλοπής στις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους, από κοσμηματοπωλείο, ιδιοκτησίας 55χρονης ημεδαπής, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Η λεία που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας από την παράνομη δράση τους, περιλαμβάνει πλήθος κοσμημάτων – χρυσαφικών, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις (155.000) ευρώ.
Κατά την διάρκεια των ερευνών, κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 58χρονου. Επιπλέον στην κατοχή των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • το χρηματικό ποσό των (2.865) ευρώ,
  • το χρηματικό ποσό των (5.260) δηναρίων Σερβίας,
  • το χρηματικό ποσό των (300) δολαρίων Η.Π.Α.,
  • μία λίρα Κύπρου σε χαρτονόμισμα,
  • ένα χαρτονόμισμα των (500) δραχμών,
  • τρία κινητά τηλέφωνα, μία φωτογραφική μηχανή και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα, καθώς και
  • ένα πουκάμισο με ειδικά διαμορφωμένες θήκες και δύο κορσέδες με τιράντες, τα οποία τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν για την απόκρυψη των αφαιρεθέντων κοσμημάτων.
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον της κας Ανακρίτριας Άμφισσας.
Οι έρευνες συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Δελφών, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Άμφισσας , προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή των μελών της σπείρας και σε άλλες συναφείς εγκληματικές ενέργειες, σε όλη την επικράτεια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: