Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Οι υποψήφιοι για τη Μητρόπολη Φωκίδας. Τη Τετάρτη οι εκλογές



Την Τετάρτη το πρωί ο μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, θα τελέσει την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία που προηγείται των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας. Λίγες ώρες μετά, αργά το μεσημέρι στον ίδιο ναό, τέσσερις εψηφισμένοι μητροπολίτες θα απευθύνουν το Μεγάλο τους Μήνυμα.

Σπάνια η Ιεραρχία συγκαλείται για να ψηφίσει τόσους πολλούς μαζεμένους μητροπολίτες. Κάθε μία από τις τέσσερις «νύφες» έχει τη δική της προίκα. Μια μικρή, η Φωκίδα, μια μέτριας δυναμικής η Ελασσώνα, μια μεγάλη αλλά ταυτόχρονα «τοξική», η Θεσσαλιώτιδα και μια ιστορική η Ιωαννίνων. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο από τις τέσσερις Μητροπόλεις είναι το γεγονός πως οι πρώην ποιμενάρχες βρίσκονται εν ζωή.

Η ΦΩΚΙΔΑ

Θεωρείται μικρή και ουδέτερη Μητρόπολη. Κενώθηκε μετά την παραίτηση του μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα ο οποίος με τον τρόπο αυτό αρνήθηκε να υποστεί την διαδικασία ελέγχου της επιτροπής ιατρών που δυο μήνες πριν, είχε αποφασίσει να του αποστείλει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Για την Μητρόπολη Φωκίδος που εδρεύει στην Άμφισσα και έχει δυναμική 109 ενοριακών ναών και 79 εφημερίων (Δίπτυχα 2014) , υπάρχουν δυο βασικές υποψηφιότητες. Αυτή του αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Καλύβα που προέρχεται από την τοπική κοινωνία και αυτή του επισκόπου Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου.
Ο αρχιμανδρίτης Νεκάριος Καλύβας είναι ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας. Είναι 51 ετών και θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της αρχιερατείας του κ. Αθηναγόρα που έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να τον διαδεχθεί, κλήθηκε να διορθώσει σειρά προβληματικών καταστάσεων. Θεωρείται πως θα έχει την στήριξη σημαντικού αριθμού Ιεραρχών.

Ο έτερος υποψήφιος, ο επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, είναι 60 ετών και προέρχεται από την Σπάρτη όπου υπηρετεί ως βοηθός επίσκοπος του μητροπολίτη κ. Ευσταθίου. Θεωρείται εξαιρετικά ικανός και καταρτισμένος κληρικός. Η υποψηφιότητα του υποστηρίζεται από τον μητροπολίτη Σπάρτης ο οποίος το 2009 τον είχε προτείνει στην Ι.Σ.Ι. για βοηθό του.

Ορισμένοι θεωρούν την υποψηφιότητα αυτή ως απομάκρυνση δια της προαγωγής κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από την μητρόπολη Σπάρτης. Όπως και να έχουν τα πράγματα η υποψηφιότητα του κ. Θεόκτιστου θεωρείται η επικρατέστερη.
Μια τρίτη υποψηφιότητα είναι αυτή του Τιτουλάριου μητροπολίτη Μαραθώνος κ. Μελίτωνα. Ο 68χρονος μητροπολίτης υπηρετεί τα τελευταία 28 χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Είναι άγνωστο πόσοι αρχιερείς θα τον ψηφίσουν.
http://www.dogma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: