Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ο «κάβος» του Οκτωβρίου

Για αρκετούς και διαφορετικούς λόγους, παρατηρητές στην Ουάσιγκτον προβλέπουν «χαμηλό πολιτικό βαρομετρικό» στην Αθήνα. Βλέπουν να συσσωρεύονται βαριά σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και πλέον δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους διαπιστώνοντας μια αχαλίνωτη πολιτική επαιτεία προς την τρόικα.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εκτιμούν πως η επιλογή
του Γκ. Χαρδούβελη στο τιμόνι της οικονομίας ήταν «έργο των Βρυξελλών», απ' όπου με τηλεκοντρόλ λαμβάνονται πλέον οι αποφάσεις για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Ο νέος υπουργός χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Βερολίνου και πληροί τα δύο απαράβατα κριτήρια του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου: δεν είναι πολιτικός και είναι εγνωσμένης αξίας τεχνοκράτης του τραπεζικού κατεστημένου.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο Γκ. Χαρδούβελης διαδέχθηκε τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος με τη σειρά του ανέλαβε μετά τον ενδιάμεσο πρωθυπουργό και πραγματικό χειριστή, τότε, της οικονομικής πολιτικής, Λ. Παπαδήμο. Οι Βρυξέλλες εμπιστεύονται εκείνους που είχαν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την είσοδο στο ευρώ και γνωρίζουν από την εποχή της διακυβέρνησης του Κ. Σημίτη.

Επί της ουσίας, αυτό το «τρίο» στο πηδάλιο των οικονομικών της χώρας, κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχει δημιουργήσει μια «κυβέρνηση εντός της κυβέρνησης», ανεξάρτητη από την υπόλοιπη «κυβέρνηση εσωτερικού», που έχει αναλάβει το μάνατζμεντ της βίαιης υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η Αθήνα, προσαρτημένη στο γερμανικό άρμα, παρ' ότι είχε την ευκαιρία του θεσμικού ρόλου της προεδρίας στην Ε.Ε., ήταν «εκκωφαντικά απούσα» από το διάλογο για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης - ζήτημα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

Περιμένει στη γωνία η Ουάσιγκτον το νέο υπουργό Οικονομικών για τη νέα φορολογική συνθήκη που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Οπως αποκάλυψε η «Κ.Ε.», στο ΥΠΟΙΚ έχει φτάσει νέο σχέδιο, στο οποίο έχει απαλειφθεί το στοιχείο της αμοιβαιότητας. Τι σημαίνει αυτό;

Πρόκειται για ετεροβαρές αποικιοκρατικό μοντέλο, που κατά βάση εφαρμόζεται σε χώρες «ύποπτες» για τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Σε αυτές οι ΗΠΑ αξιώνουν μόνο να λαμβάνουν οι ίδιες πληροφορίες, χωρίς παράλληλα να δίνουν. Στην Ουάσιγκτον, όμως, επικρατεί γενικότερα προβληματισμός για την πορεία του κυβερνητικού σχήματος και εκτιμούν ότι δύσκολα θα περάσει τον «κάβο» του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: