Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Το ΕΚΑΒ στη Φωκίδα εκπέμπει SOS! Τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό

- Πολλές βάρδιες καλύπτονται από τη Λαμία με αποτέλεσμα για 2,5 ώρες να μένει ολόκληρη η Φωκίδα με ένα ασθενοφόρο - Σε άθλια κατάσταση τα περισσότερα οχήματα

Με «γερασμένα» οχήματα και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, καλείται το ΕΚΑΒ Άμφισσας, ειδικά το τελευταίο διάστημα που αρκετοί διασώστες έχουν βγει σε άδεια, να καλύψει τις ανάγκες του δύσκολου γεωμορφολογικά Νομού Φωκίδας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Σε άθλια κατάσταση τα ασθενοφόρα
Το ΕΚΑΒ Άμφισσας διαθέτει συνολικά 5 ασθενοφόρα εκ των οποίων μόνο το ένα και συγκεκριμένα η κινητή μονάδα, βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Τα υπόλοιπα τέσσερα, τα οποία είναι τουλάχιστον 12 χρόνων, παρουσιάζουν συνεχώς μηχανικές βλάβες ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο κλιματισμός που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους ασθενείς τόσο τους χειμερινούς, όσο και τους θερινούς μήνες, δεν λειτουργεί. Συνεπώς από την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα οχήματα του ΕΚΑΒ, αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να παρουσιάσουν την οποιαδήποτε βλάβη, βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο οι ασθενείς αλλά και οι διασώστες οι οποίοι την περισσότερη ώρα της βάρδιας τους την περνούν στους δρόμους.
Δεν βγαίνουν οι βάρδιες κι έρχεται συνεχώς ασθενοφόρο και πλήρωμα από τη Λαμία!!!
Πέρα από την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα οχήματα του ΕΚΑΒ, ένα άλλο σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο συνεχώς οξύνεται, είναι η έλλειψη προσωπικού.
Αν και το οργανόγραμμα προβλέπει να υπηρετούν στο ΕΚΑΒ Άμφισσας τουλάχιστον 40 διασώστες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 22 εκ των οποίων οι έξι έχουν πάρει τις άδειες που δικαιούνται για την ανατροφή τέκνων. Έτσι το ΕΚΑΒ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να εξυπηρετήσει όλη τη Φωκίδα  από τα κέντρα που βρίσκονται σε Άμφισσα και Ιτέα, με 16 διασώστες, σε 3 βάρδιες 9ανά κέντρο) την ημέρα, κάτι που είναι ανθρωπίνως αδύνατον όπως καταλαβαίνετε. Να σημειώσουμε πως για να καλυφθούν οι βάρδιες μόνο σε Άμφισσα και Ιτέα χρειάζονται 12 άτομα την ημέρα. Λόγω λοιπόν της έλλειψης προσωπικού σχεδόν καθημερινά η κεντρική υπηρεσία της Στερεάς, στέλνει διασώστες και ασθενοφόρο από τη Λαμία. Θα αναρωτηθούν βέβαια πολλοί αναγνώστες μας, που είναι το πρόβλημα από τη στιγμή που έστω κι έτσι καλύπτονται όλες οι βάρδιες…. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι τις ημέρες που έρχεται ασθενοφόρο και πλήρωμα από τη Λαμία, η συγκεκριμένη βάρδια μένει κενή για παραπάνω από δυόμιση ώρες, αφού στο χρόνο της υπηρεσίας μετριέται και η απόσταση που διανύουν για να έρθουν από την Λαμία στην Άμφισσα. Για παράδειγμα αν η βάρδια ξεκινά στις 2:00 το μεσημέρι ασθενοφόρο και πλήρωμα θα ξεκινήσουν ακριβώς εκείνη την ώρα από τη Λαμία, θα φτάσει στην Άμφισσα στην καλύτερη περίπτωση στις 3:00 και εννοείται πως το ασθενοφόρο θα πρέπει να αποχωρήσει από την υπηρεσία μία ώρα νωρίτερα προκειμένου να βρίσκεται πίσω στη Λαμία ακριβώς την ώρα που συμπληρώνεται η 8ωρη βάρδια. Έτσι αν κάποιος άτυχος συμπολίτης μας πάθει κάτι τις «κενές» αυτές ώρες και η άλλη βάρδια του ΕΚΑΒ βρίσκεται ήδη σε περιστατικό, θα πρέπει αναγκαστικά να περιμένει το ασθενοφόρο από τη Λαμία για να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.
Σε ότι αφορά την Δωρίδα, ούτε λόγος για μόνιμο ασθενοφόρο στην περιοχή κάτι που θα έλυνε φυσικά πολλά προβλήματα αφού αυτή τη στιγμή αν κάποιος πολίτης για παράδειγμα στο Κροκύλειο ή τον Κονιάκο χρειαστεί διακομιδή στο Νοσοκομείο, θα πρέπει να ξεκινήσει διαθέσιμο ασθενοφόρο είτε από την Ιτέα είτε από την Άμφισσα να παραλάβει τον ασθενή και να τον φέρει στο Νοσοκομείο της Άμφισσας. Όπως καταλαβαίνεται χάνεται πολύτιμος χρόνος, αν πραγματικά η ζωή του ασθενούς βρίσκεται σε κίνδυνο και εξαρτάται καθαρά από το πόσο γρήγορα θα του παραχθεί νοσοκομειακή φροντίδα.
Εν κατακλείδι  με δύο μόνο ασθενοφόρα σε λειτουργία, ο δύσβατος σε πολλές περιπτώσεις Νομός Φωκίδας, είναι αδύνατον να καλυφθεί. Και θα πρέπει να αναλογιστούμε μιας και διανύουμε τη θερινή περίοδο και ήδη οι Δελφοί αλλά και οι παραλιακές, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τι θα γίνει αν «σκάσουν» δύο και τρία περιστατικά μαζί, κάτι που φυσικά απευχόμαστε. Το ΕΚΑΒ Άμφισσας βρίσκεται πλέον σε τριτοκοσμικές καταστάσεις και το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει οπωσδήποτε να στελεχωθεί με διασώστες προκειμένου να λειτουργεί σωστά και φυσικά να γίνουν είτε οι απαραίτητες συντηρήσεις στα οχήματα (όπου αυτό είναι εφικτό) είτε να αλλαχθούν γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και το βασικό δικαίωμα του κάθε πολίτη, να έχει άμεση πρόσβαση στο νοσοκομείο αν πάθει κάτι.

 

 

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και ο γιατρος που συνοδευει τον ασθενει στην Λαμία το πως επιστρεφει στην αμφισσα δεν ενδιαφερει κανεναν ..

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ.Ο ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΕΞΟΔΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ.ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ