Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΣΕ 30 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1.700.000 €.

delphi-theatro
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                         
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

  Άμφισσα, 18Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:  ΣΕ 30 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1.700.000 €.
Ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και εμβέλειας, το αρχαίο θέατρο Δελφών αποκαθίσταται με πόρους από τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας- Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, προϋπολογισμού 1.700.000.
            Στη συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για το έργο « ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΕΛΦΩΝ».
Σκοπός της σύμβασης  είναι η εκτέλεση του έργου σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) μελέτες και αποτελεί το πλαίσιο συμφωνίας για την εκπόνηση και την εφαρμογή του εν θέματι προγράμματος έργων και προσδιορίζονται οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησής του.
Το Θέατρο των Δελφών, παρά την καλή κατάσταση διατήρησής του, παρουσιάζει προβλήματα συντήρησης, που επιδεινώνονται από την αποδόμηση ορισμένων τμημάτων του. Η σημερινή περισχοίνιση του κοίλου και ο αποκλεισμός του από τους ημερήσιους επισκέπτες, εκτός από τους λόγους προστασίας του μνημείου, αιτιολογείται και από την επικινδυνότητα στην οποία βρίσκονται σήμερα ορισμένα σημεία του, για την ασφάλεια του κοινού.

Η μελέτη «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών», ανατέθηκε  από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, με δωρεά των αδελφών Τούλα και Ντόρα Ανδρεοπούλου στις 24-03-2011 στους μελετητές Ε.- Α. Χλέπα και Κ. Παπαντωνόπουλο.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος δια της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδος του έργου «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών», το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Δελφών»
Το υποέργο 1 θα υλοποιηθεί από την Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απολογιστικά και με αυτεπιστασία.
ΥΠΟΕΡΓΟ 2 «Ανάθεση παροχής υπηρεσίας για την επίβλεψη του έργου αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Δελφών»
Το Υποέργο 2 θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κατόπιν διενέργειας δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού και ανάθεσης σύμβασης για την παροχή υπηρεσίας. Η διάρκεια της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι 30 μήνες.
Σε δήλωση της η Αντιπεριφερειάρχης κα Παναγιώτα Γαζή τόνισε:
« Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δελφών, είναι ένα έργο όχι μόνο εθνικής, αλλά παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι έργο πολιτισμού και συγχρόνως αναπτυξιακό, το οποίο θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη των Δελφών, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου και στην αύξηση επισκεπτών και του τουρισμού στην περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ.Νίκο Δένδια και του υφυπουργού κ.Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, γιατί κατανόησαν την σπουδαιότητα του έργου και ενέκρινε από το πρόγραμμα Δημόσιων επενδύσεων άμεσα και ταχύτατα την πίστωση για το έργο, (είναι το πρώτο έργο του προγράμματος που εγκρίθηκε).»
Το αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται εντός του Ιερού του Πυθίου Απόλλωνα και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική γωνία του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Απολλώνιου Ιερού και δεσπόζει σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Ανήκει στην κατηγορία των θεάτρων που αποτελούν μέρος ενός ιερού ή τοποθετούνται κοντά σε Ιερό, όπως εκείνα της Επιδαύρου και των Συρακουσών.

Το λίθινο θέατρο των Δελφών, κατασκευασμένο από ντόπιο ασβεστόλιθο, ιδρύθηκε πιθανότατα τον 2ο αι. π. Χ. Ο χώρος του κοίλου είχε ίσως διαμορφωθεί κατάλληλα, παλαιότερα, για την παρακολούθηση των μουσικών αγώνων. Η μνημειακή διαμόρφωση  του θεάτρου χρονολογείται από τους ερευνητές στα 159-160 π. Χ., όταν ο βασιλιάς Ευμένης Β’ της Περγάμου χρηματοδότησε την επισκευή ή την ανακατασκευή του. Στις αρχές των ρωμαϊκών χρόνων (1ος αι. μ. Χ.) πήρε  τη σημερινή μορφή του, ενώ πολλές επισκευές και μετατροπές έγιναν και στα ύστερο-ρωμαικά χρόνια.

Το κοίλον καλύπτει πιθανότατα μια παλαιότερη κατασκευή, ελάχιστα διατηρημένη. Θεμελιώνεται στο φυσικό βράχο (βορειοδυτικά) και σε επιχώσεις (νοτιοανατολικά). Οι λίθινες σειρές των εδωλίων είναι 35 με το διάζωμα σε απόσταση 13,00 περίπου μέτρων από την ορχήστρα, στο ύψος της 28ης σειράς. Το κάτω κοίλο διακρίνεται από ένα τριμερές βάθρο και 27 σειρές εδωλίων. Διαιρείται με οκτώ κτιστές, ακτινωτές κλίμακες σε επτά κερκίδες συμμετρικές, αλλά άνισες. Το άνω κοίλο ή επιθέατρο διακρίνεται επίσης από τριμερές βάθρο και 8 σειρές εδωλίων. Διαιρείται με επτά κλίμακες σε έξι κερκίδες, που αντιστοιχούν στις τρείς μεσαίες κερκίδες του κάτω κοίλου, διπλασιασμένες. Η κλίση του θεάτρου υπολογίζεται σε 54%. Συνολικά στις δεκατρείς κερκίδες υπάρχουν θέσεις για 5.000 θεατές. Η είσοδος στο κοίλο γινόταν από τις δύο παρόδους, στα ανατολικά και στα δυτικά, και από δύο εισόδους στα άκρα του διαζώματος, που ήταν στη στάθμη του φυσικού εδάφους. Στους αναλημματικούς τοίχους των παρόδων (ιδιαίτερα στον ανατολικό), ορισμένες λιθόπλινθοι φέρουν επιγραφές απελευθέρωσης δούλων που χρονολογούνται, μεταξύ του 2ου αι. π. Χ. και του 1ου  αι. μ. Χ.

Η ορχήστρα πλαισιώνεται από αποχετευτικό αγωγό, οχετό η  εύριπο, προς την πλευρά του κοίλου. Η πλακόστρωτη, πεταλόσχημη ορχήστρα έχει διάμετρο 18.24μ.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: